Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Westende

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, dichtgeslibde leidingen of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft vaak te maken met hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 19,60 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het gebruik van de beste waterverzachter in Westende resulteert in kalkvrij water in de woning. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op deze website bekijk je praktische info over diverse types waterontharders: welke soorten zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat is de investering?

 • Een waterhardheid van 19,60 dH in Westende.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals huidirritaties en hoger gasverbruik.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • Positieve gevolgen zijn: kalkvrije leidingen, kleding en ander textiel gaat langer mee en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Vergelijk meerdere offertes en ondervind zelf de voordelen. Realiseer een besparing van wel €310 per jaar.

Thema’s: In 5 stappen een waterverzachter kopenPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid WestendeFunctioneringDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteMiddelkerke
Postcode8434
Gem. Gasverbruik M31.555 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4000 kWh
Gem. Waterhardheid19,60 dH

Het effect van zacht water

 • Kleding die langer mooi blijft.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Nadelen van hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Westende

Zit jij in de woning ook met situaties als verstopte leidingen en/of kalkstrepen op ramen? Een toenemende groep Belgen kiezen een innovatieve waterontkalker. Deze installatie onttrekt calcium en magnesium aan het water. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag meer, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, textiel slijt minder snel en een efficiëntere verwarming. In de omgeving van de gemeente Middelkerke kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Westende wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een lokale installateur zal jou benaderen met een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het gebruik van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De positieve effecten vind je terug in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Milieuvriendelijke ontharder.

PositiefUitleg
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Verlaging van CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Verlenging levensduur apparatenApparatuur zoals Quookers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Meer smaak aan het waterThee, koffie, limonade of glas kraanwater is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals boilers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat leidt tot meer energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Westende?

Mogelijkerwijs wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Westende. En dat is geen gek idee. Zacht water zorgt voor een meer efficiënte verwarming en zijdezachte kleding. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Hiervoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Westende heeft een geschatte waterhardheid van 19,60. Definitie: Erg hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • O.a. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zijdezachte kleding en huid en minder poetsen en boenen.
 • Belangrijk: dit type water is niet ongezond.

Hardheid water in Westende

De waterhardheid van het water in Westende is om en nabij de 19,60 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Erg hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 19,60 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 55,82 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-westende-8434

Interessante installaties

 • Kinetico Kube 6
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 30
 • Culligan Global Cabinet
 • Apic Nessos
 • Watergenius Blue Line Basic

Hoe werkt een waterontkalker precies?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Alleen, hoe kan dat? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Tubilite) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Middels deze handeling wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Westende verklein je de dH waarde van 19,60 naar een Dh onder de 2.5. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Deze hoeveelheid kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Eens in de zoveel tijd zal de hars verzadigd raken. 4 keer per maand gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De benodigde hoeveelheid zout wordt bepaald door aantal personen in het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de grootte van de installatie. Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische & mechanische waterverzachters
We onderscheiden twee installaties: Elektronische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De belangrijkste voordelen zijn een voordelige prijs, geen stroomkosten en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: onnodige verspilling van water en zout, een lagere efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Deze installaties worden al geplaatst voor €760.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. De belangrijkste voordelen zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een efficiënte werking en geavanceerde instellingen. Als grote nadelen noemen we: de duurdere prijzen, het gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1100.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan zijn er 2 opties: dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs komt uit rond de €370,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het pluspunt van een ontharder met dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In de situatie met 1 cilinderige ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert even geen zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Uitstekend geschikt voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een systeem met dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Westende.

Reken af met kalk!

Kom in contact met specialisten voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De totale kosten van een ontharder lopen zeer uiteen. Ze zijn er al vanaf €125 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2325 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, het aantal cilinders en de doorstroomsnelheid. In aanvulling op deze kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De investeringen in waterontkalkers lopen op vanaf €850 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een apparaat met uitgebreide opties varieert tussen ongeveer €1450 en €2075 (met montage inbegrepen). In het overzicht hieronder bieden we de huidige kosten van een waterverzachter in Westende.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te plaatsen? Klik dan door naar de offerte vergelijker en bekijk actuele prijzen bij regionale installateurs. Zo kan men zonder gedoe snel experts, type ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €70
Waterontharder (mechanisch)Circa €760
Waterontharder (elektronisch)Circa €1140
Onthardingszout€27,50 per 50 kilo
OnderhoudskostenVanaf €105 p/jaar
PlaatsingskostenC.a. €150
Rekenvoorbeeld van de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter handig in Westende?
De hardheid van het kraanwater in Westende is circa 19,60 dH. Het gemiddelde in de provincie West Vlaanderen is om en nabij de 15,09 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. De smaak wordt beter & zachter en zorgt voor onder andere lager energieverbruik en minder poetsen en boenen.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Experts vinden dat je in de eerste plaats een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Denk aan comfortabel douchen, zacht en smaakvol water, een zijdezachte was en minder poets- en boenwerk. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water kalkvrij te maken vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dit proces kan doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. Deze calcium en magnesium bestanddelen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de harskorrels weer opgeladen aan de hand van zouttabletten. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De werking van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Installaties met ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een goede reiniging is nodig om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Westende.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. gunstig energieverbruik, betere smaak van water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, zachter wasgoed, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie