Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wognum

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, bittere thee of koffie of een irriterende huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in een hoge waterhardheid. Deze plaats kent een waterhardheid van 6.00 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het kopen van de beste waterontharder in Wognum heeft als effect zacht en schoon water zonder kalk. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het is een duurzame investering. Op deze website bekijk je bruikbare informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van 6.00 dH in Wognum.
 • Dit resulteert mogelijk in problemen als een irriterende huid en een hoge energierekening.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • De voordelen: gunstig energieverbruik, verminderde eczeem klachtenen een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. Realiseer een besparing van wel €310 per jaar.

Thema’s: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid WognumTechnische uitleg werkingGeschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieNoord-Holland
GemeenteMedemblik
Postcode1687
Gem. Gasverbruik M31490 M3
Gem. Stroomverbruik kWh29600 kWh
Gem. Waterhardheid6.00 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Lekkere watersmaak.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Nadelen van hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Irritaties aan de huid.
 • Aanslag op servies.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Wognum

Heb jij genoeg van droog haar na het douchen en/of bittere smakende thee? Steeds meer Nederlanders kiezen een elektrische waterontharder. Zo’n systeem is in staat om kalk uit het water te filteren. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op douchekop, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een glanzende vaat en een lager stroom- en gasverbruik. In de gemeente Medemblik opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een laten installeren van een waterontharder in Wognum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een regionale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een goede offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest prominente voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Tevens relevant: Milieuvriendelijke ontkalker.

PositiefUitleg
MilieubewustJe verbruikt minder zeep en shampoo. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan minder snel stukKostbare apparaten zoals wasdrogers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Water met meer smaakEen kop koffie, thee of een glas water uit de kraan heeft een betere smaak.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenEen lekker zachte huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Energiekosten besparingBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld HR-ketels. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Wognum?

Wellicht zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Wognum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water heeft als voordeel zachter wasgoed en zachte kleding, bedlinnen en handdoeken. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Wognum heeft een waterhardheid van 6.00. Concreet: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is afhankelijk van veel factoren.
 • Het terugdringen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijv. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Opmerking: deze hardheid kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Wognum

De waterhardheid van het water in Wognum ligt op ong. 6.00 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 6.00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,09 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wognum-1687

Bekende modellen en merken

 • Delta Rusela
 • Apic Nessos
 • Ecowater eVOLUTION 600 Power
 • Kinetico Essential
 • Boshuis iQualQ Combi 200

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het zal je inmiddels bekend zijn: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De moderne waterontharders (van merken zoals Pallas) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Zodoende vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Wognum reduceert je de dH waarde van 6.00 naar een zachte 3 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat achterblijft is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen (Regenereren)
Op een gegeven moment raakt de hars verzadigd. Eens per 5 of 6 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt hangt af van de totale waterconsumptie, de gekozen resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Unieke harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden automatisch gereinigd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 installaties: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Dit model is nog steeds in trek vanwege een laag tarief, geen stroomkosten en lagere onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: een relatief hoog zoutverbruik, relatief inefficiënt en minder instellingen mogelijk. Beschikbaar vanaf €880.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: minder regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Als grote nadelen noemen we: de montagekosten, het kost stroom en meer kans op storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1100.

Enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €375,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het handige van een ontharder met dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken als de hars wordt gespoeld.
 • Als je kiest voor enkele cilinder ontkalkers heb je tijdens het schoonmaken niet de beschikking tot zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitstekend geschikt voor wat grotere huishoudens.
 • Meerdere cilinders werkt dus niet beter of schoner, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Wognum.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Wij koppelen je aan specialisten voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De prijs van een waterontharder zijn nogal verschillend. De prijzen starten vanaf €140 voor magnetische ontharders tot ruim €2075 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs hangt af van het merk, het aantal cilinders en hoeveel liter het systeem aankan. Naast deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De kosten van ontkalkers starten bij €820, exclusief installatiekosten. Een geavanceerd apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1550 en €2250 incl. installatie. In het overzicht hieronder tref je de actuele kosten van een waterontharder in Wognum.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Klik dan door naar onze handige offerte-service en vraag vrijblijvend offertes aan bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je eenvoudig en kosteloos experts, soorten installaties en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €105
Mechanische waterontharderBegint bij €740
Waterontharder (elektronisch)Begint bij €900
Onthardingszout€40 per 75 kg
OnderhoudstarievenVanaf €140 per jaar
MontagekostenCirca €230
Rekenvoorbeeld met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Wognum?
De hardheid van het water in Wognum is plus minus 6.00 dH. Dit cijfer in de provincie Noord-Holland is circa 6.24 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een slim ontkalkingssysteem neemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere lagere stookkosten en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je voornamelijk een waterontharder moet laten plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Denk hierbij aan prettige douchebeurt, meer smaak aan koffie en thee, een zijdezachte was en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit regelt men doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium stoffen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de harskorrels weer opgeladen door middel van regenereren. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werkzaamheid van dergelijke systemen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Systemen met eigen ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een gereinigde machine is cruciaal voor een goede efficiënte werking. Veel kopers besluiten om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Wognum.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Denk dan aan: een besparing op de energierekening, meer smaak aan koffie en thee, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, een aangenaam zachte huid na het douchen, minder last van kalkaanslag, extra schoon servies, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie