Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Lummen

Wil je definitief afrekenen met kalkneerslag, strepen op je ruiten, slecht werkende huishoudelijke apparaten of een droge huid? Dit heeft wellicht te maken met erg hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 11,20 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Lummen heeft als doel water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het is een duurzame investering. Hier check je bruikbare informatie over verschillende soorten waterontharders: welke systemen zijn er, waarom is het zo populair, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van ongeveer 11,20 dH in Lummen.
 • Dit kan zorgen voor issues zoals een witte aanslag op het glaswerk en een hoge energierekening.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Positieve gevolgen zijn: gunstig energieverbruik, verminderde eczeem klachtenen geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Realiseer een besparing van wel €330 op jaarbasis.

Snelkoppelingen: Waterverzachter kooptipsVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid LummenWerkingInvesteringVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieLimburg
GemeenteLummen
Postcode3560
Gem. Gasverbruik M33.350 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5100 kWh
Gem. Waterhardheid11,20 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Geïrriteerde huid.
 • Glascorrosie.
 • Bittere thee en koffie.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Lummen

Wil je definitief afrekenen met rendementsverlies van verwarming en extra zeep en shampoo nodig? Een aanzienlijk aantal mensen nemen een slimme waterontkalker. Een dergelijk product filtert kalk uit kraanwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, smaakvol water en een gunstig energieverbruik. In de gemeente Lummen zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Lummen gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Kies de grootte van het huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. De installateur neemt contact met je op en stuurt een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest genoemde voordelen hebben we verzameld in een lijst. Lees ook verder over: Goedkoopste ontkalker.

VoordeelUitleg
DuurzaamheidMinder zeepresten en plastic afval. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals wasmachines zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee en het water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Ontkalkt water schuimt makkelijker. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld HR-ketels. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Lummen?

Vermoedelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Lummen. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water leidt tot langere levensduur van huishoudelijke apparaten en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Hoeveel ga ik er van merken? Voor dit advies moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Lummen heeft een geschatte waterhardheid van 11,20. Definitie: Hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verlagen biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijvoorbeeld structureel lagere energiekosten, zachter wasgoed en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Belangrijk: water met deze hardheid (dH) kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Lummen

De waterhardheid van het water in Lummen is ongeveer 11,20 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat Hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 11,20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 31,90 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-lummen-3560

Interessante installaties

 • General electric GXOF27KE
 • Judo Judomat Kompakt 100 M-KB
 • Watergenius Blue Line Max
 • AquaCombi AquaCell
 • BWT Aquadial softlife bio 10

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Alleen, hoe kan dat? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Durlem) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Op deze wijze zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Lummen verklein je de dH waarde van 11,20 naar een Dh onder de 3. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit percentage kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (Regenereren)
Na verloop van tijd zal de hars zijn kracht verliezen. Wekelijks moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en de grootte van de installatie. Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Speciale harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Op een bepaald moment geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd door middel van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische & elektrische waterverzachters
Er bestaan twee producten: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een interessant tarief, 0 energieverbruik en minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: meer zoutverbruik, een lagere efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Dit systeem is beschikbaar vanaf €760.

Een elektrische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gaat op vraag. De belangrijkste voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, het systeem gebruikt stroom en soms dure onderhoudscontracten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1125.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €390,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het voordeel van een extra cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met 1 cilinder heb jij tijdens het regeneratieprocesniet de beschikking tot zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Extra handig voor wat grotere huishoudens.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Lummen.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Ontvang contactgegevens van professionals voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n ontkalker?

De investering van een ontharder zijn nogal verschillend. Dit loopt van €135 voor een magnetische ontharder tot zo’n €2125 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De prijs hangt af van het merk en model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Naast deze kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Afsluitend heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De onkosten van deze systemen starten bij €680 (zonder installatiewerk). Een luxe installatie ligt qua kosten tussen €1425 en €2100 inclusief inregelen. In de bijgaande tabel achterhaal je de huidige kosten van een waterverzachter in Lummen.

Weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Open onze online offerteservice en vraag prijsoverzichten aan bij regionale installateurs. Met die methode kan iedereen eenvoudig en gratis specialisten, verschillende opstellingen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €135
Waterontharder (mechanisch)Rond de €730
Waterontharder (elektronisch)Begint bij €950
Onthardingszout€17,50 voor 25 kilo
OnderhoudscontractRond de €90 per 12 maanden
InstallatieV.a €230
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterverzachter nodig in Lummen?
De hardheid in Lummen is om en nabij de 11,20 dH. De referentiewaarde in de provincie Limburg ligt rond de 13,12 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en biedt voordelen als water met een lekkere smaak en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
De stelregel is eenvoudig: van iedere euro die je investeert zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Experts vinden dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor de directe immateriële voordelen. Bijv. prettige douchebeurt, zacht en fris water, kleding die langer mooi blijft en veel minder poetsen in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Voor kalkvrij water zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dat kan bereikt worden doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium bestanddelen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder worden de harskorrels schoongemaakt middels zout. Het onthardingszout is online te bestellen. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. Het effect van dit soort modellen is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Modellen met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een degelijke schoonmaakbehandeling is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Lummen.

Welke pluspunten heeft een waterverzachter?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, smaakvol water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag in de badkamer, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het is goed voor het milieu.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie