Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Heverlee

Zit jij thuis ook met kalkneerslag, strepen op je ruiten, bittere thee of droog haar na het douchen? Dat is doorgaans toe te schrijven aan de waterkwaliteit (hard water). In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 20,72 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het kopen van de beste waterverzachter in Heverlee maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Via onze adviseurs bekijk je nuttige info info over diverse types waterontharders: welke soorten zijn er, wat zijn de voordelen, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van ongeveer 20,72 dH in Heverlee.
 • Dit resulteert mogelijk in bijvoorbeeld huidirritaties en hoge stookkosten.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Dat zorgt voor lagere energiekosten, minder huidproblemen en huidirritaties en geen strepen meer op glas en lak.
 • Wacht niet langer en probeer het direct uit. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €220 op jaarbasis.

Snel naar: Tips bij een waterverzachter kopenVoordelenWat levert het mij op?Waterhardheid HeverleeHoe werkt het?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLeuven
Postcode3001
Gem. Gasverbruik M31.410 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4300 kWh
Gem. Waterhardheid20,72 dH

De voordelen van zacht water

 • Lekkere watersmaak.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Het risico van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Aanslag op servies.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Gratis offertes voor een waterontharder

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Heverlee

Heb jij genoeg van droog haar na het douchen of witte aanslag op het glaswerk? Een groeiend aantal woningeigenaren lossen dit op met een innovatieve waterontkalker. Deze installatie haalt kalk uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, je hebt minder wasmiddelen nodig, zacht en fris water en geen onnodig gas- en stroomverbruik meer. In de gemeente Leuven zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Heverlee hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een regionale installateur zal jou benaderen met een aantrekkelijke offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest bekende voordelen hebben we verzameld in een lijst. Bezoek ook de pagina over: Aanbieding verzachter.

VoordeelUitleg
EcologischJe verbruikt minder zeep en shampoo. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan minder snel stukKostbare apparaten zoals waterkokers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Smaakvoller waterJouw koffie, thee of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemJe huid is aanmerkelijk zachter. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Verminderde energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals boilers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Heverlee?

Mogelijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterontharder in Heverlee. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water biedt een zachte huid en je hebt minder wasmiddelen nodig. Maar is het echt noodzakelijk? Aangaande deze vraag kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Heverlee heeft een geschatte waterhardheid van 20,72. Dit staat voor Heel hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is erg persoonlijk.
 • Een lagere waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Voorbeelden zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Opmerking: water met deze hardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Heverlee

De waterhardheid van het leidingwater in Heverlee bedraagt ongeveer 20,72 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water Heel hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 20,72 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 59,01 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-heverlee-3001

Installateurs in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Euro Combi compact 25
 • Delta Escalda
 • Aquatechnic Ultrasoft 10
 • Waterluxe Duo 25
 • Lubron Easysoft 750 SXT2

Technische uitleg werking waterontkalker

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterontharder zet hard water om in zacht water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De meeste waterverzachters (van bijv. Galaxy) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door dat proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Heverlee verklein je de dH waarde van 20,72 naar een Dh onder de 3. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Het kalk dat achterblijft ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Na een periode zal de werkingskracht van de hars verminderen. Wekelijks moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door het waterverbruik, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische en mechanische waterverzachters
We onderscheiden twee installaties: Elektronische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een concurrerende prijs, staat los van het stroomnet en het is onderhoudsarm. Als grote nadelen noemen we: het systeem spoelt soms onnodig, een lagere efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. De prijs van zo’n systeem begint bij €950.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Een vaak gekozen systeem vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, het werkt efficiënter en brede mogelijkheden. De nadelen zijn: de installatiekosten, het gebruikt een beetje stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1050.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil is circa €380,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het voordeel van deze tweede cilinder is dat je ook water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinderige ontkalkers heb je tijdens het schoonmaken tijdelijk geen zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een stukje comfort voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • 2 cilinders heeft dus dezelfde werking, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Heverlee.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Kom in contact met product-specialisten voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De kosten van een waterverzachter variëren nogal. Dit loopt van €145 voor magnetische ontharders tot wel €2225 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de inhoud van het systeem. Behalve deze aanschafkosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Sommige Belgische installateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Tenslotte is er speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van dergelijke installaties starten vanaf €750 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goed systeem varieert tussen ongeveer €1475 en €2125 inclusief installatiewerk. In onderstaande schema tref je de geschatte kosten van een waterverzachter in Heverlee.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Start meteen met onze vergelijker en achterhaal de prijzen bij professionele installateurs. Zo kan je gemakkelijk en zonder kosten specialisten, verschillende opstellingen en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €155
Mechanische waterontharderBegint bij €720
Waterontharder (elektrisch)C.a. €980
Tabletten€40 voor 75 kg
OnderhoudRond de €110 op jaarbasis
MontagekostenBegint bij €240
Rekenvoorbeeld met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in Heverlee?
De waterhardheid in Heverlee ligt rond de 20,72 dH. De tabelwaarde in de provincie Vlaams Brabant is om en nabij de 16,91 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem ontneemt kalk moleculen uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als bijkomende voordelen een zachte huid en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die je in dit product steekt bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder neemt voor de directe immateriële voordelen. Bijv. een zachte huid en droog haar, meer smaak aan koffie en thee, zachter wasgoed en minder schoonmaakwerkzaamheden. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit proces kan doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. Deze calcium en magnesium bestanddelen hechten zich aan deze korrels. In de 2e cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats door geplande regeneratie. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De uitwerking van magnetische producten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Installaties met eigen ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Ook het schoonmaken van de installatie is noodzakelijk voor een lange levensduur en goede werking. Sommige mensen kiezen ervoor om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Heverlee.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Denk dan aan: lagere stookkosten, zacht en fris water, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, geen droge, trekkerige huid na het douchen, geen kalkaanslag op bestek en servies, blinkende glazen, de apparaten in de woning werken effectiever en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie