Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Kalken

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, wit uitslaande wanden en tegels, dichtslibbende waterleidingen of droge haren na een douchebeurt? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 17,36 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het kopen van de beste waterverzachter in Kalken maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op dit portaal lees je handige informatie over verschillende soorten waterontharders: welke type ontharders zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat is de prijs?

 • Een waterhardheid van 17,36 dH in Kalken.
 • Dit kan leiden tot issues zoals strepen op je ruiten en dichtslibbende waterleidingen.
 • De waterverzachter filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: een beter presterende CV-ketel, betere smaak van water en textiel slijt minder snel.
 • Start met vergelijken en ondervind zelf de voordelen. Het kan veel opleveren, tot wel €225 per jaar.

Thema’s: Een waterverzachter kopen en installerenWelke voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid KalkenTechnische uitleg werkingInvesteringFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLaarne
Postcode9270
Gem. Gasverbruik M31.540 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3350 kWh
Gem. Waterhardheid17,36 dH

Pluspunten van zacht water

 • Verminderde eczeem klachten.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Huidirritaties.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Kalken

Heb je in huis last van rendementsverlies van verwarming en/of glascorrosie? Een groeiend aantal huizenbezitters plaatsen een professionele waterontkalker. Dit product onttrekt kalk uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op bestek en servies, minder poetsen en boenen, minder huidproblemen en huidirritaties en een efficiëntere warmteoverdracht. In de buurt van de gemeente Laarne zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een specialist vinden om jouw waterverzachter te installeren in Kalken hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Goedkoopste ontkalker.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamJe spoelt minder zeepproducten weg. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals vaatwassers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Lekkerder waterJe verse koffie & thee of glas kraanwater smaakt veel beter.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Minder energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. CV-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Kalken?

Mogelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Kalken. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water zorgt voor een besparing op gas- en stroomverbruik en geen kalkaanslag in de badkamer. Kan ik dan niet zonder? Hiervoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Kalken heeft een geschatte waterhardheid van 17,36. Definitie: Erg hard water.
 • De consequenties hiervan is per persoon weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijv. verlaging van de maandlasten voor energie, een zachte huid na bad of douche en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Opmerking: dit soort water kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Kalken

De waterhardheid van het leidingwater in Kalken bedraagt circa 17,36 dH. Dit betekent dat het water Erg hard water is. In België drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 17,36 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 49,44 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-kalken-9270

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • BWT Rondomat 25M
 • Amysoft E-200
 • Watercompany Softflow 20
 • Kinetico Essential
 • Euraqua Europe Pallas Duo maxi

Hoe werkt de waterontkalker?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Aqua Clean) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Op die manier verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Kalken reduceert je de dH waarde van 17,36 naar een fijne 2.5 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het kalk dat overblijft zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Regenereren met zout
Na verloop van tijd raakt de hars verzadigd. Eens per week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door de totale waterconsumptie, de Dh waarde van het water en de grootte van de installatie. Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. Speciale harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Alle harsbolletjes worden automatisch gereinigd met regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische en mechanische waterverzachters
We onderscheiden 2 types: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een concurrerend tarief, 0 energieverbruik en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De minpunten zijn: onnodige verspilling van water en zout, een matige efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Deze installaties worden al geplaatst voor €780.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Het gemak zit ‘m in: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de smart-functies en uitgebreide instellingen. De nadelen zijn: de aanschafkosten, het gebruikt stroom en het onderhoud is duurder. Je koopt zo’n machine al vanaf €1075.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil is circa €375,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het pluspunt van een machine met een dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken als de regeneratie plaatsvindt.
 • Als je kiest voor één cilinder ontkalkers heb jij op het moment dat het systeem regenereert niet de beschikking tot zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Een uitkomst voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • 2 cilinders is niet strikt noodzakelijk, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Kalken.

Voor altijd afrekenen met kalkaanslag?

Neem contact op met erkende adviseurs voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De investering van een waterverzachter lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €165 voor ontharders die magnetisch werken tot wel €1575 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en het vermogen. Buiten deze initiële kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Verder heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van dergelijke installaties lopen op vanaf €730 (montage niet inbegrepen). Een installatie met uitgebreide opties varieert tussen ongeveer €1200 en €1950 inclusief plaatsing. In onderstaande schema bekijk je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterverzachter in Kalken.

Benieuwd naar de kosten om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Klik dan door naar onze online offerteservice en bekijk actuele prijzen bij betrouwbare installateurs. Zo kan je gemakkelijk supersnel installateurs, soorten ontharders en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €55
Mechanische waterontharderC.a. €690
Elektrische waterontharderRond de €1130
Regeneratiezout€27,50 voor 50 kg
OnderhoudstarievenV.a €90 per jaar
PlaatsingskostenVanaf €170
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter handig in Kalken?
De hardheid van het kraanwater in Kalken bedraagt 17,36 dH. De referentiewaarde in de provincie Oost Vlaanderen is circa 14,53 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem filtert kalk moleculen uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. De smaak wordt beter & zachter en heeft als bijkomende voordelen kleding die langer mooi blijft en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je vooral een waterontharder in huis laat plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Bijv. geen droge huid na het douchen, betere smaak van water, een zijdezachte was en minder schrobben en poetsen. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium grondstoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de harskorrels schoongemaakt a.d.h.v. pekelwater. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De effectiviteit van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Machines met eigen ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie vul je ieder kwartaal bij met zout. Een schone machine is noodzakelijk voor een goede efficiënte werking. Veel kopers besluiten om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Kalken.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Neem nou aspecten als: lager stroom- en gasverbruik, lekker water uit de kraan, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, een zachte huid, bestaande kalkaanslag verdwijnt, een glanzende vaat, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie