Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Houthalen

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, aanslag op servies, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft vaak te maken met erg hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6,72 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. De beste waterverzachter in Houthalen zorgt voor zacht en schoon water zonder kalk. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Hier bekijk je uitgebreide info over verschillende soorten waterontharders: welke systemen zijn er, wat zijn de voordelen, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van ongeveer 6,72 dH in Houthalen.
 • Hierdoor ontstaan voorvallen als wit uitslaande wanden en tegels en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: kalkvrije leidingen, fris kraanwater en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Vraag een offerte aan en ervaar het gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €250 per 12 maanden.

Snelkoppelingen: De juiste waterverzachter kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid HouthalenTechnische uitleg werkingDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteHouthalen-Helchteren
Postcode3530
Gem. Gasverbruik M31.585 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3500 kWh
Gem. Waterhardheid6,72 dH

Het effect van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Huidirritaties.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Bittere smakende thee.

Bekijk de tarieven van waterontharders

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Houthalen

Zit jij thuis ook met huidirritaties en/of doffe aanslag in keuken en badkamer? Meer en meer huizenbezitters nemen een innovatieve waterontkalker. Zo’n installatie onttrekt kalk uit het water. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, water met een lekkere smaak en lagere stookkosten. In en rondom gemeente Houthalen-Helchteren kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Houthalen gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een plaatselijke installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Bezoek ook de pagina over: Beste verzachter.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamheidJe spoelt minder zeepproducten weg. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals HR-ketels worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Smaakvoller waterThee, koffie, limonade of een glaasje water smaakt veel beter.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals strijkijzers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat kost geld.
Lijst met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Houthalen?

Wellicht zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Houthalen. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water biedt apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en geen kalkaanslag op bestek en servies. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Aangaande deze vraag moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Houthalen kent een waterhardheid van 6,72. Dit staat voor Normaal water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Voorbeelden zijn gunstig energieverbruik, heerlijk zachte kleding en minder poetsen en boenen.
 • Opmerking: water uit deze categorie hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Houthalen

De waterhardheid van het leidingwater in Houthalen is om en nabij de 6,72 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat Normaal water is. In België drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6,72 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,14 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-houthalen-3530

Bekijk specialisten in deze regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Apic Zetes junior
 • Watergenius HWS 1500
 • Kinetico Kube 6
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 30
 • Culligan Global Cabinet

Technische uitleg werking waterontkalker

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterontharder zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? Innovatieve waterverzachters (van bijv. Aquacell) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op die manier zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Houthalen verlaag je de dH waarde van 6,72 naar een zachte 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit percentage kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de onthardingshars verzadigen. 4 keer per maand worden de harskorrels weer opgeladen. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan het waterverbruik, de gekozen resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Alle harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische en mechanische waterverzachters
We behandelen 2 installaties: Elektronische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een laag tarief, 0 energieverbruik en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Als grote nadelen noemen we: er vinden onnodige spoelingen plaats, een matige efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Je koopt zo’n machine al vanaf €840.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de hogere aanschafprijs, het gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. Te bestellen vanaf c.a. €1100.

Enkele of dubbele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €350,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het gemak van een deze tweede cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Bij 1 cilinderige ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert tijdelijk geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Perfect voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een dubbele cilinder is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Houthalen.

Een woning zonder kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor specialisten voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De totale kosten van een waterontkalker zijn nogal verschillend. Ze zijn er al vanaf €125 voor ontharders die magnetisch werken tot wel €1750 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De prijs hangt af van het merk en model, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de omvang van het systeem. Naast deze aanschafkosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters bieden een lagere prijs aan als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De onkosten van waterverzachters zijn zo’n €670, exclusief installatiekosten. Een luxe installatie heeft een prijskaartje tussen de €1475 en €1925 (met montage inbegrepen). In de bijgaande tabel check je de geschatte kosten van een waterverzachter in Houthalen.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te plaatsen? Surf verder naar de offerte vergelijker en achterhaal de kosten bij erkende installateurs. Op deze manier kun je eenvoudig en zonder kosten installateurs, soorten waterverzachters en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €160
Mechanische waterontharderBegint bij €890
Elektrische waterontharderBegint bij €960
Zouttabletten€30 voor 50 kg
OnderhoudskostenRond de €155 (jaarbasis)
PlaatsingskostenRond de €225
Rekenvoorbeeld van de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterverzachter in Houthalen?
De hardheid van het water in Houthalen is grofweg 6,72 dH. De waarde in de provincie Limburg bedraagt 13,12 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een slim ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als extra pluspunten: langere levensduur van huishoudelijke apparaten en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
De stelregel is eenvoudig: per €1,00 die je eraan uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij merken op dat je in de eerste plaats een waterontharder neemt voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Zoals verminderde eczeem klachten, betere smaak van water, blinkende glazen en minder schoonmaakwerkzaamheden. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dat is haalbaar doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. Deze calcium en magnesium grondstoffen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt aan de hand van geplande regeneratie. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De doeltreffendheid van deze theorie is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontharders met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Regelmatig schoonmaken is nodig om de hardheid van het water laag te houden. Veel kopers besluiten om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Houthalen.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Neem nou aspecten als: lagere energiekosten, lekkerdere koffie en thee, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, minder last van kalkaanslag, een glanzende vaat, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie