Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Schalkwijk

Heb je in huis last van kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, vies water of een droge huid? De reden daarvan is vaak de waterkwaliteit (hard water). In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. De beste waterontharder in Schalkwijk heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en bespaart je ook nog eens geld. Middels onze specialisten lees je uitgebreide informatie met betrekking tot waterverzachters: wat voor installaties zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat is de prijs?

 • Gemeten waterhardheid van 6.20 dH in Schalkwijk.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere eczeem klachten en slecht functionerende HR-ketel.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Dit resulteert in lagere energierekening, kleding die langer mooi blijft en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €290 op jaarbasis.

Lees verder over: Waterontharder kooptipsVoordelenIs het zinvol?Waterhardheid SchalkwijkTechnische detailsDe uiteindelijke kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieUtrecht
GemeenteHouten
Postcode3998
Gem. Gasverbruik M3950 M3
Gem. Stroomverbruik kWh30900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zachte kleding, bedlinnen en handdoeken.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Goed voor het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Huidirritaties.
 • Glascorrosie.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Gratis offertes voor een waterontharder

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Schalkwijk

Wil jij ook af van geïrriteerde huid en/of kalkaanslag op douchekop? Een aanzienlijk aantal Hollanders en Belgen installeren een innovatieve waterontharder. Dit product haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, textiel slijt minder snel en maandelijks besparen op de energiekosten. In de gemeente Houten werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Schalkwijk wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. De installateur neemt contact met je op en stuurt een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest bekende voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Tevens relevant: Goedkoopste ontharder.

PositiefUitleg
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Je stoot minder CO2 uit omdat apparaten zuiniger werken.
Levensduur apparatenDure apparatuur zoals boilers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJouw koffie, thee of gewoon een glas water smaakt stukken beter.
Reduceer schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld boilers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat kost geld.
Overzicht met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik een waterontkalker nodig in Schalkwijk?

Waarschijnlijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Schalkwijk. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water biedt ren glanzende vaat en je hebt minder wasmiddelen nodig. Maar hoe groot is de noodzaak? Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Schalkwijk kent een waterhardheid van 6.20. Dit staat voor matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score verschilt erg per persoon.
 • Een lagere waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijv. structureel lagere energiekosten, zijdezachte kleding en huid en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Niet vergeten: dit soort water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Schalkwijk

De waterhardheid van het leidingwater in Schalkwijk is ongeveer 6.20 Duitse graden. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-schalkwijk-3998

Bekijk specialisten in deze regio’s

Populaire merken en modellen

 • BWT AQA smart C
 • Digisoft DS-1200 HE
 • Ecowater eVOLUTION 400 Boost
 • Kinetico Premier Compact HF
 • Kinetico Ergo 9

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

De basis is eenvoudig: de waterverzachter onttrekt kalk en magnesium uit het water. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Durlem) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Op die manier wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Schalkwijk voer je de dH waarde terug van 6.20 naar een Dh van ongeveer 3. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Deze hoeveelheid kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Op een gegeven moment zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Elke week moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemt men regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De zoutbehoefte is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, de Dh waarde van het water en het soort ontharder (klein of groot). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De harsbolletjes worden weer schoongespoeld door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
We onderscheiden twee soorten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Een vaak gekozen systeem vanwege een concurrerend tarief, duurzaam qua energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: veel zoutverbruik, minder efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Te bestellen vanaf c.a. €850.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een slimme werking en uitgebreide instellingen. Nadelen: de montagekosten, het systeem gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Te bestellen vanaf c.a. €1025.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? We maken onderscheid tussen een enkel- of dubbel systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €380,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het handige van een extra cilinder is dat je ook water kunt gebruiken als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Bij 1 cilinderige ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) even geen zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Uitstekend geschikt als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Schalkwijk.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor specialisten voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €130 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1650 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, het type ontharder en hoeveel liter het systeem aankan. Naast deze eenmalige investering heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De tarieven van dergelijke installaties beginnen vanaf ongeveer €730 (zonder installatiewerk). Een luxe systeem varieert tussen ongeveer €1150 en €1975 inclusief montage en inregeling. In de onderstaande tabel achterhaal je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Schalkwijk.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Surf verder naar onze handige offerte-service en achterhaal de kosten bij professionele installateurs. Zo kan je gemakkelijk supersnel monteurs, verschillende installaties en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €100
Mechanische waterontharderC.a. €690
Elektrische waterontharderRond de €1170
Zouttabletten€25 voor 50 kilo
OnderhoudstarievenCirca €150 per jaar
PlaatsingskostenVanaf €180
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Schalkwijk?
De waterhardheid in Schalkwijk bedraagt 6.20 dH. De referentiewaarde in de provincie Utrecht schatten we op 6.11 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals lager energieverbruik en het textiel gaat langer mee.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: per €1,00 die je eraan uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Experts vinden dat je met name een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Denk aan prettige douchebeurt, zacht en smaakvol water, blinkende glazen en minder poets- en boenwerk. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium delen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In de extra cilinder wordt het filter schoongespoeld door middel van geplande regeneratie. Het onthardingszout is online te bestellen. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werkzaamheid van zo’n magneet wordt door wetenschappers afgekeurd.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Apparaten met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van de installatie is cruciaal om de kwaliteit van het water te waarborgen. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Schalkwijk.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, betere smaak van water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, minder last van eczeem, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, kleding die langer mooi blijft, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie