Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Westouter

Heb je last van kalkneerslag, strepen op je ruiten, slecht functionerende apparaten of geïrriteerde huid? Waarschijnlijk komt dat door hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 14,00 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het kopen van de beste waterverzachter in Westouter heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze website check je belangrijke informatie aangaande waterontharders: wat is het, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Gemeten waterhardheid van 14,00 dH in Westouter.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals minder lekker water en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: structureel lagere energiekosten, zacht en smaakvol water en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Vergelijk meerdere offertes en ervaar het gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €215 per jaar.

Thema’s: Waterverzachter kooptipsWat zijn de voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid WestouterHoe werkt het?Gemiddelde kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHeuvelland
Postcode8954
Gem. Gasverbruik M31.425 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4450 kWh
Gem. Waterhardheid14,00 dH

Het effect van zacht water

 • Een glanzende vaat.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Minder poetsen en boenen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Huidirritaties.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Westouter

Wil je definitief afrekenen met dichtgeslibde leidingen of glascorrosie? Een toenemende groep mensen installeren een elektrische waterontkalker. Een dergelijk product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, verminderde eczeem klachten en een lager energieverbruik. In de omgeving van de gemeente Heuvelland werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Westouter wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een regionale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een heldere offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest prominente voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Ontkalker informatie.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustMinder zeepresten en plastic afval. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals Quookers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Water met meer smaakThee, koffie, limonade of eigen spa-blauwis lekkerder, frisser en smaakvoller.
SchoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Besparen op energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals Quookers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat kost geld.
Tabel met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Westouter?

Waarschijnlijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Westouter. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water heeft als voordeel langere levensduur van huishoudelijke apparaten en betekend het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Westouter kent een waterhardheid van 14,00. Dat betekent Hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt verschilt erg per persoon.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Denk aan apparatuur die langer meegaat, fris kraanwater en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Niet vergeten: water met deze hardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Westouter

De waterhardheid van het leidingwater in Westouter is om en nabij de 14,00 dH. Dit wil zeggen dat het water Hard water is. In België drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 14,00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 39,87 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-westouter-8954

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Populaire merken en modellen

 • Apic Zetes junior
 • Watergenius HWS 1500
 • Kinetico Kube 6
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 30
 • Culligan Global Cabinet

Zo werkt een waterontkalker

De basis is eenvoudig: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Aqua Soft) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door dat proces ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Westouter verlaag je de dH waarde van 14,00 naar een Dh onder de 3. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit beetje kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Eens in de zoveel tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per 5 of 6 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De zoutbehoefte ligt aan zaken als het waterverbruik, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. Alle harsbolletjes worden weer schoongespoeld met het regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische of elektrische waterverzachters
Er bestaan 2 producten: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. De belangrijkste voordelen zijn een interessante prijs, staat los van het stroomnet en lagere onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: onnodige verspilling van water en zout, minder efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. De prijs van zo’n systeem begint bij €900.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Dit model is zeer in trek vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een zeer efficiënte werking en uitgebreide instellingen. Nadelen: de montagekosten, het systeem gebruikt stroom en soms dure onderhoudscontracten. Beschikbaar vanaf €1125.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €380,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het voordeel van een ontharder met dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als het regeneratieproces bezig is.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – geen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Extra handig voor huishoudens met kinderen.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt identiek als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Westouter.

Ook klaar met kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor professionals voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter kunnen zeer uiteenlopen. Dit begint vanaf €55 voor een magnetische ontharder tot zo’n €2125 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de omvang van het systeem. Naast deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in waterontkalkers starten vanaf €690 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een apparaat met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1600 en €2175 inclusief installatiewerk. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bieden we de geraamde kosten van een waterverzachter in Westouter.

Weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Open onze vergelijkingstool en vraag prijsoverzichten aan bij erkende installateurs. Zo kan men eenvoudig supersnel modellen, type systemen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €105
Waterontharder (mechanisch)Rond de €890
Waterontharder (elektrisch)V.a €1200
Regeneratiezout€17,50 voor 25 kilo
Onderhoud (indicatie)Begint bij €115 (jaarbasis)
PlaatsingskostenCirca €260
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterverzachter in Westouter?
De waterhardheid in Westouter schatten we op 14,00 dH. De waarde in de provincie West Vlaanderen is circa 15,09 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem neemt kalk uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Zacht water smaakt beter en zorgt voor lagere stookkosten en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontharder?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je met name een waterontharder neemt voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals geen droge huid na het douchen, smaakvoller water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium bestanddelen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder worden de harskorrels weer opgeladen via pekelwater. Het onthardingszout is online te bestellen. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De effectiviteit van dit soort modellen is niet erg betrouwbaar.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Apparaten met unieke ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Ook het schoonmaken van de installatie is essentieel zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Westouter.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Denk dan aan: lager energieverbruik, lekkerdere koffie en thee, minder zeep en wasmiddel nodig, de huid voelt zachter aan, geen kalkaanslag in de badkamer, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie