Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Dranouter

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, veel schoonmaakwerk, apparaten die slecht werken of een erg droge huid? De kans is groot dat dit komt door de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 14,00 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Dranouter maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Middels onze specialisten vind je belangrijke info over diverse types waterontharders: welke systemen zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van ongeveer 14,00 dH in Dranouter.
 • Mogelijk heb jij last van problemen als kalkstrepen op ramen en slecht functionerende HR-ketel.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: efficiëntere warmteoverdracht, kleding en ander textiel gaat langer mee en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Vraag een offerte aan en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €300 per 12 maanden.

Lees verder over: Waar op letten bij een waterverzachter kopenVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid DranouterWerkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHeuvelland
Postcode8951
Gem. Gasverbruik M31.410 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4300 kWh
Gem. Waterhardheid14,00 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Betere smaak van water.
 • Lagere energierekening.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Zet het milieu op 1!

De effecten van te hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Gratis offertes voor een waterontharder

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Dranouter

Heb je last van droog haar na het douchen en/of glascorrosie? Veel huizenbezitters bestellen een handige waterontkalker. Zo’n systeem is in staat om kalk uit het water te filteren. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag in de badkamer, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, water met een lekkere smaak en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. In de omgeving van de gemeente Heuvelland zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Dranouter wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het gebruik van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Waterverzachter informatie.

PositiefBeschrijving
MilieubewustHet verbruik van zeepproducten neemt af. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals koffiezetapparaten worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Meer smaak aan het waterThee, koffie, bouillon of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidEen minder droge huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Minder energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen CV-ketels. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Dranouter?

Wellicht overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Dranouter. Dat is ook erg logisch. Zacht water zorgt voor maandelijks lagere energiekosten en een forse verlaging in het gebruik van schoonmaakmiddelen. Maar is het echt noodzakelijk? Daarvoor moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Dranouter heeft een waterhardheid van 14,00. Dit houdt in Hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • O.a. apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, betere smaak van water en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Uit de test: water met deze hardheid (dH) is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Dranouter

De waterhardheid van het leidingwater in Dranouter is 14,00 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat Hard water is. In België drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 14,00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 39,87 kg. kalkdeeltjes.

waterverzachter-dranouter-8951

Bekijk specialisten in deze regio’s

Interessante installaties

 • Apic Melite
 • Watercompany Ultrasoft 14
 • Kinetico Essential 17
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 15
 • Calex Calex 15L

Hoe werkt de waterontkalker?

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterontharder haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Het gros van de waterverzachters (van merken als Aqua Care) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op basis daarvan wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Dranouter voer je de dH waarde terug van 14,00 naar een gezonde 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat achterblijft zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (regeneratie)
Wanneer het apparaat filtert zal de hars zijn kracht verliezen. Om de 6/7 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Het zoutverbruik hangt af van het waterverbruik, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de ontkalkingsinstallatie binnen via de leidingen.
 2. Speciale harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Ongeveer eens per week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische of elektrische waterverzachters
Er bestaan 2 machines: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De voordelen zijn een interessante prijs, gebruikt geen stroom en minder onderhoud nodig. Als grote nadelen noemen we: er vinden onnodige spoelingen plaats, een lagere efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Te bestellen vanaf c.a. €825.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Het voordeel is: besparing op regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en geavanceerde instellingen. De minpunten zijn: de duurdere prijzen, bij een stroomstoring werkt het niet en het onderhoud is duurder. Je koopt zo’n machine al vanaf €1200.

Enkele of dubbele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er 2 opties: dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil is circa €440,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het grootste voordeel van een twee cilinderige installatie is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens het regeneratieprocesniet de beschikking tot zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een stukje comfort als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders heeft dus dezelfde werking, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Dranouter.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor vakmannen voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De kosten van een ontharder liggen nogal uiteen. De prijzen starten vanaf €155 voor een magnetische ontharder tot ruim €2150 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze aanschafkosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Afsluitend heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van ontharders zijn zo’n €750 (montage niet inbegrepen). Een uitgebalanceerde installatie kost gemiddeld tussen de €1475 en €1950 inclusief plaatsing. In het overzicht hieronder vind je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterverzachter in Dranouter.

Meteen weten wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Gebruik dan onze vergelijkingstool en vraag prijsoverzichten aan bij de beste installateurs. Zo kan men gemakkelijk en snel monteurs, soorten installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €70
Waterontharder (mechanisch)Rond de €860
Elektrische waterontharderC.a. €1100
Regeneratiezout€17,50 voor 25 kilo
OnderhoudscontractBegint bij €80 (jaarbasis)
PlaatsingBegint bij €225
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterverzachter nodig in Dranouter?
De hardheid in Dranouter bedraagt 14,00 dH. De tabelwaarde in de provincie West Vlaanderen is ongeveer 15,09 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem neemt kalk moleculen uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Zacht water smaakt beter en biedt verschillende voordelen zoals efficiëntere warmteoverdracht en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontharder?
In de basis geldt: van iedere euro die je investeert zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij zijn van mening dat je bovenal een waterontharder moet kopen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Je kunt denken aan minder huidirritatie na het douchen, lekkerdere koffie en thee, kleding dat langer meegaat en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. Deze calcium en magnesium deeltjes worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door gebruik te maken van het regenereren. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt waarbij wordt ingezet op magnetisme. Het effect van deze theorie is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Installaties met ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is noodzakelijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Dranouter.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn: lager stroom- en gasverbruik, meer smaak aan koffie en thee, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van droge huid, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, kleding die langer mooi blijft, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie