Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Zolder

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, kalkstrepen op glas en lak, dichtslibbende waterleidingen of droog haar na het douchen? Dit heeft vaak te maken met de hardheid van het water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 3,92 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het kopen van de beste waterverzachter in Zolder heeft als effect water waar amper kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze pagina bekijk je handige informatie alle mogelijke waterontharders: wat is het precies, waarom is het zo populair, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van ongeveer 3,92 dH in Zolder.
 • Hierdoor ontstaan onder andere minder lekker water en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Zo’n waterverzachter verzacht het water.
 • Pluspunten: langere levensduur van huishoudelijke apparaten, betere smaak van water en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €285 op jaarbasis.

Onderwerpen: Waterverzachter kooptipsWat zijn de voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid ZolderTechnische detailsGeschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteHeusden-Zolder
Postcode3550
Gem. Gasverbruik M31.415 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3850 kWh
Gem. Waterhardheid3,92 dH

Het effect van zacht water

 • Zachter wasgoed.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Zet het milieu op 1!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Aanslag op servies.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Zolder

Heb jij genoeg van huidirritaties en veel schoonmaakproducten nodig? Een aanzienlijk aantal mensen kiezen voor de installatie van een professionele waterontkalker. Dit product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, minder poetsen en boenen, smaakvol water en geen onnodig gas- en stroomverbruik meer. In en rondom gemeente Heusden-Zolder zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Zolder gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur stuurt jou zo snel mogelijk een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De voornaamste pluspunten hebben we verzameld in een lijst. Mogelijk ook interessant: Goedkoopste waterontkalker.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan minder snel stukDagelijkse apparaten zoals Quookers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee en het water uit de kraan smaakt veel beter.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor de huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals strijkijzers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Zolder?

Wellicht wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Zolder. En dat is geen gek idee. Zacht water zorgt voor apparatuur die langer meegaat en jij kan besparen op schoonmaakmiddelen. Kan ik dan niet zonder? Hiervoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Zolder zit met een waterhardheid van 3,92. Samengevat: Zacht water.
 • Het effect daarvan is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen biedt comfort.
 • Bijv. lager stroom- en gasverbruik, kleding en ander textiel gaat langer mee en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Goed om te weten: water uit deze categorie heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Zolder

De waterhardheid van het water in Zolder bedraagt circa 3,92 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat Zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 3,92 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 11,16 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-zolder-3550

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Vaak gekozen modellen

 • Aquatechnic Silicopolyfosfaatfilter
 • Waterluxe Combi 25
 • Lubron Easysoft 450 Classic
 • Euro Combi compact 20
 • Delta Duplex unit

Technische uitleg werking waterontkalker

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterontharder zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Alleen, hoe kan dat? De meeste waterverzachters (van bijv. GE) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Zo wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Zolder voer je de dH waarde terug van 3,92 naar een fijne 2 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het kalk dat achterblijft is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de hars zijn kracht verliezen. 4 keer per maand wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Dit noemt men regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Het zoutverbruik wordt berekend a.d.h.v. hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na verloop van tijd zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd met regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische en mechanische waterverzachters
We behandelen 2 soorten: Elektronische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneratie gaat op basis van tijd. De belangrijkste voordelen zijn een gunstig tarief, staat los van het stroomnet en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De nadelen zijn: het systeem spoelt soms onnodig, een beperkte efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Deze installaties worden al geplaatst voor €930.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, het werkt efficiënter en inzicht in verschillende gegevens. Als grote nadelen noemen we: de montagekosten, het systeem gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1125.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterverzachter kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil ligt rond de €390,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het handige van een installatie met 2 cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als hij aan het regenereren is.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met maar één cilinder heb jij tijdens de regeneratiecyclusgeen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Uitstekend geschikt voor huishoudens met kinderen.
 • Een dubbele cilinder is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Zolder.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Neem contact op met experts voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De investering van een waterverzachter variëren nogal. Dit loopt van €135 voor magnetische ontharders oplopend tot wel €1400 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De prijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, 1 of 2 cilinders en de inhoud van het systeem. In aanvulling op deze initiële kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Een aantal Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De onkosten van waterontharders lopen op vanaf €660 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goed apparaat varieert tussen ongeveer €1250 en €2125 inclusief installatiewerk. In de tabel hieronder bekijk je de geraamde kosten van een waterverzachter in Zolder.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in je huis te installeren? Gebruik dan onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de prijzen bij regionale installateurs. Met die methode kan iedereen zonder gedoe en zonder kosten monteurs, soorten installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €120
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €840
Elektronische waterontharderCirca €1210
Regeneratiezout€15 voor 25 kg
OnderhoudscontractV.a €150 op jaarbasis
PlaatsingRond de €150
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter nodig in Zolder?
De hardheid in Zolder is grofweg 3,92 dH. Dit cijfer in de provincie Limburg komt uit op ongeveer 13,12 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een professioneel ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor aantrekkelijk gas- en stroomverbruik en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke euro die je uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Natuurlijk is het zo dat je bovenal een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Je kunt denken aan een zachte huid, zacht en fris water, zijdezachte kleding en minder schoonmaakwerkzaamheden. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit proces kan doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. De magnesium en calcium stoffen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt door natrium. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De effectiviteit van deze theorie vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Systemen met unieke ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een gereinigde machine is noodzakelijk om de hardheid van het water laag te houden. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Zolder.

Welke pluspunten heeft een waterverzachter?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. lagere energiekosten, fris kraanwater, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, een aangenaam zachte huid na het douchen, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie