Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Donk

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, veel schoonmaakwerk, dichtslibbende waterleidingen of geïrriteerde huid? Dit heeft vaak te maken met een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 19,60 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het toepassen van de beste waterverzachter in Donk heeft als doel kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op dit portaal bekijk je nuttige info info over diverse types waterontharders: wat is het precies, wat zijn de voordelen, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 19,60 dH in Donk.
 • Dit is de oorsprong van onder andere slecht functionerende apparaten en apparaten die niet efficiënt werken.
 • De waterverzachter zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn een besparing op de energierekening, verminderde eczeem klachtenen bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Laat een systeem plaatsen en probeer het direct uit. Bespaar tot wel €220 per jaar.

Direct naar: Waar op letten bij een waterverzachter kopenPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid DonkHoe gaat het in z’n werk?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieLimburg
GemeenteHerk-De-Stad
Postcode3540
Gem. Gasverbruik M31.595 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3600 kWh
Gem. Waterhardheid19,60 dH

De voordelen van zacht water

 • Lekkere watersmaak.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Zet het milieu op 1!

Minpunten van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Donk

Heb jij genoeg van een inefficiënte hr-ketel en eindeloos schoonmaken? Steeds meer huizenbezitters nemen een professionele waterontkalker. Zo’n installatie onttrekt kalk uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, je hebt minder wasmiddelen nodig, water met een lekkere smaak en kalkvrije leidingen. In de buurt van de gemeente Herk-De-Stad werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een specialist vinden om jouw waterverzachter te installeren in Donk was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een professionele installateur neemt contact met je op en stuurt een interessante offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten staan samengevat in de tabel hierna. Lees ook verder over: Zuinigste verzachter.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamheidMinder zeepproducten nodig. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals boilers vertonen veel minder kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Smaakvoller waterEen kopje thee, koffie en het water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Prettig voor je huidEen minder droge huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld waterkokers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Donk?

Mogelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Donk. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water leidt tot een besparing op gas- en stroomverbruik en minder noodzaak voor poetsen en boenen. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Donk heeft een gemeten waterhardheid van 19,60. Samengevat: Erg hard water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is per persoon weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Voorbeelden zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, minder huidproblemen en huidirritaties en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Goed om te weten: water uit deze categorie is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Donk

De waterhardheid van het drinkwater in Donk is om en nabij de 19,60 dH. Dit houdt in dat het water Erg hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 19,60 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 55,82 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-donk-3540

Vergelijk prijzen in de regio

Bekende modellen en merken

 • Apic Nessos
 • Watergenius Blue Line Basic
 • Kinetico Premier Compact HE
 • Euro Combi 14 Fleck
 • Culligan Medallist 915

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?

De basis is eenvoudig: een waterontharder haalt kalk uit het water. Alleen, hoe kan dat? Innovatieve waterverzachters (van bijv. North Star) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Door wat daar gebeurd verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Donk verlaag je de dH waarde van 19,60 naar een gezonde 2.5 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Deze hoeveelheid kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine raakt de hars verzadigd. Elke 5/6 dagen gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Hoeveel zout er nodig is is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische en mechanische waterverzachters
Wij differentiëren 2 machines: Elektronische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Het gemak zit ‘m in een concurrerende prijs, 0 energieverbruik en minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: er vinden onnodige spoelingen plaats, een beperkte efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €950.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Belangrijke pluspunten zijn: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en uitgebreide instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de installatiekosten, het kost stroom en hoge kosten qua onderhoud. De prijs van zo’n systeem begint bij €1100.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs komt uit rond de €360,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het belangrijkste voordeel van de 2e cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb jij tijdens het regeneratieproceseventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Extra handig bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Meerdere cilinders is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Donk.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Wij koppelen je aan specialisten voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder liggen nogal uiteen. Dit begint vanaf €115 voor magnetische ontharders tot zo’n €1875 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs hangt af van het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en hoeveel liter het systeem aankan. Behalve deze kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Een aantal Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je instemt met een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van ontkalkers lopen op vanaf €700 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goed apparaat zit ergens tussen de €1425 en €1825 incl. installatie. In onderstaande schema tref je de huidige kosten van een waterverzachter in Donk.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Gebruik dan onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de tarieven bij professionele installateurs. Op deze manier kun je zonder gedoe snel modellen, type systemen en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €95
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €880
Elektrische waterontharderV.a €1040
Tabletten€40 voor 75 kilo
Onderhoud (indicatie)Vanaf €80 (jaarbasis)
MontageRond de €225
Rekenvoorbeeld van de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterverzachter in Donk?
De hardheid van het water in Donk is ongeveer 19,60 dH. Het gemiddelde in de provincie Limburg is doorgaans 13,12 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit je kraanwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Zacht water smaakt beter en zorgt voor structureel lagere energiekosten en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij zijn van mening dat je altijd een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijvoorbeeld een fijne douchebeurt, smaakvoller water, blinkende glazen en minder schrobben en poetsen. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit is mogelijk doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium bestanddelen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de andere cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats door middel van het regenereren. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. Het effect van deze theorie is niet erg betrouwbaar.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet je zeker niet overslaan. Ontkalkers met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars vul je ieder kwartaal bij met zout. Een goede reiniging is belangrijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Donk.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Onder andere: lagere energiekosten, lekkerdere koffie en thee, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, minder last van kalkaanslag, zijdezachte kleding, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie