Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Schouwerzijl

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, bittere thee of een droge huid? Waarschijnlijk komt dat door aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 9.20 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Schouwerzijl heeft als doel water waar amper kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze pagina tref je handige info aangaande waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat kost het me?

 • Gemeten waterhardheid van 9.20 dH in Schouwerzijl.
 • Dit is de oorsprong van issues zoals glascorrosie en verstopte leidingen.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dit resulteert in aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Vraag een offerte aan en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €350 per jaar.

Lees verder over: De juiste waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid SchouwerzijlWerking eenvoudig uitgelegdKostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9962
Gem. Gasverbruik M31410 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24700 kWh
Gem. Waterhardheid9.20 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Smaakvol water.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Schouwerzijl

Ben jij ook klaar met een inefficiënte hr-ketel en/of veel schoonmaakproducten nodig? Veel Hollanders en Belgen nemen een professionele waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag meer, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, kleding en ander textiel gaat langer mee en structureel lagere energiekosten. In de omgeving van de gemeente Het Hogeland zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een laten installeren van een waterontharder in Schouwerzijl heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een plaatselijke installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen is interessant om verschillende redenen. De meest prominente voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Bezoek ook de pagina over: Goede waterverzachter.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamHet verbruik van zeepproducten neemt af. Verlaging van CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan 30% langer meeApparatuur zoals boilers hebben minder last van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Smaakvoller waterEen kop koffie, thee of gewoon een glas water heeft een betere smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemEen lekker zachte huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Verminderde energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld HR-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Schouwerzijl?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Schouwerzijl. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water leidt tot een gunstigere energierekening en zachte kleding, bedlinnen en handdoeken. Kan ik dan niet zonder? Aangaande deze vraag moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Schouwerzijl kent een waterhardheid van 9.20. Dit staat voor hard water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is voor iedereen weer anders.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Denk aan lagere energierekening, kleding die langer mooi blijft en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Belangrijk: water met deze hardheid (dH) is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Schouwerzijl

De waterhardheid van het drinkwater in Schouwerzijl ligt op ong. 9.20 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 9.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,20 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-schouwerzijl-9962

Vaak gekozen modellen

 • BWT Aquadial softlife bio 10
 • Calex Calex 11
 • SoluCalc SoluCalc
 • Atag Descale 5
 • Delta Rusela

Hoe werkt de waterverzachter?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterverzachter haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De meeste waterontharders (van bijv. Siata) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van de waterontkalker in Schouwerzijl reduceer je de dH waarde van 9.20 naar een zachte 3 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat overblijft is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Het zoutverbruik wordt berekend a.d.h.v. aantal personen in het huishouden, de gekozen resthardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De slimme harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden weer schoongespoeld middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 soorten: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een gunstige prijs, het gebruikt geen energie en lagere onderhoudskosten. De nadelen zijn: onnodige verspilling van water en zout, een matige efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €970.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het voordeel is: een relatief laag regeneratiezout verbruik, het werkt efficiënter en inzicht in verschillende gegevens. Als grote nadelen noemen we: de duurdere prijzen, je hebt iets hogere stroomkosten en hoge kosten qua onderhoud. De prijs van zo’n systeem begint bij €1275.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €380,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het handige van een dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens de spoelingen.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met maar één cilinder heb jij tijdens het schoonmaken helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Ideaal bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • 2 cilinders is niet schoner of beter, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Schouwerzijl.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Leg nu contacten met experts voor montage.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De prijs van een waterontharder zijn erg wisselend. Dit begint vanaf €60 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €1950 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Behalve deze kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Steeds meer waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je instemt met een onderhoudscontract. Afsluitend heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De tarieven van waterontharders starten bij €730 (montage niet inbegrepen). Een installatie met uitgebreide opties gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1450 en €1775 inclusief inregelen. In het overzicht hieronder bieden we de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Schouwerzijl.

Nieuwsgierig wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Klik dan door naar onze waterontharder-vergelijker en vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs. Zo kan men moeiteloos en snel installateurs, type systemen en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €155
Mechanische waterontharderRond de €670
Elektrische waterontharderVanaf €1210
Zouttabletten€17,50 voor 25 kg
OnderhoudskostenBegint bij €80 per 12 maanden
MontageC.a. €270
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Schouwerzijl?
De hardheid van het kraanwater in Schouwerzijl is gemiddeld 9.20 dH. De referentiewaarde in de provincie Groningen is plus minus 10.79 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit leidingwaterwat resulteert in aangenaam zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor onder andere apparatuur die langer meegaat en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: van iedere euro die je investeert krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Installateurs zeggen dan ook dat je hoofdzakelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals minder huidirritatie na het douchen, betere smaak van water, een glanzende vaat en minder schoonmaakwerkzaamheden. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit regelt men doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium deeltjes worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen a.d.h.v. een regeneratie behandeling. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De doeltreffendheid van dit soort modellen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Apparaten met ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Regelmatig schoonmaken is noodzakelijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Schouwerzijl.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. De belangrijksten zijn: verlaging van de maandlasten voor energie, smaakvol water, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, minder last van eczeem, minder last van kalkaanslag, altijd een schone en zachte was, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie