Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Oldenzijl

Heb je last van kalkaanslag, strepen op je ruiten, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droge haren na een douchebeurt? Waarschijnlijk komt dat door hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 9.20 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het toepassen van de beste waterontharder in Oldenzijl heeft als doel zacht en schoon water zonder kalk. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het is een duurzame investering. Hier check je praktische informatie over verschillende soorten waterverzachters: wat is het, wat zijn de voordelen, en wat ben ik kwijt?

 • Gemiddelde waterhardheid van 9.20 dH in Oldenzijl.
 • Dit kan zorgen voor situaties als veel schoonmaken en dichtslibbende waterleidingen.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • De resultaten daarvan zijn kalkvrije leidingen, smaakvol water en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Vraag een offerte aan en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €290 op jaarbasis.

Direct naar: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Is het echt nodig?Waterhardheid OldenzijlHoe werkt zo’n systeem?Wat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9986
Gem. Gasverbruik M31410 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24700 kWh
Gem. Waterhardheid9.20 dH

Het effect van zacht water

 • Een zachte huid.
 • Lagere energiekosten.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Een erg droge huid.
 • Strepen op de ramen.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Gratis offertes voor een waterontharder

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Oldenzijl

Heb je last van dichtgeslibde leidingen en aanslag op servies? Meer en meer woningeigenaren bestellen een goede waterontharder. Een dergelijke installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op douchekop, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, smaakvol water en een lager stroom- en gasverbruik. In de buurt van de gemeente Het Hogeland opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Oldenzijl was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een concurrerende offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest prominente voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Lees ook verder over: Professionele waterontkalker.

PositiefUitleg
EcologischMinder zeepproducten wegspoelen. De CO2 uitstoot is lager omdatje minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeApparatuur zoals CV-ketels worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Meer smaak aan het waterJe verse koffie & thee en het water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Vermindering huidziektenJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. wasmachines. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Tabel met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Oldenzijl?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Oldenzijl. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water biedt smaakvol water en geen kalkaanslag in de badkamer. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor het antwoord daarop moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Oldenzijl kent een waterhardheid van 9.20. Dit houdt in hard water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is nogal subjectief.
 • De waterhardheid reduceren is goed voor mens en milieu.
 • Bijvoorbeeld een beter presterende CV-ketel, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Opmerking: water met deze hardheid (dH) kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Oldenzijl

De waterhardheid van het water in Oldenzijl bedraagt ongeveer 9.20 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water hard water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 9.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,20 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-oldenzijl-9986

Populaire merken en modellen

 • Delta Duplex duet
 • North Star 9ED
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 20
 • Puricom Stratos HE15
 • Lubron Proline Classic

Hoe werkt de waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Van Marcke) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Zo zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Oldenzijl verlaag je de dH waarde van 9.20 naar een fijne 2.5 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit procentuele aantal kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Na een periode zal de onthardingshars verzadigen. Eens per week moet de hars worden schoongespoeld met zout. Dit noemen we ook wel regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De zoutbehoefte wordt bepaald door hoeveel water je gebruikt, de Dh waarde van het water en de grootte van de installatie. Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Speciale harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd met regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische of elektrische waterontharders
Er bestaan twee soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. De belangrijkste voordelen zijn een aantrekkelijke prijs, geen stroomkosten en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, een inefficiënte werking en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Dit systeem is beschikbaar vanaf €840.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Dit model is zeer in trek vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en brede mogelijkheden. Nadelen: de montagekosten, het kost stroom en hoge kosten qua onderhoud. Je koopt zo’n machine al vanaf €1100.

Enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is circa €390,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het belangrijkste voordeel van een dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer we spreken over enkele cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Vaak gekozen bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Oldenzijl.

Een woning zonder kalkaanslag?

Leg nu contacten met erkende adviseurs voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De totale kosten van een waterverzachter zijn erg wisselend. Van €145 voor een magnetische ontharder oplopend tot wel €1725 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs hangt af van het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en de capaciteit van het systeem. In aanvulling op deze initiële kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Enkele waterontharder installateurs geven een eenmalige korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Verder heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in ontkalkers starten bij €750 (montage niet inbegrepen). Een luxe apparaat zit ergens tussen de €1525 en €1850 inclusief inregelen. In de onderstaande tabel check je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Oldenzijl.

Benieuwd naar de kosten om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Ga aan de slag met onze waterontharder-vergelijker en check de huidige tarieven bij toonaangevende installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en kosteloos experts, verschillende opstellingen en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €50
Waterontharder (mechanisch)V.a €860
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €1150
Zout€50 voor 100 kg
OnderhoudscontractV.a €150 p/jaar
MontagekostenCirca €150
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Oldenzijl?
De waterhardheid in Oldenzijl ligt rond de 9.20 dH. Het gemiddelde in de provincie Groningen ligt rond de 10.79 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem ontneemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en biedt voordelen als lagere stookkosten en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij vinden dat je bovenal een waterontharder neemt voor de directe immateriële voordelen. Onder andere een minder droge huid, betere smaak van water, kleding die langer mooi blijft en minder schoonmaakwerkzaamheden. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium delen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de andere cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd middels zouttabletten. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De werking van magnetische producten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Systemen met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Regelmatig schoonmaken is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Je kunt er ook voor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Oldenzijl.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Denk dan aan: lagere energiekosten, zacht en fris water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een minder droge huid na het douchen, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, blinkende glazen, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie