Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Leens

Heb je in huis last van kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, slecht functionerende apparaten of droog haar na het douchen? Dit heeft wellicht te maken met een hoge waterhardheid. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 9.20 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Leens heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op dit portaal vind je handige informatie over diverse types waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat zijn de kosten?

 • Gemeten waterhardheid van 9.20 dH in Leens.
 • Dit resulteert mogelijk in onder andere huidirritaties en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: een besparing op de energierekening, een glanzende vaat en textiel slijt minder snel.
 • Laat een systeem plaatsen en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €250 per jaar.

Lees verder over: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid LeensWerking eenvoudig uitgelegdGeschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieGroningen
GemeenteHet Hogeland
Postcode9965
Gem. Gasverbruik M31410 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24700 kWh
Gem. Waterhardheid9.20 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Lekkere watersmaak.
 • Lagere stookkosten.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een erg droge huid.
 • Aanslag op servies.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Leens

Heb je in huis last van dichtgeslibde leidingen en aanslag op servies? Meer en meer Hollanders en Belgen installeren een elektrische waterontharder. Zo’n installatie haalt kalk en magnesium uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, water met een lekkere smaak en een efficiëntere warmteoverdracht. In de gemeente Het Hogeland zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in Leens gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een lokale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een interessante offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen kent verschillende voordelen. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goede waterontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamheidJe spoelt minder zeepproducten weg. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals waterkokers vertonen veel minder kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Water met meer smaakThee, koffie, limonade of een glas water uit de kraan zal minder bitter smaken.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Minder energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld strijkijzers. De warmteoverdracht is minder effectief en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Leens?

Misschien zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Leens. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water zorgt voor een mooie besparing op de energierekening en geen kalkaanslag op bestek en servies. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Voor het antwoord daarop bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Leens heeft een gemeten waterhardheid van 9.20. Definitie: hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt verschilt erg per persoon.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Voorbeelden zijn efficiëntere verwarming, minder huidproblemen en huidirritaties en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Uit de test: dit type water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Leens

De waterhardheid van het leidingwater in Leens bedraagt circa 9.20 Duitse graden. Dit betekent dat het water hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 9.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,20 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-leens-9965

Vaak geplaatste ontharders

 • BWT Aquadial softlife bio 25
 • BWC Omega ET VIP de luxe 400
 • Watergenius Blue Line Advance
 • AEG 22 L
 • Lubron Easysoft 450 Classic

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De meeste waterontharders (van bijv. Durlem) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Leens verlaag je de dH waarde van 9.20 naar een zachte 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het kalk dat achterblijft is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per 5 of 6 dagen moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, de gekozen resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Na een tijd raken raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door middel van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
We bieden 2 machines: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Een vaak gekozen systeem vanwege een voordelige prijs, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: meer zoutverbruik, relatief inefficiënt en geen extra opties zoals een vakantieregeling. De prijs van zo’n systeem begint bij €780.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Het regenereren start op slimme momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een slimme werking en inzicht in statistieken. Natuurlijk zijn er nadelen: de installatiekosten, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1175.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €370,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het handige van een ontharder met dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als hij aan het regenereren is.
 • Als je kiest voor 1 cilinderige ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) even geen zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Uitermate handzaam voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een systeem met dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Leens.

Een woning zonder kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van professionals voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een waterverzachter liggen nogal uiteen. Van €155 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €1800 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De prijs hangt af van de fabrikant, het type ontharder en het vermogen. Naast deze aanschafkosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs geven korting als je instemt met een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De onkosten van waterverzachters beginnen bij €810 (zonder installatiewerk). Een uitgebalanceerde installatie varieert tussen ongeveer €1225 en €2150 (met montage inbegrepen). In de bijgaande tabel tref je de actuele kosten van een waterontharder in Leens.

Kijk jij ook naar de opties om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Klik dan door naar onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de tarieven bij betrouwbare installateurs. Op deze manier kun je eenvoudig en kosteloos experts, soorten ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €120
Waterontharder (mechanisch)Rond de €760
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €1080
Onthardingstabletten€45 voor 100 kilo
OnderhoudskostenV.a €145 p/jaar
InstallatiekostenBegint bij €270
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Leens?
De hardheid in Leens is ongeveer 9.20 dH. De meting in de provincie Groningen schatten we op 10.79 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een professioneel ontkalkingssysteem filtert namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit water smaakt een stuk beter en biedt verschillende voordelen zoals lagere stookkosten en geen strepen meer op glas en lak.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Experts vinden dat je bovenal een waterontharder neemt voor de directe immateriële voordelen. Bijvoorbeeld verminderde eczeem klachten, zacht en smaakvol water, zachter wasgoed en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit regelt men doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de andere cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt door de regeneratie functie. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De werkzaamheid van dit soort modellen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met speciale ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie vul je ieder kwartaal bij met zout. Een gereinigde machine wordt voorgeschreven zodat het systeem efficiënt blijft werken. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Leens.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, een betere smaak van het water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding dat langer meegaat, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie