Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Mettekoven

Heb je in huis last van kalkneerslag, kalkstrepen op glas en lak, slecht functionerende apparaten of een erg droge huid? De reden daarvan is vaak een hoge waterhardheid. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 20,72 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het toepassen van de beste waterverzachter in Mettekoven zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze website tref je praktische informatie aangaande waterontharders: wat voor installaties zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van gemiddeld 20,72 dH in Mettekoven.
 • Dit kan zorgen voor voorvallen als een irriterende huid en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Zo’n waterverzachter verzacht het water.
 • Dit resulteert in lager stroom- en gasverbruik, zijdezachte kleding en huid en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €210 per 12 maanden.

Klik door naar: In 5 stappen een waterverzachter kopenWat zijn de voordelen?Wat levert het echt op?Waterhardheid MettekovenHoe werkt het?Wat zijn de totale kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteHeers
Postcode3870
Gem. Gasverbruik M31.445 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3850 kWh
Gem. Waterhardheid20,72 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Kleding en ander textiel gaat langer mee.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Goed voor het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Mettekoven

Ben jij ook klaar met slecht werkende huishoudelijke apparaten of apparatuur dat te snel stuk gaat? Flink wat huizenbezitters nemen een elektrische waterontkalker. Een dergelijke installatie filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, zijdezachte kleding en huid en een efficiëntere warmteoverdracht. In en rondom gemeente Heers zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Mettekoven heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een regionale installateur zal jou benaderen met een heldere offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder kopen is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Bezoek ook de pagina over: Goede verzachter.

PositiefBeschrijving
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Smaakvoller waterJouw koffie, thee of gewoon een glas water smaakt stukken beter.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Besparen op energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld CV-ketels. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Mettekoven?

Waarschijnlijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Mettekoven. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel een besparing op gas- en stroomverbruik en zachte kleding, bedlinnen en handdoeken. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Aangaande deze vraag moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Mettekoven kent een waterhardheid van 20,72. Definitie: Heel hard water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Onder andere kalkvrije leidingen, lekkere watersmaak en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Niet vergeten: water uit deze categorie hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Mettekoven

De waterhardheid van het drinkwater in Mettekoven is 20,72 Duitse graden. Dit betekent dat het water Heel hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 20,72 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 59,01 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-mettekoven-3870

Bekijk specialisten in deze regio’s

Bekende modellen en merken

 • Euraqua Europe Pallas Mono mini
 • Calex Calex 11
 • Apic Heracles junior
 • Watercompany Ultrasoft 17
 • Kinetico Essential 8

Hoe werkt de waterontkalker?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: de waterontharder zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Alleen, hoe kan dat? De moderne waterverzachters (van merken zoals Durlem) werken op basis van ionenuitwisseling. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Mettekoven voer je de dH waarde terug van 20,72 naar een fijne 2.5 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit percentage kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (regeneratie)
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De zoutbehoefte hangt af van hoeveel water je gebruikt, hoe hard het water is en het formaat (kleine of grote installatie). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Er zijn eigenlijk twee soorten: Elektronische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessant tarief, het gebruikt geen energie en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De nadelen zijn: veel zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Dit systeem is beschikbaar vanaf €790.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een vaak gekozen systeem vanwege: minder regeneratiezout, een efficiënte werking en inzicht in statistieken. De minpunten zijn: de hogere aanschafprijs, het gebruikt stroom en het onderhoud is duurder. De prijs van zo’n systeem begint bij €1000.

Enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €410,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het voordeel van een extra cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een stukje comfort voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Mettekoven.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Leg nu contacten met product-experts voor advies.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De investering van een waterontkalker zijn erg wisselend. Dit begint vanaf €80 voor magnetische ontharders tot meer dan €1600 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs hangt af van het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze initiële kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Sommige Belgische installateurs van waterverzachters bieden een lagere prijs aan wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Afsluitend heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De onkosten van waterverzachters beginnen bij €710, excl. installatie. Een luxe apparaat ligt qua kosten tussen €1450 en €2150 inclusief inregelen. In onderstaande schema vind je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Mettekoven.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Ga aan de slag met de offerte vergelijker en achterhaal de tarieven bij de beste installateurs. Via die service kan jij makkelijk supersnel installatiebedrijven, soorten waterverzachters en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €65
Mechanische waterontharderVanaf €690
Waterontharder (elektronisch)C.a. €1170
Zout€40 voor 75 kg
OnderhoudV.a €80 per jaar
MontageBegint bij €190
Tabel met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterverzachter te hebben in Mettekoven?
De waterhardheid in Mettekoven schatten we op 20,72 dH. De meting in de provincie Limburg schatten we op 13,12 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat resulteert in aangenaam zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en heeft als extra pluspunten: minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag in de badkamer.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van elke €1 die je in dit product steekt krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je voornamelijk een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Denk aan verminderde eczeem klachten, zacht en fris water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder schrobben en poetsen. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water kalkvrij te maken filtert het systeem calcium en magnesium uit het water. Dit proces kan doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium grondstoffen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt de hars worden schoongespoeld via een speciaal regeneratie moment. Het onthardingszout is online te bestellen. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De doeltreffendheid van dit soort modellen is zeer twijfelachtig.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Modellen met unieke ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie vul je ieder kwartaal bij met zout. Een degelijke schoonmaakbehandeling is noodzakelijk voor een goede efficiënte werking. Veel kopers besluiten om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Mettekoven.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Bijvoorbeeld: efficiëntere verwarming, betere smaak van water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, bestaande kalkaanslag verdwijnt, extra schoon servies, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie