Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Mechelen-Bovelingen

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, veel schoonmaakwerk, smerig water of huidirritaties? De kans is groot dat dit komt door de waterkwaliteit (hard water). Deze plaats kent een waterhardheid van 20,72 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het toepassen van de beste waterverzachter in Mechelen-Bovelingen heeft als effect zacht en schoon water zonder kalk. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze pagina tref je waardevolle informatie alle mogelijke waterontharders: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van ongeveer 20,72 dH in Mechelen-Bovelingen.
 • Dit kan zorgen voor voorvallen als kalkstrepen op glas en lak en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Zo’n waterverzachter verzacht het water.
 • Positieve gevolgen zijn: een besparing op de energierekening, lekkerdere koffie en thee en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Wacht niet langer en probeer het direct uit. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €200 per 12 maanden.

Snelkoppelingen: Waar op letten bij een waterverzachter kopenPluspuntenIs het echt nodig?Waterhardheid Mechelen-BovelingenTechnische uitleg werkingKostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteHeers
Postcode3870
Gem. Gasverbruik M31.440 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3800 kWh
Gem. Waterhardheid20,72 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
 • Lagere energierekening.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Het risico van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Huidirritaties.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Mechelen-Bovelingen

Zit jij in de woning ook met situaties als apparaten die slecht werken of kalkaanslag op de verwarmingselementen? Een groeiend aantal Vlamingen bestellen een handige waterontkalker. Een dergelijk product haalt de hardheidsmineralen uit het water. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag meer, Geen glascorrosie of witte aanslag, verminderde eczeem klachten en een verlaging van de energielasten. In de buurt van de gemeente Heers werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Mechelen-Bovelingen heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een goede offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Bezoek ook de pagina over: Duurzame ontkalker.

PositiefUitleg
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten nodig. Verlaging van CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan minder snel stukApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of glas kraanwater is minder troebel en beter van smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Ontkalkt water schuimt makkelijker. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Verminderde energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat kost geld.
Samenvatting van de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Mechelen-Bovelingen?

Mogelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Mechelen-Bovelingen. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water zorgt voor een lager stroom- en gasverbruik en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Maar hoe groot is de noodzaak? Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Mechelen-Bovelingen heeft een waterhardheid van 20,72. Dat betekent Heel hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is afhankelijk van veel factoren.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Onder andere lagere stookkosten, een glanzende vaat en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Uit de test: water met deze hardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Mechelen-Bovelingen

De waterhardheid van het water in Mechelen-Bovelingen is 20,72 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Heel hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 20,72 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 59,01 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-mechelen-bovelingen-3870

Vraag prijzen op in de regio

Vaak geplaatste ontharders

 • Euraqua Europe Pallas Duo maxi
 • BWT Rondomat 100M
 • Apic Melite
 • Watercompany Ultrasoft 14
 • Kinetico Essential 17

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterontharder haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Het gros van de waterverzachters (van merken als Tubilite) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door dat proces wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Mechelen-Bovelingen verlaag je de dH waarde van 20,72 naar een fijne 2.5 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Deze hoeveelheid kalk leidt niet tot concrete problemen.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per week worden de harskorrels weer opgeladen. Het regenereren is erg belangrijk. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Hoeveel zout er nodig is is afhankelijk van het waterverbruik, de Dh waarde van het water en het type ontharder (de grootte). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Na verloop van tijd zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische of mechanische waterverzachters
We onderscheiden 2 types: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Het gemak zit ‘m in een aantrekkelijk tarief, het gebruikt geen energie en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: er vinden onnodige spoelingen plaats, minder efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €830.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Belangrijke pluspunten zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, de smart-functies en verschillende geavanceerde instellingen. De minpunten zijn: de hogere aanschafprijs, het gebruikt een beetje stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1000.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €450,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het positieve effect van meerdere cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Als je kiest voor ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens het schoonmaken geen zacht water uit de kraan.
 • Machines met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Een uitkomst als het watergebruik hoog is.
 • Een dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Mechelen-Bovelingen.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Leg nu contacten met experts voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n ontkalker?

De totale kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. Je hebt ze vanaf €170 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €2100 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk en model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de omvang van het systeem. Naast deze eerste kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Tenslotte is er ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De prijzen van ontkalkers beginnen vanaf ongeveer €730 (montage niet inbegrepen). Een goed systeem zit ergens tussen de €1600 en €2225 inclusief plaatsing. In het volgende schema bekijk je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Mechelen-Bovelingen.

Overweeg je om een waterontkalker te laten installeren? Surf verder naar onze vergelijkingstool en vraag vrijblijvend offertes aan bij toonaangevende installateurs. Zo kan je eenvoudig en gratis installatiebedrijven, soorten ontharders en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €65
Waterontharder (mechanisch)C.a. €890
Elektronische waterontharderCirca €900
Onthardingstabletten€50 per 100 kg
OnderhoudCirca €125 (jaarbasis)
MontagekostenCirca €190
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterverzachter zinvol in Mechelen-Bovelingen?
De hardheid in Mechelen-Bovelingen is circa 20,72 dH. Het gemiddelde in de provincie Limburg is plus minus 13,12 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een ontkalkingssysteem neemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor verminderde eczeem klachten en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
Gemiddeld geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Natuurlijk is het zo dat je in de eerste plaats een waterontharder neemt voor het comfort. Zoals comfortabel douchen, lekkerdere koffie en thee, een super zachte was en minder poets- en boenwerk. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit proces kan doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium delen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt door gebruik te maken van een natriumoplossing. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De uitwerking van dit soort modellen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Modellen met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schone installatie is nodig om de hardheid van het water laag te houden. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Mechelen-Bovelingen.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Bijvoorbeeld: efficiëntere warmteoverdracht, een lekkere watersmaak, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, kleding blijft langer mooi, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie