Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Heks

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, bittere thee of een droge huid? Dit heeft vaak te maken met aanwezigheid van hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 20,72 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Heks zorgt voor kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier bekijk je praktische info aangaande waterontharders: wat is het precies, hoe werkt het, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van 20,72 dH in Heks.
 • Dit kan leiden tot situaties als koffie thee dat bitter smaakt en een inefficiënte CV-ketel.
 • Een waterverzachter brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: langere levensduur van huishoudelijke apparaten, verminderde eczeem klachtenen geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Vraag een offerte aan en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €200 per 12 maanden.

Onderwerpen: In 5 stappen een waterverzachter kopenWelke voordelen zijn er?Heb ik het nodig?Waterhardheid HeksTechnische detailsGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieLimburg
GemeenteHeers
Postcode3870
Gem. Gasverbruik M31.425 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3650 kWh
Gem. Waterhardheid20,72 dH

Het effect van zacht water

 • Heerlijk zachte kleding.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Zet het milieu op 1!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Te veel schoonmaken.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Heks

Wil je definitief afrekenen met huidirritaties en/of minder lekker water uit de kraan? Een toenemende groep Belgen lossen dit op met een betrouwbare waterontkalker. Dit product onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, heerlijk zachte kleding en maandelijks besparen op de energiekosten. In de buurt van de gemeente Heers opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een laten installeren van een waterverzachter in Heks wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een professionele installateur zal jou benaderen met een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest bekende voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Mogelijk ook interessant: Duurzame ontharder.

PositiefBeschrijving
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. De CO2 uitstoot is lager omdatje verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan minder snel stukDure apparatuur zoals Quookers hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Meer smaak aan het waterJe verse koffie & thee of gewoon een glas water smaakt veel beter.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Gunstigere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. waterkokers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Heks?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Heks. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water biedt een zachte huid en geen strepen meer op glas en lak. Maar is het echt noodzakelijk? Voor het antwoord daarop moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Heks heeft een waterhardheid van 20,72. Dit houdt in Heel hard water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is nogal subjectief.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Bijv. efficiëntere warmteoverdracht, zachter wasgoed en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Uit de test: water met deze hardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Heks

De waterhardheid van het leidingwater in Heks bedraagt circa 20,72 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Heel hard water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 20,72 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 59,01 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-heks-3870

Vergelijk vakmannen in de buurt

Interessante installaties

 • Erie Maxima Eco26
 • BWT AQA Perla 20
 • Amysoft E-100
 • Watercompany Softflow 15
 • Kinetico Ergo 9

Hoe werkt nu precies waterontkalker eigenlijk?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: een waterontharder in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Het gros van de waterverzachters (van merken als Pallas) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Door wat daar gebeurd vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Heks verlaag je de dH waarde van 20,72 naar een acceptabele 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat achterblijft leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert raakt de hars verzadigd. Elke week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, hoe hard het water is en de grootte van de installatie. Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Hard water komt de ontkalkingsinstallatie binnen via de leidingen.
 2. Gepatenteerde harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische & elektrische waterverzachters
We behandelen twee machines: Mechanische en elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Het gemak zit ‘m in een laag tarief, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: het aanzienlijke zoutverbruik, relatief inefficiënt en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Deze installaties worden al geplaatst voor €780.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Een vaak gekozen systeem vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en inzicht in statistieken. Er zijn ook negatieve aspecten: de duurdere prijzen, bij een stroomstoring werkt het niet en hogere onderhoudskosten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1025.

Enkele of dubbele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €380,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het handige van een dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Bij ontkalkers met 1 cilinder heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Perfect als het watergebruik hoog is.
 • Een dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Heks.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Vraag contactgegevens aan voor specialisten voor een demo.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De prijs van een waterverzachter liggen nogal uiteen. Van €155 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1975 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De prijs hangt af van het merk, het type ontharder en het vermogen. Behalve deze eerste kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters kunnen extra korting geven als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De kosten van waterontkalkers zijn zo’n €700 (zonder installatiewerk). Een geavanceerd apparaat zit ergens tussen de €1275 en €1725 inclusief plaatsing. In de bijgaande tabel tref je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Heks.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Open onze handige offerte-service en achterhaal de tarieven bij toonaangevende installateurs. Op basis daarvan kun jij gemakkelijk en direct installateurs, soorten installaties en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €55
Waterontharder (mechanisch)C.a. €690
Elektrische waterontharderRond de €910
Onthardingstabletten€25 per 50 kilo
OnderhoudstarievenV.a €155 op jaarbasis
MontageBegint bij €160
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterverzachter nodig in Heks?
De waterhardheid in Heks ligt op 20,72 dH. Het gemiddelde in de provincie Limburg is doorgaans 13,12 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem trekt calcium en magnesium uit het water waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals een besparing op de energierekening en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke euro die je uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je in de eerste plaats een waterontharder moet laten plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Onder andere een zachte huid en droog haar, smaakvoller water, kleding dat langer meegaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een filter heen gaat. Deze calcium en magnesium onderdelen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt middels een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die alleen gebruik maken van een andere methode. De effectiviteit van dergelijke systemen is zeer twijfelachtig.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet je zeker niet overslaan. Apparaten met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een gereinigd apparaat is belangrijk voor een goede efficiënte werking. Je kunt er ook voor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Heks.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Onder andere: lager stroom- en gasverbruik, betere smaak van water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, een zachte huid, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, een glanzende vaat, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie