Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Achel

Wil je definitief afrekenen met kalkneerslag, strepen op je ruiten, slecht functionerende apparaten of een droge huid? Dit heeft wellicht te maken met hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 2,80 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het kopen van de beste waterverzachter in Achel heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Hier tref je praktische informatie over diverse types waterontharders: welke soorten zijn er, hoe werkt het, en wat ben ik kwijt?

 • Gemeten waterhardheid van 2,80 dH in Achel.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals slecht functionerende apparaten en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Pluspunten: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €245 op jaarbasis.

Onderwerpen: Waar op letten bij een waterverzachter kopenWelke voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid AchelFunctioneringGeschatte kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteHamont-Achel
Postcode3930
Gem. Gasverbruik M31.535 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4750 kWh
Gem. Waterhardheid2,80 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zacht en smaakvol water.
 • Lagere energiekosten.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Droog haar na het douchen.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Achel

Wil je definitief afrekenen met geïrriteerde huid en/of strepen op je ruiten? Veel Belgen kiezen een betrouwbare waterontkalker. Een dergelijk systeem onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, lekkere watersmaak en maandelijks besparen op de energiekosten. In en rondom gemeente Hamont-Achel werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een laten installeren van een waterverzachter in Achel gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een scherpe offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder in huis kent verschillende voordelen. De positieve effecten vatten we samen in de onderstaande tabel. Klik direct door naar: Professionele verzachter.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamJe spoelt minder zeepproducten weg. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Levensduur apparatenApparatuur zoals koffiezetapparaten zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Smaakvoller waterJe verse koffie & thee of gewoon een glas water is minder troebel en beter van smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Minder energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Lijst met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Achel?

Mogelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Achel. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water leidt tot fris kraanwater en een vermindering van schoonmaakproducten. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Aangaande deze vraag moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Achel kent een waterhardheid van 2,80. Definitie: Zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is per persoon weer anders.
 • Een lagere waterhardheid biedt comfort.
 • Onder andere structureel lagere energiekosten, zacht en smaakvol water en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Opmerking: deze hardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Achel

De waterhardheid van het drinkwater in Achel bedraagt ongeveer 2,80 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 2,80 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 7,97 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-achel-3930

Veel gekozen merken

 • Euro Combi Simplex 5 liter
 • Delta Onega duplex
 • Atag Descale 30
 • Wateronthardershop Euro Combi 10 Fleck 5600SXT
 • Lubron Softstar SXT2

Hoe werkt de waterontkalker?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterontharder onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals North Star) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Op die manier wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Achel reduceert je de dH waarde van 2,80 naar een fijne 3 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit gezond voor ons is. Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het waterverbruik, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Speciale harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. Deze harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische & elektrische waterverzachters
We onderscheiden 2 machines: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een aantrekkelijke prijs, gebruikt geen stroom en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: een hoger zoutverbruik, minder efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Je koopt zo’n machine al vanaf €850.

Een elektrische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een populair model vanwege: besparing op regeneratiezout, de smart-functies en brede mogelijkheden. Natuurlijk zijn er nadelen: de hogere aanschafprijs, bij een stroomstoring werkt het niet en meer kans op defecten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1300.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil is circa €420,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het gemak van een twee cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Wanneer we spreken over 1 cilinderige ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) geen zacht water uit de kraan.
 • Ontharders met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Perfect als het watergebruik hoog is.
 • Een dubbele cilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Achel.

Ook klaar met kalkaanslag?

Neem contact op met erkende adviseurs voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De prijs van een waterverzachter variëren nogal. Dit loopt van €125 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €1425 voor een innovatief elektrisch apparaat. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, 1 of 2 cilinders en de inhoud van het systeem. Buiten deze kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Een aantal Belgischeinstallateurs van waterverzachters kunnen extra korting geven als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Tenslotte is er zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van ontharders starten bij €750, excl. installatie. Een uitgebalanceerde installatie zit ergens tussen de €1425 en €1775 inclusief plaatsing. In de tabel hieronder achterhaal je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterverzachter in Achel.

Overweeg je om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Start meteen met onze vergelijkingstool en achterhaal de kosten bij regionale installateurs. Via die service kan jij gemakkelijk snel merken, type systemen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €85
Mechanische waterontharderC.a. €740
Waterontharder (elektronisch)Circa €990
Regeneratiezout€17,50 per 25 kg
OnderhoudRond de €125 p/jaar
PlaatsingRond de €180
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Achel?
De hardheid in Achel ligt op 2,80 dH. Dit cijfer in de provincie Limburg is gemiddeld 13,12 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit je kraanwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en biedt verschillende voordelen zoals water met een lekkere smaak en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
Gemiddeld geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Experts vinden dat je voornamelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijvoorbeeld een fijne douchebeurt, zacht en smaakvol water, blinkende glazen en minder schoonmaakwerkzaamheden. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt de waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium onderdelen hechten zich aan de kunstharskorrels. In een eventuele tweede cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen aan de hand van regenereren. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De doeltreffendheid van magnetische producten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Ontkalkers met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schone machine is cruciaal om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Eventueel heb je de keuze hiervoor dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Achel.

Hoe zit het met de waterverzachter voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Neem nou aspecten als: lagere stookkosten, smaakvoller water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, minder last van kalkaanslag, extra schoon servies, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie