Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wittem

Wil jij ook af van kalkaanslag, glascorrosie, water met een vreemde smaak of droog haar na het douchen? Dit heeft wellicht te maken met de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 7.34 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. De beste waterontharder in Wittem zorgt voor kalkvrij water in de woning. Dat is gezond voor jou, het milieu en je portemonnee. Hier check je uitgebreide info over verschillende soorten waterverzachters: wat is het, waarom is het zo populair, en wat zijn de kosten?

 • Gemeten waterhardheid van 7.34 dH in Wittem.
 • Dit kan zorgen voor situaties als kalkstrepen op ramen en matig presterende cv installaties.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Pluspunten: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Start met vergelijken een kies voor duurzaam gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €280 op jaarbasis.

Lees verder over: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenHeb ik het nodig?Waterhardheid WittemWerking eenvoudig uitgelegdGeschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieLimburg
GemeenteGulpen-Wittem
Postcode6286
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh30900 kWh
Gem. Waterhardheid7.34 dH

Het effect van zacht water

 • Een glanzende vaat.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Zet het milieu op 1!

De effecten van te hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Huidirritaties.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Wittem

Zit jij in de woning ook met situaties als een erg droge huid of slecht schuimende schoonmaakartikelen? Een toenemende groep huishoudens nemen een goede waterontharder. Een dergelijke installatie haalt kalk uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, besparen op schoonmaakmiddelen, kleding en ander textiel gaat langer mee en een verlaging van de energielasten. In de gemeente Gulpen-Wittem opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Wittem gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een professionele installateur stuurt jou zo snel mogelijk een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Duurzame waterontharder.

PluspuntBeschrijving
MilieubewustJe verbruikt minder zeep en shampoo. Je stoot minder CO2 uit omdat je simpelweg minder energie gebruikt.
Langere levensduur apparatenDure apparatuur zoals HR-ketels worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
Minder schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Minder last van eczeemZacht water zorgt voor een zachte huid. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals wasdrogers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat leidt tot meer energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Wittem?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Wittem. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel een gunstigere energierekening en heerlijk zachte kleding. Maar heb ik het wel echt nodig? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Wittem heeft een waterhardheid van 7.34. Dit houdt in matig hard water.
 • Het gevolg van deze score ervaart iedereen weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • O.a. een besparing op de energierekening, zacht en fris water en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Opmerking: deze waterhardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Wittem

De waterhardheid van het leidingwater in Wittem ligt op ong. 7.34 dH. Dit betekent dat het water matig hard water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 7.34 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 20,90 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wittem-6286

Bekijk specialisten in deze regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Watercompany Softflow 15
 • Atag Descale 20
 • Watertotaal Euro Twin 20
 • Grunbeck WINNI-mat VGX19
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 15

Technische uitleg werking waterverzachter

Het is al een aantal keer genoemd: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De meeste waterontharders (van bijv. Aquacell) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een filter met harskorrels zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Zodoende wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Wittem voer je de dH waarde terug van 7.34 naar een Dh van ongeveer 3. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit procentuele aantal kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Het regenereren is erg belangrijk. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door grootte van het huishouden, de waterhardheid en het type ontharder (de grootte). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De slimme harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Ongeveer eens per week raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Mechanische of elektrische waterontharders
We onderscheiden twee soorten: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een interessante prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, relatief inefficiënt en geen inzicht in statistieken. Je koopt zo’n machine al vanaf €850.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, de smart-functies en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de installatiekosten, het kost stroom en meer kans op storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1150.

Enkele of dubbele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €400,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een een installatie met 2 cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als hij aan het regenereren is.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinderige ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Perfect als het watergebruik hoog is.
 • 2 cilinders werkt dus hetzelfde, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Wittem.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Wij koppelen je aan product-specialisten voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De investering van een waterontharder lopen zeer uiteen. Dit loopt van €170 voor magnetische ontharders tot wel €1600 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en het vermogen. Naast deze eenmalige investering betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs geven korting als je instemt met een onderhoudscontract. Verder heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De tarieven van ontharders starten bij €690 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een systeem met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1475 en €2075 inclusief plaatsing. In de tabel hieronder check je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Wittem.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Ga aan de slag met onze online offerteservice en bekijk actuele prijzen bij betrouwbare installateurs. Zo kan men zonder gedoe en zonder kosten merken, type ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €140
Mechanische waterontharderV.a €840
Elektrische waterontharderRond de €1070
Onthardingstabletten€25 per 50 kg
OnderhoudVanaf €125 per 12 maanden
MontageV.a €160
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Wittem?
De hardheid van het leidingwater in Wittem is om en nabij de 7.34 dH. Het gemiddelde in de provincie Limburg ligt rond de 7.36 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem ontneemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat leidt tot zacht water. De smaak wordt beter & zachter en heeft als extra pluspunten: water met een lekkere smaak en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
We hanteren een simpele berekening: van elke euro die in de installatie wordt gestoken zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij vinden dat je bovenal een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Bijv. verminderde eczeem klachten, smaakvol water, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit is mogelijk doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium elementen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder worden de harskorrels schoongemaakt door middel van natrium. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De werkzaamheid van deze magneten is zeer twijfelachtig.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Machines met ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een goede reiniging is belangrijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wittem.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. De belangrijksten zijn: gunstig energieverbruik, lekkerdere koffie en thee, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding blijft langer mooi, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie