Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Mendonk

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, smerig water of droge haren na een douchebeurt? De kans is groot dat dit komt door een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 8,96 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Mendonk leidt tot water waar amper kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het is een duurzame investering. Op deze pagina vind je praktische info aangaande waterontharders: wat is het, hoe werkt het, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van 8,96 dH in Mendonk.
 • Dit kan zorgen voor voorvallen als een irriterende huid en matig presterende cv installaties.
 • De waterverzachter filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dat zorgt voor lagere stookkosten, kleding en ander textiel gaat langer mee en minder poetsen en boenen.
 • Vergelijk meerdere offertes en probeer het direct uit. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €330 per 12 maanden.

Snel naar: Waterverzachter kooptipsPluspuntenWat levert het mij op?Waterhardheid MendonkTechnische uitleg werkingGeschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteGent
Postcode9042
Gem. Gasverbruik M31.515 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3200 kWh
Gem. Waterhardheid8,96 dH

Het effect van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Een irriterende huid.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Mendonk

Zit jij thuis ook met een cv-ketel die niet meer optimaal werkt en/of aanslag op servies? Een aanzienlijk aantal mensen bestellen een handige waterontkalker. Deze installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, het textiel gaat langer mee en lagere stookkosten. In de gemeente Gent vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Mendonk hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een regionale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een interessante offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter?
Het gebruik van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Tevens relevant: Zuinigste waterontharder.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamJe spoelt minder zeepproducten weg. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Verlenging levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals heetwaterkranen zullen geen kalkaanslag meer hebben. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Water met meer smaakEen kopje thee, koffie of glas kraanwater heeft een betere smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Vermindering huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen strijkijzers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat kost geld.
Tabel met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Mendonk?

Mogelijkerwijs zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Mendonk. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water zorgt voor minder huidproblemen en huidirritaties en laat bestaande kalkaanslag verdwijnen. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Mendonk heeft een gemeten waterhardheid van 8,96. Dit staat voor Normaal water.
 • Hoeveel last je ervan hebt verschilt erg per persoon.
 • Het reduceren van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Onder andere maandelijks lagere energielasten, zacht en fris water en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Uit de test: water met deze hardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Mendonk

De waterhardheid van het leidingwater in Mendonk is om en nabij de 8,96 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat Normaal water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 8,96 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 25,52 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-mendonk-9042

Vergelijk vakmannen in de buurt

Veel gekozen merken

 • Atlantis Cabinet A-10R
 • Wateronthardershop Euro Combi 20 Fleck 5600SXT
 • Lubron Proline SXT2
 • Fegon AquaStar S1000 HE
 • Delta Tibera

Hoe werkt een waterontkalker?

Het is al een aantal keer genoemd: een waterontharder in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Pentair Fleck) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Door wat daar gebeurd ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Mendonk reduceer je de dH waarde van 8,96 naar een gezonde 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Dit kleine % kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Op een bepaald moment zal de onthardingshars verzadigen. Eens per week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte hangt af van aantal personen in het huishouden, de gekozen resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Speciale harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Eens in de 7 dagen raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische en mechanische waterverzachters
Er bestaan 2 soorten: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een interessant tarief, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: meer zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Je koopt zo’n machine al vanaf €825.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. De voordelen zijn: besparing op regeneratiezout, een efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de duurdere prijzen, bij een stroomstoring werkt het niet en het onderhoud is duurder. Te bestellen vanaf c.a. €1175.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil ligt rond de €380,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een de 2e cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als hij aan het regenereren is.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens de regeneratiecyclusniet de beschikking tot zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Ideaal voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • 2 cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Mendonk.

Reken af met kalk!

Kom in contact met vakmannen voor een demo.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De totale kosten van een ontharder variëren nogal. De prijzen starten vanaf €85 voor magnetische ontharders tot ruim €2000 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk en model, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. In aanvulling op deze kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters geven korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De investeringen in waterverzachters beginnen bij €700, excl. installatie. Een slim systeem gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1425 en €2025 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema bekijk je de actuele kosten van een waterverzachter in Mendonk.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Probeer dan onze vergelijker en vraag prijzen op bij de beste installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en direct installatiebedrijven, type ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €90
Waterontharder (mechanisch)C.a. €720
Elektrische waterontharderBegint bij €1040
Zout€15 voor 25 kilo
OnderhoudskostenRond de €95 op jaarbasis
MontageCirca €200
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in Mendonk?
De hardheid van het water in Mendonk is circa 8,96 dH. Dit cijfer in de provincie Oost Vlaanderen komt uit op ongeveer 14,53 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. De smaak wordt beter & zachter en zorgt voor onder andere betekent het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je met name een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Onder andere een minder droge huid, smaakvoller water, kleding die langer mooi blijft en minder poets- en boenwerk. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit gebeurt doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. De magnesium en calcium delen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd door de regeneratie functie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werking van deze theorie is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Modellen met ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een schone installatie is essentieel om de kwaliteit van het water te waarborgen. Veel kopers besluiten om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Mendonk.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Zoals o.a. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, betere smaak van water, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, een minder droge huid na het douchen, minder last van kalkaanslag, kleding die langer mooi blijft, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie