Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Doornspijk

Heb je last van kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of geïrriteerde huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 3.80 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Doornspijk leidt tot water waar nauwelijks nog kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het is een duurzame investering. Middels onze specialisten vind je uitgebreide informatie alle mogelijke waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van ongeveer 3.80 dH in Doornspijk.
 • Hierdoor ontstaan problemen als huidirritaties en dichtslibbende waterleidingen.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Pluspunten: apparatuur die langer meegaat, zachter wasgoed en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vraag een offerte aan en kies voor meer wooncomfort. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €345 op jaarbasis.

Onderwerpen: Waar op letten bij waterontharder kopenVoordelenIs het echt nodig?Waterhardheid DoornspijkWerking eenvoudig uitgelegdDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieGelderland
GemeenteElburg
Postcode8085
Gem. Gasverbruik M31510 M3
Gem. Stroomverbruik kWh29800 kWh
Gem. Waterhardheid3.80 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Fris kraanwater.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Goed voor het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een erg droge huid.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Doornspijk

Wil je definitief afrekenen met droge haren na een douchebeurt en glascorrosie? Een aanzienlijk aantal huizenbezitters plaatsen een slimme waterontharder. Een dergelijk product onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Voor elk gezin een meerwaarde. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, heerlijk zachte kleding en structureel lagere energiekosten. In de buurt van de gemeente Elburg zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een laten installeren van een waterontharder in Doornspijk was nog nooit zo eenvoudig.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Selecteer het type huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een lokale installateur zal jou benaderen met een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Tevens relevant: Voordeligste waterontharder.

PluspuntBeschrijving
MilieubewustMinder zeepresten en plastic afval. Je stoot minder CO2 uit omdat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan langer meeDagelijkse apparaten zoals strijkijzers hebben minder last van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Smaakvoller waterThee, koffie, bouillon of een glaasje water is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. CV-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Doornspijk?

Mogelijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Doornspijk. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water heeft als voordeel een lagere energierekening en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor het antwoord daarop moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Doornspijk kent een waterhardheid van 3.80. Dat betekent vrij zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is afhankelijk van veel factoren.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Voorbeelden zijn verlaging van de maandlasten voor energie, verminderde eczeem klachtenen geen strepen meer op glas en lak.
 • Noemenswaardig: deze waterhardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Doornspijk

De waterhardheid van het water in Doornspijk bedraagt ongeveer 3.80 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water vrij zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 3.80 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 10,82 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-doornspijk-8085

Vind een vakman in de buurt

Interessante installaties

 • AEG 26 L
 • Halutec Domus DPS 500
 • Aquarex IMP Pro 18
 • Delta Onega
 • Delta Domela

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Honeywell) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Door wat daar gebeurd wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Doornspijk verlaag je de dH waarde van 3.80 naar een Dh onder de 3. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit procentuele aantal kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Op een bepaald moment raakt de hars verzadigd. Wekelijks gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Dit noemen we ook wel regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De zoutbehoefte verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het aantal m3 water dat je verbruikt, de Dh waarde van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Ongeveer eens per week geraken de harskorrels verzadigd.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische & mechanische waterontharders
Wij differentiëren twee machines: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een schappelijke prijs, 0 energieverbruik en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Als grote nadelen noemen we: meer zoutverbruik, een inefficiënte werking en je kunt de resthardheid niet instellen. De prijs van zo’n systeem begint bij €940.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Het gemak zit ‘m in: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en inzicht in verschillende gegevens. Als grote nadelen noemen we: een hogere prijs, bij een stroomstoring werkt het niet en meer kans op storingen. Beschikbaar vanaf €1225.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €400,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het gemak van een meerdere cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) geen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam als het watergebruik hoog is.
 • Meerdere cilinders heeft dus dezelfde werking, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Doornspijk.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Wij koppelen je aan specialisten voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De totale kosten van een waterverzachter kunnen zeer uiteenlopen. Je hebt ze vanaf €105 voor magnetische ontharders oplopend tot wel €1850 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De kosten hangen af van of je een A- of B-merk kiest, het aantal cilinders en de inhoud van het systeem. Naast deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je instemt met een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De kosten van dergelijke installaties zijn zo’n €840, excl. installatie. Een slim systeem heeft een prijskaartje tussen de €1325 en €2000 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst vind je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Doornspijk.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Probeer dan onze online offerteservice en vraag prijsoverzichten aan bij betrouwbare installateurs. Zo kan men makkelijk supersnel vakmannen, verschillende opstellingen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €60
Waterontharder (mechanisch)Circa €780
Elektrische waterontharderBegint bij €1070
Tabletten€50 voor 100 kg
OnderhoudskostenC.a. €135 (jaarbasis)
MontageV.a €170
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Doornspijk?
De hardheid van het leidingwater in Doornspijk ligt op 3.80 dH. Dit cijfer in de provincie Gelderland ligt rond de 6.34 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem haalt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Zacht water smaakt beter en biedt voordelen als langere levensduur van huishoudelijke apparaten en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Experts vinden dat je bovenal een waterontharder moet installeren voor de directe immateriële voordelen. O.a. een minder droge huid, zacht en fris water, blinkende glazen en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit proces kan doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. De magnesium en calcium delen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder wordt het hars schoongespoeld door een natriumoplossing. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De werking van dergelijke systemen is zeer twijfelachtig.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Machines met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Doornspijk.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. lager stroom- en gasverbruik, zacht en fris water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, bestaande kalkaanslag verdwijnt, extra schoon servies, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie