Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Bilthoven

Wil jij ook af van kalkaanslag, strepen op de ramen, koffie of thee dat bitter smaakt of een droge huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.10 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het toepassen van de beste waterontharder in Bilthoven heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze website lees je uitgebreide info over verschillende soorten waterverzachters: wat is het, wat zijn de voordelen, en wat kost het me?

 • Een waterhardheid van 6.10 dH in Bilthoven.
 • Dit resulteert mogelijk in bijvoorbeeld een irriterende huid en een hoge energierekening.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • De voordelen: efficiëntere warmteoverdracht, verminderde eczeem klachtenen het textiel gaat langer mee.
 • Wacht niet langer en probeer het direct uit. Bespaar tot wel €285 op jaarbasis.

Snel naar: Waterontharder kooptipsPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid BilthovenWerking eenvoudig uitgelegdInvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieUtrecht
GemeenteDe Bilt
Postcode3721
Gem. Gasverbruik M31640 M3
Gem. Stroomverbruik kWh31300 kWh
Gem. Waterhardheid6.10 dH

Positieve effecten van zacht water

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Lagere energiekosten.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Strepen op de ramen.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Bilthoven

Heb je last van een cv-ketel die niet meer optimaal werkt en wit uitslaande wanden en tegels? Veel huishoudens nemen een professionele waterontharder. Een dergelijk systeem onttrekt calcium en magnesium aan het water. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag in de badkamer, veel minder zeep en wasmiddel nodig, een glanzende vaat en een lager stroom- en gasverbruik. In de gemeente De Bilt zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in Bilthoven was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De positieve effecten vind je terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Voordeligste ontharder.

PositiefBeschrijving
EcologischMinder zeepresten en plastic afval. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeHuishoudelijke apparaten zoals CV-ketels werken efficiënter door minder kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Smaakvoller waterJe verse koffie & thee of een glas water uit de kraan smaakt veel beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor de huidEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld waterkokers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Tabel met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Bilthoven?

Wellicht zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Bilthoven. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel verminderde eczeem klachten en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Kan ik dan niet zonder? Voor dit advies moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Bilthoven zit met een waterhardheid van 6.10. Definitie: matig zacht water.
 • Het effect daarvan is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid reduceren heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. apparatuur gaat langer mee, verminderde eczeem klachtenen geen strepen meer op glas en lak.
 • Belangrijk: water uit deze categorie is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Bilthoven

De waterhardheid van het leidingwater in Bilthoven is om en nabij de 6.10 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.10 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,37 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-bilthoven-3721

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Bekende modellen en merken

 • Atag Descale 10
 • 038waterontharder Separaat 14
 • Hydrotense StandAlone 8L
 • Detandt-Simon Primo 20
 • Watertotaal Euro Combi Compact 20

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua-o-Matic) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Op die manier wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Bilthoven minimaliseer je de dH waarde van 6.10 naar een Dh onder de 2.5. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit gezond voor ons is. Dit procentuele aantal kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars verzadigd raken. Wekelijks wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door de totale waterconsumptie, instellingen zoals resthardheid en de grootte van de installatie. Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. Deze harsbolletjes moeten worden schoongemaakt middels regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische en elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 types: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Belangrijke pluspunten zijn een schappelijke prijs, duurzaam qua energieverbruik en lagere onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: het systeem spoelt soms onnodig, een matige efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Beschikbaar vanaf €910.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, een slimme werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De nadelen zijn: de montagekosten, het systeem gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1050.

Enkele of dubbele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is ongeveer €430,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het gemak van een een dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is.
 • In het geval van 1 cilinderige ontkalkers heb je tijdens het regeneratieprocesgeen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Systemen met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Ideaal bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Meerdere cilinders is niet strikt noodzakelijk, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Bilthoven.

Overal en altijd zacht water in huis?

Wij koppelen je aan experts voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De totale kosten van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. Van €150 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €1900 voor een innovatief elektrisch apparaat. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de capaciteit van het systeem. Naast deze initiële kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je ook een onderhoudscontract afsluit. Een laatste kostenpost is het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De prijzen van dergelijke installaties zijn zo’n €790, excl. installatie. Een luxe apparaat kost gemiddeld tussen de €1350 en €1800 inclusief inregelen. In de bijgaande tabel achterhaal je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Bilthoven.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Kies dan nu voor onze vergelijkingstool en check de huidige tarieven bij erkende installateurs. Op deze manier kun je moeiteloos supersnel experts, verschillende installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €75
Waterontharder (mechanisch)C.a. €650
Waterontharder (elektronisch)C.a. €1020
Tabletten€15 voor 25 kilo
OnderhoudV.a €85 per 12 maanden
PlaatsingskostenV.a €210
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Bilthoven?
De hardheid van het leidingwater in Bilthoven schatten we op 6.10 dH. Dit cijfer in de provincie Utrecht is circa 6.11 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem trekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat resulteert in aangenaam zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en biedt voordelen als een glanzende vaat en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij merken op dat je overwegend een waterontharder moet laten plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Zoals een fijne douchebeurt, zacht en fris water, extra schoon servies en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit proces kan doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. Deze calcium en magnesium onderdelen hechten zich aan deze hars. In de extra cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd aan de hand van het regenereren. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. Het effect van deze theorie wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Ontharders met speciale ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een schone installatie is noodzakelijk voor een lange levensduur en goede werking. Vaak wordt aanbevolen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Bilthoven.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Onder andere: lager stroom- en gasverbruik, een lekkere watersmaak, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, zijdezachte kleding, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie