Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Sint-Andries

Heb je in huis last van kalkneerslag, strepen op de ramen, slecht werkende huishoudelijke apparaten of irritaties aan de huid? Dit heeft wellicht te maken met hard water. Deze plaats kent een waterhardheid van 10,08 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het kopen van de beste waterverzachter in Sint-Andries resulteert in water waar amper kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en je bent milieuvriendelijk bezig. Hier verzamel je bruikbare info over de waterontharders: welke soorten zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van 10,08 dH in Sint-Andries.
 • Dit resulteert mogelijk in irritaties zoals bittere thee koffie en slecht functionerende HR-ketel.
 • De waterverzachter zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Dit resulteert in efficiëntere warmteoverdracht, een glanzende vaat en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €210 per 12 maanden.

Onderwerpen: Een waterverzachter kopen en installerenWat zijn de voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid Sint-AndriesHoe werkt zo’n systeem?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteBrugge
Postcode8200
Gem. Gasverbruik M31.585 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4400 kWh
Gem. Waterhardheid10,08 dH

Het effect van zacht water

 • Kleding en ander textiel gaat langer mee.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Goed voor het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een droge huid.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Sint-Andries

Wil jij ook af van geïrriteerde huid of apparatuur dat te snel stuk gaat? Meer en meer Vlamingen nemen een professionele waterontkalker. Zo’n installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, smaakvol water en maandelijks besparen op de energiekosten. In de omgeving van de gemeente Brugge kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een specialist vinden om jouw waterverzachter te installeren in Sint-Andries was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een lokale installateur neemt contact met je op en stuurt een scherpe offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter
Het plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest genoemde voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Tevens relevant: Beste ontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamMinder zeepproducten nodig. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Langere levensduur apparatenKostbare apparaten zoals koffiezetapparaten hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemJe huid is aanmerkelijk zachter. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasdrogers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Sint-Andries?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Sint-Andries. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water leidt tot een besparing op gas- en stroomverbruik en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Hoeveel ga ik er van merken? Om deze vraag te beantwoorden moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Sint-Andries heeft een gemeten waterhardheid van 10,08. Dit houdt in Tamelijk hard water.
 • De consequenties hiervan is erg persoonlijk.
 • Het terugdringen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • O.a. lager energieverbruik, water met een lekkere smaak en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Belangrijk: deze hardheid kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Sint-Andries

De waterhardheid van het leidingwater in Sint-Andries is ongeveer 10,08 Duitse graden. Dit houdt in dat het water Tamelijk hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 10,08 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 28,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-sint-andries-8200

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Veel gekozen merken

 • Grunbeck softliQ:MC32
 • Ecowater Galaxy VDR14
 • Boshuis iQualQ Combi 100
 • Watertotaal Euro Twin 25
 • North Star Okosoft 35

Hoe werkt nu precies waterontkalker eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterontharder onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De huidige generatie waterverzachters (bijv. van merken als Pentair Fleck) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Sint-Andries verklein je de dH waarde van 10,08 naar een fijne 2.5 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Dit kleine % kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen (Regenereren)
Door de werking van de machine zal de hars verzadigd raken. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Dit noemen we ook wel regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door het aantal m3 water dat je verbruikt, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Mechanische of elektrische waterverzachters
We onderscheiden 2 producten: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een concurrerend tarief, 0 energieverbruik en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: onnodige verspilling van water en zout, relatief inefficiënt en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Te bestellen vanaf c.a. €850.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Het gemak zit ‘m in: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De nadelen zijn: de tarieven, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op storingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €1100.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan dien je te kiezen uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil ligt rond de €360,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het gemak van een een twee cilinderige installatie is dat je wel zacht water kunt gebruiken als hij aan het regenereren is.
 • Bij enkele cilinder ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Perfect voor huishoudens met kinderen.
 • Een dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Sint-Andries.

Reken af met kalk!

Kom in contact met specialisten voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De totale kosten van een waterontkalker liggen nogal uiteen. Van €145 voor magnetische ontharders tot ruim €1525 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, de kwaliteit van het het harsfilter en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Buiten deze initiële kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Een laatste kostenpost is zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van ontharders zijn zo’n €740 (zonder installatiewerk). Een geavanceerde installatie varieert tussen ongeveer €1525 en €2250 inclusief plaatsing. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bieden we de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterverzachter in Sint-Andries.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Probeer dan onze waterontharder-vergelijker en check de huidige kosten bij de beste installateurs. Op deze manier kun je gemakkelijk snel monteurs, soorten installaties en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €100
Mechanische waterontharderCirca €770
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €980
Zouttabletten€45 voor 100 kg
OnderhoudscontractCirca €145 per beurt
PlaatsingRond de €210
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Sint-Andries?
De waterhardheid in Sint-Andries is ongeveer 10,08 dH. Dit cijfer in de provincie West Vlaanderen is circa 15,09 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit het water wat leidt tot zacht water. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en heeft als bijkomende voordelen een glanzende vaat en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
We hanteren een simpele berekening: van elke €1 die je in dit product steekt ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je bovenal een waterontharder moet kopen voor het gemak en wooncomfort. Bijvoorbeeld minder huidproblemen en huidirritaties, meer smaak aan koffie en thee, extra schoon servies en minder schoonmaakwerkzaamheden. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium delen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen door middel van geplande regeneratie. Het onthardingszout is online te bestellen. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De uitwerking van zo’n magneet is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontharders met een vat voor ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een gereinigde machine is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Eventueel heb je de keuze hiervoor jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Sint-Andries.

Welke pluspunten heeft een waterverzachter?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Denk dan aan: efficiëntere verwarming, een lekkere watersmaak, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van eczeem, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, kleding dat langer meegaat, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie