Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Rijkel

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkneerslag, glascorrosie, vies water of een erg droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in aanwezigheid van hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 20,72 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Rijkel heeft als effect water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het is een duurzame investering. Middels onze specialisten tref je praktische info alle mogelijke waterontharders: wat is het, hoe werkt het technisch allemaal, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van ongeveer 20,72 dH in Rijkel.
 • Dit is de oorsprong van problemen als huidirritaties en dichtgeslibde leidingen.
 • De waterverzachter verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Dat zorgt voor efficiëntere verwarming, verminderde eczeem klachtenen geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Vraag een offerte aan en ervaar het gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €240 op jaarbasis.

Direct naar: Waar op letten bij een waterverzachter kopenWelke voordelen zijn er?Heb ik het nodig?Waterhardheid RijkelWerkingInvesteringFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteBorgloon
Postcode3840
Gem. Gasverbruik M31.590 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3250 kWh
Gem. Waterhardheid20,72 dH

Het effect van zacht water

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Lager energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Strepen op de ramen.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Rijkel

Ben jij ook klaar met een onnodig hoge energierekening of kalkaanslag op de verwarmingselementen? Een groeiend aantal Vlamingen kiezen voor de installatie van een elektrische waterontkalker. Een dergelijke installatie onttrekt kalk uit het water. Toepasbaar op elk type huis. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een glanzende vaat en lagere energiekosten. In de gemeente Borgloon werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Rijkel heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een regionale installateur biedt je op korte termijn een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De belangrijkste voordelen hebben we verzameld in een lijst. Tevens relevant: Beste waterontkalker.

PositiefUitleg
EcologischJe verbruikt minder zeep en shampoo. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Langere levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals vaatwassers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterJe verse koffie & thee of een glaasje water is veel smaakvoller.
Reduceer schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld wasdrogers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Rijkel?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Rijkel. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel een besparing op gas- en stroomverbruik en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Rijkel heeft een geschatte waterhardheid van 20,72. Definitie: Heel hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • O.a. een beter presterende CV-ketel, zacht en fris water en het textiel gaat langer mee.
 • Opmerking: dit type water is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Rijkel

De waterhardheid van het leidingwater in Rijkel is ongeveer 20,72 dH. We kunnen stellen dat het water Heel hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 20,72 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 59,01 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-rijkel-3840

Bekijk installateurs in de regio

Interessante installaties

 • Erie Slimline Eco30
 • BWT AQA viseo
 • 038waterontharder Separaat 14
 • Remon Waterontharders Sava
 • Judo Judomat Kompakt 30 M-KB

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?

De basis is eenvoudig: de waterontharder haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe werkt dat precies? De moderne waterverzachters (van merken zoals Tubilite) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Zodoende wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Rijkel minimaliseer je de dH waarde van 20,72 naar een gezonde 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit gezond voor ons is. Het kalk dat overblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Elke 5/6 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Het zoutverbruik hangt af van hoeveel water je gebruikt, hoe hard het water is en het soort ontharder (klein of groot). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na een tijd raken zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden automatisch gereinigd door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Mechanische of elektrische waterverzachters
Wij differentiëren twee producten: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regenereren gaat op gezette tijden. Belangrijke pluspunten zijn een aantrekkelijk tarief, er zijn geen energieverbruik kosten en er is minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: onnodige verspilling van water en zout, een matige efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Deze installaties worden al geplaatst voor €960.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een populair model vanwege: besparing op regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en inzicht in verschillende gegevens. Nadelen: de montagekosten, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op defecten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1100.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €410,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het pluspunt van een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als hij aan het regenereren is.
 • Wanneer je gaat voor één cilinder ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Vaak gekozen als het watergebruik hoog is.
 • Twee cilinders werkt dus hetzelfde, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Rijkel.

Reken af met kalk!

Leg nu contacten met vakmannen voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een ontharder zijn nogal verschillend. Dit loopt van €120 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1925 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De kosten hangen af van het merk, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de omvang van het systeem. Naast deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Tenslotte is er ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in waterontharders beginnen bij €760, exclusief installatiekosten. Een uitgebalanceerd apparaat kost gemiddeld tussen de €1400 en €2225 inclusief montage en inregeling. In onderstaande schema check je de geraamde kosten van een waterverzachter in Rijkel.

Weten wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Maak nu gebruik van onze vergelijkingstool en check de huidige kosten bij de beste installateurs. Zo kan je zonder gedoe en vandaag nog experts, soorten ontharders en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €140
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €810
Waterontharder (elektronisch)Circa €1030
Zout€50 per 100 kg
OnderhoudscontractCirca €115 op jaarbasis
InstallatieRond de €240
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterverzachter in Rijkel?
De waterhardheid in Rijkel is circa 20,72 dH. De meting in de provincie Limburg is circa 13,12 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem trekt calcium en magnesium uit het water wat zorgt voor zacht water. Zacht water smaakt beter en biedt verschillende voordelen zoals een beter presterende CV-ketel en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
We hanteren een simpele berekening: van elke euro die in de installatie wordt gestoken bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn van mening dat je vooral een waterontharder neemt voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk hierbij aan comfortabel douchen, meer smaak aan koffie en thee, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dat kan bereikt worden doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium elementen hechten zich aan deze korrels. In de extra cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen aan de hand van het regenereren. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werkzaamheid van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Modellen met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is belangrijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Eventueel heb je de keuze hiervoor jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Rijkel.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. lagere energiekosten, smaakvol water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, minder last van droge huid, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, zijdezachte kleding, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie