Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Rijkhoven

Wil je definitief afrekenen met kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft vaak te maken met erg hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 19,04 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Rijkhoven resulteert in water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op dit portaal bekijk je nuttige informatie over verschillende soorten waterontharders: wat voor installaties zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van gemiddeld 19,04 dH in Rijkhoven.
 • Dit kan leiden tot onder andere glascorrosie en verstopte leidingen.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • De voordelen: gunstig energieverbruik, een glanzende vaat en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vergelijk meerdere offertes en ervaar het gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €200 per jaar.

Klik door naar: De juiste waterverzachter kopenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid RijkhovenTechnische detailsGemiddelde kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieLimburg
GemeenteBilzen
Postcode3740
Gem. Gasverbruik M31.550 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.5100 kWh
Gem. Waterhardheid19,04 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Lager energieverbruik.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Gratis offertes voor een waterontharder

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Rijkhoven

Ben jij ook klaar met droog haar na het douchen of veel schoonmaakproducten nodig? Steeds meer huizenbezitters installeren een professionele waterontkalker. Een dergelijk product filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, minder huidproblemen en huidirritaties en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. In en rondom gemeente Bilzen vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Rijkhoven hoeft weinig tijd te kosten.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. De installateur zal jou benaderen met een gespecificeerde offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Voordeligste ontkalker.

VoordeelUitleg
DuurzaamJe spoelt minder zeepproducten weg. Je stoot minder CO2 uit omdat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals vaatwassers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterJe verse koffie & thee of eigen spa-blauwis veel smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld wasdrogers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Is een waterontkalker nodig in Rijkhoven?

Vermoedelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Rijkhoven. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water zorgt voor smaakvol water en een vermindering van schoonmaakproducten. Maar hoe groot is de noodzaak? Aangaande deze vraag moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Rijkhoven heeft een gemeten waterhardheid van 19,04. Dit staat voor Erg hard water.
 • Het effect daarvan verschilt erg per persoon.
 • Een lagere waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijv. gunstig energieverbruik, verminderde eczeem klachtenen geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Rijkhoven

De waterhardheid van het water in Rijkhoven bedraagt circa 19,04 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water Erg hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 19,04 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 54,23 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-rijkhoven-3740

Bekende modellen en merken

 • Delta Domela
 • Aquarex IMP Pro 26
 • Waterluxe Combi 12
 • Kinetico Sumo 2
 • Euro Combi compact 14

Hoe werkt de waterontkalker?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterontharder in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De meeste waterverzachters (van bijv. Kenmore) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Op deze wijze wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Rijkhoven verklein je de dH waarde van 19,04 naar een acceptabele 3 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit procentuele aantal kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Op een bepaald moment zal de onthardingshars verzadigen. Eens per 5 of 6 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout is afhankelijk van aantal personen in het huishouden, de hardheid van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Elektrische of mechanische waterverzachters
Er bestaan 2 types: Elektronische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De belangrijkste voordelen zijn een lage prijs, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: het systeem spoelt soms onnodig, een lagere efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €775.

De elektrische waterontharder werkt op stroom. Het regenereren start op slimme momenten. Belangrijke pluspunten zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, het werkt efficiënter en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: een hogere prijs, het kost stroom en een groter risico op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1300.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan zijn er 2 opties: enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is ongeveer €450,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van een installatie met 2 cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Als je kiest voor ontkalkers met 1 cilinder heb je tijdens het schoonmaken tijdelijk geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Uitermate handzaam voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • 2 cilinders heeft dus dezelfde werking, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Rijkhoven.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De totale kosten van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. Ze zijn er al vanaf €70 voor een magnetische ontharder tot ruim €2275 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs hangt af van het model, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze eenmalige investering heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Als laatste heb je ook zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De tarieven van ontkalkers starten bij €660 (montage niet inbegrepen). Een slimme installatie gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1300 en €1850 inclusief installatiewerk. In het overzicht hieronder vind je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Rijkhoven.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Kies dan nu voor onze vergelijkingstool en check de huidige kosten bij regionale installateurs. Zo kan je makkelijk en kosteloos modellen, type systemen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €130
Mechanische waterontharderC.a. €850
Elektrische waterontharderC.a. €970
Tabletten€17,50 per 25 kilo
Onderhoud (indicatie)Begint bij €80 p/jaar
MontageBegint bij €175
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in Rijkhoven?
De hardheid van het leidingwater in Rijkhoven is circa 19,04 dH. Dit cijfer in de provincie Limburg ligt rond de 13,12 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit leidingwaterwat de waterhardheid doet dalen. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als bijkomende voordelen een zachte huid na bad of douche en het textiel gaat langer mee.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
Globaal geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je vooral een waterontharder neemt als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Onder andere geen droge huid na het douchen, fris kraanwater, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder schrobben en poetsen. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om water vrij van kalk te maken moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dat is haalbaar doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium grondstoffen hechten zich aan deze korrels. In de extra cilinder wordt de hars weer opgeladen door een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De uitwerking van dergelijke systemen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Apparaten met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een goede reiniging is noodzakelijk voor een lange levensduur en goede werking. Optioneel kan je ervoor kiezen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Rijkhoven.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Zoals o.a. een besparing op de energierekening, fris kraanwater, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, een minder droge huid na het douchen, niet langer last van kalkaanslag, een glanzende vaat, de apparaten in de woning werken effectiever en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie