Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Kootwijk

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of huidirritaties? De kans is groot dat dit komt door aanwezigheid van hard water. Deze plaats kent een waterhardheid van 5.90 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. De beste waterontharder in Kootwijk leidt tot water waar amper kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op waterontharderrevolutie.nl vind je belangrijke informatie over diverse types waterverzachters: wat is het, waarom moet ook jij het overwegen, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van ongeveer 5.90 dH in Kootwijk.
 • Dit kan zorgen voor issues zoals bittere thee koffie en verstopte leidingen.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dit resulteert in lagere energierekening, smaakvol water en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Wacht niet langer en ervaar het gemak. Bespaar tot wel €310 per 12 maanden.

Onderwerpen: Tips bij een waterontharder kopenVoordelenWat levert het echt op?Waterhardheid KootwijkFunctioneringGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieGelderland
GemeenteBarneveld
Postcode3775
Gem. Gasverbruik M31540 M3
Gem. Stroomverbruik kWh31800 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Pluspunten van zacht water

 • Water met een lekkere smaak.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Water met een vreemde smaak.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Kootwijk

Ben jij ook klaar met een droge huid of strepen op je ruiten? Een aanzienlijk aantal mensen installeren een professionele waterontharder. Dit product onttrekt kalk uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, minder poetsen en boenen, een zachte huid en maandelijks besparen op de energiekosten. In de gemeente Barneveld zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een laten installeren van een waterontharder in Kootwijk hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Selecteer het type huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten vatten we samen in de onderstaande tabel. Lees ook verder over: Goede waterontkalker.

PositiefUitleg
DuurzaamHet verbruik van zeepproducten neemt af. De CO2 uitstoot is lager omdatje simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan 30% langer meeDagelijkse apparaten zoals koffiezetapparaten werken efficiënter door minder kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Water met meer smaakJe verse koffie & thee en het water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Fijn en zacht voor elke huidEen lekker zachte huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Gunstigere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. HR-ketels. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Lijst met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Kootwijk?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Kootwijk. En dat is helemaal niet vreemd. Zacht water heeft als voordeel zachter wasgoed en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Maar heb ik het wel echt nodig? Hiervoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Kootwijk heeft een geschatte waterhardheid van 5.90. Dat betekent zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water verschilt erg per persoon.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • O.a. een besparing op de energierekening, water met een lekkere smaak en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Niet vergeten: dit soort water is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Kootwijk

De waterhardheid van het water in Kootwijk bedraagt circa 5.90 dH. Dit betekent dat het water zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-kootwijk-3775

Bekende modellen en merken

 • Bayard Tenera 14
 • Watertotaal Euro Twin 14
 • Delta Duplex compact
 • Erie Slimline Eco11
 • Kinetico Premier Compact HF

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Honeywell) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Zodoende wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Kootwijk verklein je de dH waarde van 5.90 naar een Dh van ongeveer 3. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit procentuele aantal kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen met zout
Eens in de zoveel tijd raakt de hars verzadigd. Elke 5/6 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De benodigde hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. grootte van het huishouden, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Na een tijd raken zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
Er bestaan twee soorten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regenereren gaat op gezette tijden. Een vaak gekozen systeem vanwege een lage prijs, duurzaam qua energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: meer zoutverbruik, een lagere efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Je koopt zo’n machine al vanaf €780.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Dit model is zeer in trek vanwege: minder regeneratiezout, de innovatieve werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De nadelen zijn: de aanschafkosten, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1175.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €360,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het handige van deze tweede cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt tijdens de spoelingen.
 • Als je kiest voor 1 cilinderige ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een uitkomst als het watergebruik hoog is.
 • Twee cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Kootwijk.

Overal en altijd zacht water in huis?

Leg nu contacten met experts voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De investering van een waterverzachter zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €140 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €1550 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, 1 of 2 cilinders en de omvang van het systeem. Naast deze kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Enkele waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je ook een onderhoudscontract afsluit. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De investeringen in waterverzachters beginnen bij €680, exclusief installatiekosten. Een apparaat met uitgebreide opties kost gemiddeld tussen de €1325 en €1850 inclusief inregelen. In het volgende schema bekijk je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Kootwijk.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Probeer dan onze online offerteservice en achterhaal de prijzen bij de beste installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en direct modellen, soorten waterverzachters en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €125
Waterontharder (mechanisch)Rond de €730
Elektronische waterontharderV.a €990
Zouttabletten€15 voor 25 kilo
Onderhoud (indicatie)V.a €85 op jaarbasis
PlaatsingskostenRond de €250
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Kootwijk?
De hardheid van het kraanwater in Kootwijk is gemiddeld 5.90 dH. Het gemiddelde in de provincie Gelderland is plus minus 6.34 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit je kraanwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Zacht water smaakt beter en zorgt voor onder andere apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
In de basis geldt: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Installateurs zeggen dan ook dat je vooral een waterontharder moet kopen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Denk aan een zachte huid, een lekkere watersmaak, zijdezachte kleding en minder poets- en boenwerk. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om kalk uit het water te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. De magnesium en calcium onderdelen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de harskorrels schoongespoeld d.m.v. zouttabletten. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De werkzaamheid van dit soort modellen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontkalkers met noodzakelijk ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Regelmatig schoonmaken is belangrijk voor een lange levensduur en goede werking. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Kootwijk.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Zoals o.a. lager energieverbruik, een lekkere watersmaak, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, minder last van eczeem, geen kalkaanslag op bestek en servies, zijdezachte kleding, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie