Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Garderen

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, water met een vreemde smaak of droog haar na het douchen? De kans is groot dat dit komt door erg hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 5.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het kopen van de beste waterontharder in Garderen resulteert in schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze pagina verzamel je handige informatie met betrekking tot waterverzachters: wat voor installaties zijn er, hoe werkt het, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van 5.90 dH in Garderen.
 • Dit is de oorsprong van problemen als een irriterende huid en een inefficiënte CV-ketel.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • De voordelen: apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Start met vergelijken een kies voor duurzaam gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €275 per 12 maanden.

Onderwerpen: De juiste waterontharder kopenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid GarderenHoe werkt zo’n systeem?KostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieGelderland
GemeenteBarneveld
Postcode3886
Gem. Gasverbruik M31540 M3
Gem. Stroomverbruik kWh31800 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Water met een lekkere smaak.
 • Lagere energiekosten.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Eindeloos schoonmaken.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Garderen

Ben jij ook klaar met een te hoge stroomrekening en/of witte aanslag op het glaswerk? Een toenemende groep Nederlanders nemen een elektrische waterontharder. Een dergelijke installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, betere smaak van water en een beter presterende CV-ketel. In en rondom gemeente Barneveld vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Garderen hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een plaatselijke installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een interessante offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest prominente voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Klik direct door naar: Milieuvriendelijke verzachter.

PluspuntBeschrijving
EcologischJe verbruikt minder zeep en shampoo. De CO2 uitstoot is lager omdatje minder energie gebruikt.
Langere levensduur apparatenDure apparatuur zoals waterkokers hebben geen last meer van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Kalkvrij water smaakt beterThee, koffie, bouillon of een glaasje water is minder troebel en beter van smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor de huidEen minder droge huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat kost geld.
Samenvatting van de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Garderen?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Garderen. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel een beter presterende CV-ketel en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Aangaande deze vraag bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Garderen heeft een geschatte waterhardheid van 5.90. Dit staat voor zacht water.
 • Het effect daarvan ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen heeft verschillende voordelen.
 • Denk aan een beter presterende CV-ketel, water met een lekkere smaak en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Opmerking: deze waterhardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Garderen

De waterhardheid van het leidingwater in Garderen bedraagt ongeveer 5.90 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-garderen-3886

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Bekende modellen en merken

 • Boshuis iQualQ Combi 200
 • Kinetico Sumo 2
 • BWC Omega ET VIP de luxe 100
 • Bayard Minima
 • Euro Combi compact 25

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt dat precies? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als North Star) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Garderen verlaag je de dH waarde van 5.90 naar een acceptabele 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit beetje kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Na verloop van tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per week moet de hars worden schoongespoeld met zout. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt hangt af van aantal personen in het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Ongeveer eens per week zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. Alle harsbolletjes worden weer schoongespoeld met het regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 producten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een aantrekkelijke prijs, duurzaam qua energieverbruik en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: veel zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Beschikbaar vanaf €875.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, de innovatieve werking en verschillende geavanceerde instellingen. Als grote nadelen noemen we: een hogere prijs, het gebruikt stroom en het onderhoud is duurder. Deze installaties worden al geplaatst voor €1000.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil ligt rond de €380,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het voordeel van een ontharder met dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Als je kiest voor ontkalkers met 1 cilinder heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – geen zacht water uit de kraan.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Twee cilinders is niet strikt noodzakelijk, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Garderen.

Jouw hele huis kalkvrij?

Ontvang contactgegevens van vakmannen voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €115 voor magnetische ontharders tot ruim €1900 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het model, de kwaliteit van het het harsfilter en de doorstroomsnelheid. Buiten deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in waterontkalkers starten bij €690 (montage niet inbegrepen). Een goed apparaat ligt qua kosten tussen €1575 en €1950 inclusief installatiewerk. In de onderstaande tabel bekijk je de huidige kosten van een waterontharder in Garderen.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Kies dan nu voor onze vergelijker en check de huidige prijzen bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je eenvoudig en vandaag nog installatiebedrijven, verschillende installaties en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €160
Mechanische waterontharderBegint bij €720
Waterontharder (elektronisch)Rond de €1090
Tabletten€50 per 100 kilo
OnderhoudskostenVanaf €90 per beurt
InstallatieBegint bij €250
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Garderen?
De hardheid van het kraanwater in Garderen ligt rond de 5.90 dH. Het gemiddelde in de provincie Gelderland is om en nabij de 6.34 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit water smaakt een stuk beter en heeft als bijkomende voordelen lagere stookkosten en het textiel gaat langer mee.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet kopen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. O.a. een minder droge huid, smaakvoller water, een zijdezachte was en minder poets- en boenwerk. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dit proces kan doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium delen hechten zich aan deze hars. In een andere cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt door geplande regeneratie. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De doeltreffendheid van dergelijke systemen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Installaties met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schoon apparaat wordt voorgeschreven voor een lange levensduur en goede werking. Dit kun je eventueel uitbesteden door dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Garderen.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Denk dan aan: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, lekker water uit de kraan, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, een zijdezachte was, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie