Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Balen

Wil jij ook af van kalkneerslag, wit uitslaande wanden en tegels, koffie of thee dat bitter smaakt of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft vaak te maken met de waterkwaliteit (hard water). Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 10,64 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterverzachter in Balen resulteert in kalkvrij water in de woning. Dit is goed voor jouw gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Middels onze specialisten bekijk je uitgebreide info over de waterontharders: wat voor installaties zijn er, hoe werkt het, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van 10,64 dH in Balen.
 • Dit resulteert mogelijk in irritaties zoals droge haren na een douchebeurt en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De resultaten daarvan zijn een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, kleding die langer mooi blijft en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Vraag een offerte aan een kies voor duurzaam gemak. Realiseer een besparing van wel €285 per 12 maanden.

Direct naar: Een waterverzachter kopen en installerenWelke voordelen zijn er?Heb ik het nodig?Waterhardheid BalenFunctioneringGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieAntwerpen
GemeenteBalen
Postcode2490
Gem. Gasverbruik M33.360 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5100 kWh
Gem. Waterhardheid10,64 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Lagere stookkosten.
 • Veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Goed voor het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Bittere smakende thee.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Balen

Ben jij ook klaar met irritaties aan de huid of onnodig poets- en boenwerk? Een toenemende groep huizenbezitters lossen dit op met een slimme waterontkalker. Zo’n systeem haalt kalk en magnesium uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, geen strepen meer op glas en lak, kleding die langer mooi blijft en een verlaging van de energielasten. In de gemeente Balen vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Balen was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De voornaamste pluspunten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Voordeligste ontkalker.

PluspuntBeschrijving
EcologischJe verbruikt minder zeep en shampoo. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals wasdrogers hebben minder last van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwheeft een betere smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor de huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Gunstigere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld vaatwassers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Balen?

Mogelijkerwijs bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterontharder in Balen. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water heeft als voordeel apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen. Kan ik dan niet zonder? Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Balen heeft een gemeten waterhardheid van 10,64. Dit houdt in Tamelijk hard water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is afhankelijk van veel factoren.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijvoorbeeld efficiëntere warmteoverdracht, heerlijk zachte kleding en geen strepen meer op glas en lak.
 • Uit de test: water met deze hardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Balen

De waterhardheid van het water in Balen is ongeveer 10,64 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat Tamelijk hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 10,64 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 30,30 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-balen-2490

Vind een vakman in de buurt

Interessante installaties

 • Erie Softline Eco20
 • Fegon AquaStar B-1000 ES
 • North Star 20ED
 • Watertotaal Euro Combi Compact 20
 • Atag Descale 20

Zo werkt een waterontkalker

De basis is eenvoudig: de waterontharder zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Pentair Fleck) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door dat proces wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Balen minimaliseer je de dH waarde van 10,64 naar een Dh van ongeveer 3. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit beetje kalk leidt niet tot concrete problemen.

Regenereren met zout
Na een periode zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Wekelijks wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De zoutbehoefte ligt aan zaken als grootte van het huishouden, instellingen zoals resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de ontkalkingsinstallatie.
 2. Innovatieve harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische en mechanische waterverzachters
Er zijn eigenlijk 2 installaties: Elektronische of mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Een vaak gekozen systeem vanwege een interessante prijs, geen stroomkosten en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: onnodige verspilling van water en zout, een matige efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Te bestellen vanaf c.a. €960.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een efficiënte werking en je kunt veel instellen. Er zijn ook negatieve aspecten: de tarieven, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1125.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterverzachter kopen? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €450,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het positieve effect van een machine met een dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • In de situatie met 1 cilinder ontkalkers heb jij op het moment dat het systeem regenereert helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Verzachters met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitermate handzaam voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders werkt dus niet beter of schoner, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Balen.

Overal en altijd zacht water in huis?

Wij koppelen je aan product-specialisten voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een ontharder lopen zeer uiteen. De prijzen starten vanaf €60 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1475 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, 1 of 2 cilinders en de omvang van het systeem. In aanvulling op deze eerste kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Ook heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van ontkalkers starten bij €820, exclusief installatiekosten. Een installatie met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1350 en €2075 incl. installatie. In de bijgaande tabel check je de actuele kosten van een waterverzachter in Balen.

Nieuwsgierig wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Probeer dan onze vergelijker en bekijk actuele prijzen bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je gemakkelijk en gratis merken, soorten installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €110
Mechanische waterontharderVanaf €700
Elektrische waterontharderCirca €990
Reinigingszout€15 per 25 kilo
Onderhoud (indicatie)Rond de €105 per jaar
MontageVanaf €175
Rekenvoorbeeld met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterverzachter in Balen?
De waterhardheid in Balen ligt rond de 10,64 dH. De referentiewaarde in de provincie Antwerpen is doorgaans 11,07 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een speciaal ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere kleding en ander textiel gaat langer mee en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke euro die in de installatie wordt gestoken zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij zijn van mening dat je bovenal een waterontharder in huis laat plaatsen voor de directe immateriële voordelen. Bijvoorbeeld geen droge huid na het douchen, zacht en fris water, zachter wasgoed en minder poets- en boenwerk. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. De magnesium en calcium onderdelen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de extra cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats aan de hand van geplande regeneratie. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De uitwerking van zo’n magneet vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Systemen met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is essentieel voor een goede efficiënte werking. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Balen.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. lagere energiekosten, een lekkere watersmaak, minder schoonmaakmiddelen benodigd, de huid voelt zachter aan, geen kalkaanslag in de badkamer, een super zachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie