Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Merksem

Zit jij thuis ook met kalkneerslag, strepen op de ramen, dichtslibbende waterleidingen of een droge huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan te hard water in de leiding. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 9,52 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterverzachter in Merksem maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze website vind je belangrijke informatie over diverse types waterontharders: wat voor installaties zijn er, waarom is het zo populair, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van ongeveer 9,52 dH in Merksem.
 • Hierdoor ontstaan situaties als slecht werkende huishoudelijke apparaten en hoger gasverbruik.
 • Zo’n waterverzachter verzacht het water.
 • Positieve gevolgen zijn: efficiëntere verwarming, betere smaak van water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Vergelijk meerdere offertes en probeer het direct uit. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €340 op jaarbasis.

Onderwerpen: Waterverzachter kooptipsVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid MerksemZo werkt een waterontharderDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieAntwerpen
GemeenteAntwerpen
Postcode2170
Gem. Gasverbruik M31.555 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.3400 kWh
Gem. Waterhardheid9,52 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Een zachte huid.
 • Lagere stookkosten.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Het risico van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Merksem

Heb je last van een inefficiënte hr-ketel of strepen op de ramen? Een groeiend aantal Vlamingen kiezen een elektrische waterontkalker. Zo’n installatie onttrekt kalk uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, geen strepen meer op glas en lak, het textiel gaat langer mee en een lager energieverbruik. In de gemeente Antwerpen opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterverzachter laten installeren in Merksem was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest bekende voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Tevens relevant: Professionele ontharder.

PositiefUitleg
DuurzaamMinder zeepproducten wegspoelen. Je stoot minder CO2 uit omdat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals koffiezetapparaten hebben geen last meer van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Meer smaak aan het waterJe verse koffie & thee of gewoon een glas water is minder troebel en beter van smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld heetwaterkranen. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Merksem?

Vermoedelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterontharder in Merksem. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water heeft als voordeel ren glanzende vaat en geen strepen meer op glas en lak. Maar hoe groot is de noodzaak? Om deze vraag te beantwoorden moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Merksem heeft een waterhardheid van 9,52. Dit staat voor Tamelijk hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is voor iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Denk aan lagere energierekening, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Uit de test: water met deze hardheid (dH) kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Merksem

De waterhardheid van het water in Merksem is om en nabij de 9,52 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water Tamelijk hard water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 9,52 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 27,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-merksem-2170

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Veel gekozen merken

 • Remon Waterontharders Kama
 • Hydrotense HighFlow EL-18
 • Erie Slimline Eco14
 • BWT AQA Perla Duo
 • 038waterontharder Compact 14

Hoe werkt een waterontkalker precies?

De basis is eenvoudig: een waterontharder zet hard water om in zacht water. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Het gros van de waterverzachters (van merken als Aqua-o-Matic) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Op die manier wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Merksem voer je de dH waarde terug van 9,52 naar een gezonde 3 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit gezond voor ons is. Het kalk dat overblijft is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Eens in de zoveel tijd zal de onthardingshars verzadigen. Wekelijks moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemt men regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan het aantal m3 water dat je verbruikt, de gekozen resthardheid en het type ontharder (de grootte). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. De slimme harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De interne harsbolletjes moeten worden schoongemaakt middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische & elektrische waterverzachters
Wij differentiëren twee soorten: Elektronische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een lage prijs, staat los van het stroomnet en er is minder onderhoud nodig. Als grote nadelen noemen we: een hoger zoutverbruik, een inefficiënte werking en geen inzicht in statistieken. Te bestellen vanaf c.a. €760.

Een elektrische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: besparing op regeneratiezout, de innovatieve werking en je kunt veel instellen. De nadelen zijn: een hogere prijs, je hebt iets hogere stroomkosten en meer kans op storingen. Te bestellen vanaf c.a. €1075.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterverzachter kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil is ongeveer €420,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het gemak van een een installatie met 2 cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als de hars wordt gespoeld.
 • Als je kiest voor enkele cilinder ontkalkers heb jij op het moment dat het systeem regenereert geen zacht water uit de kraan.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Ideaal voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Een systeem met dubbele cilinder is echt geen noodzaak, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Merksem.

Reken af met kalk!

Leg nu contacten met specialisten voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een waterontharder kunnen zeer uiteenlopen. Dit begint vanaf €105 voor magnetische ontharders tot wel €1775 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De kosten hangen af van het merk, het type ontharder en de inhoud van het systeem. Behalve deze eenmalige investering heb je installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je kiest voor een onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De investeringen in dergelijke installaties starten bij €750, exclusief installatiekosten. Een slim systeem zit ergens tussen de €1300 en €2200 inclusief montage en inregeling. In onderstaande schema vind je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Merksem.

Nieuwsgierig wat het kost om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Ga aan de slag met onze handige offerte-service en check de huidige kosten bij de beste installateurs. Via die service kan jij makkelijk en snel installateurs, soorten waterverzachters en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €160
Mechanische waterontharderV.a €670
Waterontharder (elektronisch)C.a. €1080
Onthardingszout€30 per 50 kilo
Onderhoud (indicatie)Rond de €150 per jaar
MontagekostenCirca €160
Rekenvoorbeeld van de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter nodig in Merksem?
De hardheid van het leidingwater in Merksem is gemiddeld 9,52 dH. De meting in de provincie Antwerpen is doorgaans 11,07 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een geavanceerd ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit leidingwaterwat een verlaging van de waterhardheid realiseert. De smaak zal een stuk beter worden en biedt voordelen als verlaging van de maandlasten voor energie en geen strepen meer op glas en lak.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontharder?
Gemiddeld geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je bovenal een waterontharder in huis laat plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld geen droge huid na het douchen, zacht en smaakvol water, zijdezachte kleding en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dat is haalbaar doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium grondstoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door een speciaal regeneratie moment. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De uitwerking van dit soort modellen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Modellen met een vat voor ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie vul je ieder kwartaal bij met zout. Een gereinigde machine is noodzakelijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Optioneel kan je ervoor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Merksem.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Zoals o.a. een besparing op de energierekening, lekkerdere koffie en thee, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, een zachte huid en minder droog haar, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, zijdezachte kleding, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie