Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Ballum

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, strepen op je ruiten, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of een droge huid? Vaak ontstaan deze problemen door aanwezigheid van hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.80 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het kopen van de beste waterontharder in Ballum leidt tot water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Middels onze specialisten tref je praktische informatie over verschillende soorten waterverzachters: wat is het precies, waarom is het zo populair, en wat kost het me?

 • Gemeten waterhardheid van 6.80 dH in Ballum.
 • Dit resulteert mogelijk in bijvoorbeeld kalkaanslag en dichtslibbende waterleidingen.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Pluspunten: lager energieverbruik, zacht en fris water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Vraag een offerte aan en probeer het direct uit. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €290 per jaar.

Direct naar: In 5 stappen een waterontharder kopenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid BallumWerkingKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteAmeland
Postcode9162
Gem. Gasverbruik M31770 M3
Gem. Stroomverbruik kWh29700 kWh
Gem. Waterhardheid6.80 dH

Het effect van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Aanslag op servies.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Ballum

Wil je definitief afrekenen met dichtslibbende waterleidingen en kalkstrepen op ramen? Een groeiend aantal huizenbezitters kiezen een betrouwbare waterontharder. Zo’n systeem filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, je hebt minder wasmiddelen nodig, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en een lagere energierekening. In de omgeving van de gemeente Ameland werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Ballum hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een regionale installateur biedt je op korte termijn een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest prominente voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Professionele waterontkalker.

PositiefUitleg
DuurzaamheidMinder zeepproducten wegspoelen. De CO2 uitstoot is lager omdatje apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan minder snel stukDagelijkse apparaten zoals vaatwassers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Betere smaak kalkvrij waterThee, koffie, bouillon en het water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Fijn en zacht voor elke huidEen minder droge huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Minder energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Lijst met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Ballum?

Misschien bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Ballum. En dat is geen gek idee. Zacht water zorgt voor een meer efficiënte verwarming en geen strepen meer op glas en lak. Maar is het echt noodzakelijk? Aangaande deze vraag is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Ballum heeft een gemeten waterhardheid van 6.80. Dat betekent matig zacht water.
 • Het effect daarvan is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid reduceren biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Voorbeelden zijn lagere stookkosten, minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Noemenswaardig: dit soort water kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Ballum

De waterhardheid van het leidingwater in Ballum is 6.80 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.80 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 19,37 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-ballum-9162

Bekijk installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Century CWS 100V/UF
 • Watercompany Ultrasoft 9
 • Lubron Easysoft 1700 Classic
 • Remon Waterontharders Kama
 • Wateronthardershop Eruo Twin 20

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

De basis is eenvoudig: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua Care) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Op basis daarvan wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van de waterontkalker in Ballum reduceert je de dH waarde van 6.80 naar een acceptabele 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit gezond voor ons is. Dit beetje kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars zijn kracht verliezen. Om de 6/7 dagen moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan de totale waterconsumptie, de hardheid van het water en het soort ontharder (klein of groot). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden automatisch gereinigd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
We behandelen twee types: Elektrische en mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneratie gaat op basis van tijd. Belangrijke pluspunten zijn een aantrekkelijke prijs, geen stroomkosten en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, relatief inefficiënt en je hebt minder geavanceerde instellingen. Beschikbaar vanaf €970.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. De belangrijkste voordelen zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, het werkt efficiënter en inzicht in statistieken. Als grote nadelen noemen we: de montagekosten, het systeem gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1250.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €370,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het voordeel van een dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Extra handig voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Een systeem met dubbele cilinder is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Ballum.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Ontvang contactgegevens van product-specialisten voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder kunnen zeer uiteenlopen. Je hebt ze vanaf €135 voor magnetische ontharders tot zo’n €1725 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De totaalprijs hangt af van het merk en model, het aantal cilinders en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Naast deze initiële kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Verschillende waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je direct een onderhoudscontract neemt. Afsluitend heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De onkosten van deze systemen zijn zo’n €730, exclusief installatiekosten. Een installatie met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1325 en €1700 inclusief plaatsing. In het volgende schema vind je de geschatte kosten van een waterontharder in Ballum.

Kijk jij ook naar de opties om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Klik dan door naar onze waterontharder-vergelijker en check de huidige prijzen bij betrouwbare installateurs. Zo kan men zonder gedoe supersnel experts, verschillende installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €85
Mechanische waterontharderBegint bij €690
Waterontharder (elektrisch)Rond de €1130
Zouttabletten€17,50 per 25 kilo
OnderhoudskostenVanaf €115 p/jaar
InstallatieC.a. €200
Rekenvoorbeeld van de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Ballum?
De waterhardheid in Ballum is circa 6.80 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem ontneemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Zacht water smaakt beter en heeft als bijkomende voordelen heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag in de badkamer.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke €1 die je in dit product steekt zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij zijn van mening dat je vooral een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Denk aan een zachte huid en droog haar, fris kraanwater, een glanzende vaat en veel minder poetsen in huis. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dat kan bereikt worden doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. Deze calcium en magnesium bestanddelen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder wordt het hars schoongespoeld a.d.h.v. een speciaal regeneratie moment. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt op basis van elektromagnetisme. De effectiviteit van zo’n magneet vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontharders met eigen ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Regelmatig schoonmaken is essentieel zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Ballum.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: verlaging van de maandlasten voor energie, smaakvoller water, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op bestek en servies, een zijdezachte was, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie