Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Utrecht

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, dichtslibbende waterleidingen of een droge huid? De kans is groot dat dit komt door aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het toepassen van de beste waterontharder in Utrecht heeft als effect water waar amper kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, het milieu en je portemonnee. Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over diverse types waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat is de prijs?

 • Gemeten waterhardheid van 6.30 dH in Utrecht.
 • Hierdoor ontstaan situaties als droog haar na het douchen en hoge stookkosten.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • De resultaten daarvan zijn een beter presterende CV-ketel, zacht en smaakvol water en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. Profiteer van besparingen tot c.a. €230 per 12 maanden.

Snelkoppelingen: Waar op letten bij waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid UtrechtFunctioneringBegroting totale kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieUtrecht
GemeenteUtrecht
Postcode3554
Gem. Gasverbruik M3790 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24000 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

De voordelen van zacht water

 • Verminderde eczeem klachten.
 • Lagere energierekening.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Zet het milieu op 1!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Irritaties aan de huid.
 • Aanslag op servies.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Gratis offertes voor een waterontharder

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Utrecht

Wil je definitief afrekenen met verstopte leidingen en/of slecht schuimende schoonmaakartikelen? Flink wat mensen nemen een professionele waterontharder. Deze installatie filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, besparen op schoonmaakmiddelen, een zachte huid na bad of douche en besparen op de energiekosten. In de omgeving van de gemeente Utrecht vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Utrecht hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een lokale installateur neemt contact met je op en stuurt een interessante offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De positieve effecten vind je terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Milieuvriendelijke ontkalker.

PluspuntUitleg
DuurzaamMinder zeepproducten nodig. Verlaging van CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals CV-ketels worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Lekkerder waterEen kopje thee, koffie of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor de huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals CV-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Utrecht?

Mogelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Utrecht. Dat is ook erg logisch. Zacht water zorgt voor een verlaging van de maandlasten voor energie en geen kalkaanslag op bestek en servies. Maar hoe groot is de noodzaak? Om deze vraag te beantwoorden bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Utrecht heeft een gemeten waterhardheid van 6.30. Concreet: matig zacht water.
 • De consequenties hiervan is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid terugdringen heeft verschillende voordelen.
 • O.a. apparatuur gaat langer mee, een glanzende vaat en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Belangrijk: water met deze hardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Utrecht

De waterhardheid van het water in Utrecht bedraagt ongeveer 6.30 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-utrecht-3554

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Populaire merken en modellen

 • Delta Rusela
 • Apic Nessos
 • Ecowater eVOLUTION 600 Power
 • Kinetico Essential
 • Boshuis iQualQ Combi 200

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Innovatieve waterontharders (van bijv. Aqua-o-Matic) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Utrecht verlaag je de dH waarde van 6.30 naar een zachte 2 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het resterende kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Na een periode zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Wekelijks gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De hoeveelheid zout loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en de grootte van de installatie. Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Na een tijd raken raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld middels regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
We onderscheiden twee types: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De belangrijkste voordelen zijn een lage prijs, het gebruikt geen energie en er is minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: meer zoutverbruik, relatief inefficiënt en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Je koopt zo’n machine al vanaf €950.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: minder regeneratiezout, een efficiënte werking en geavanceerde instellingen. Nadelen: de duurdere prijzen, bij een stroomstoring werkt het niet en hogere onderhoudskosten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1100.

Enkel- of dubbel cilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan dien je te kiezen uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs bedraagt circa €390,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het gemak van een een twee cilinderige installatie is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer we spreken over enkele cilinder ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) tijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam voor huishoudens met kinderen.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Utrecht.

Voor altijd afrekenen met kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor product-specialisten voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De investering van een waterverzachter variëren nogal. Van €100 voor een magnetische ontharder tot ruim €2050 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De prijs hangt af van het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Naast deze eerste kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De investeringen in dergelijke installaties lopen op vanaf €650, exclusief installatiekosten. Een installatie met uitgebreide opties gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1500 en €2125 inclusief installatiewerk. In de bijgaande tabel check je de geraamde kosten van een waterontharder in Utrecht.

Weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Probeer dan onze waterontharder-vergelijker en vraag prijzen op bij toonaangevende installateurs. Met die methode kan iedereen zonder gedoe en gratis specialisten, soorten installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €140
Waterontharder (mechanisch)Rond de €650
Waterontharder (elektrisch)Rond de €1100
Onthardingszout€30 per 50 kilo
OnderhoudBegint bij €110 per 12 maanden
InstallatieVanaf €240
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Utrecht?
De hardheid van het leidingwater in Utrecht is plus minus 6.30 dH. De waarde in de provincie Utrecht schatten we op 6.11 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. De smaak wordt beter & zachter en zorgt voor verlaging van de maandlasten voor energie en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die je uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij vinden dat je overwegend een waterontharder moet installeren als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld een fijne douchebeurt, fris kraanwater, kleding die langer mooi blijft en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium deeltjes hechten zich aan deze korrels. In de 2e cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt d.m.v. een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt waarbij wordt ingezet op magnetisme. De werkzaamheid van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontharders met een vat voor ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schone machine is cruciaal om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Vaak wordt aanbevolen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Utrecht.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Onder andere: lager stroom- en gasverbruik, lekkerdere koffie en thee, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, minder last van droge huid, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, zijdezachte kleding, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie