Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Dedgum

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, apparaten die slecht werken of irritaties aan de huid? De reden daarvan is vaak de hardheid van het water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.30 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het gebruik van de beste waterontharder in Dedgum leidt tot kalkvrij water in huis. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en bespaart je ook nog eens geld. Middels onze specialisten lees je uitgebreide info alle mogelijke waterverzachters: wat is het, waarom is het zo populair, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.30 dH in Dedgum.
 • Dit resulteert mogelijk in issues zoals bittere thee en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dit resulteert in lager energieverbruik, betere smaak van water en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Wacht niet langer en ondervind zelf de voordelen. Bespaar tot wel €350 per jaar.

Thema’s: Waterontharder kooptipsWelke voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid DedgumHoe werkt het?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8764
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Water met een vreemde smaak.

Gratis offertes voor een waterontharder

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Dedgum

Wil jij ook af van dichtslibbende waterleidingen en/of kalkstrepen op ramen? Meer en meer huizenbezitters bestellen een goede waterontharder. Zo’n installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, minder poetsen en boenen, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en maandelijks besparen op de energiekosten. In de buurt van de gemeente Súdwest-Fryslân zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Dedgum wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Selecteer het type huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een erkende installateur zal jou benaderen met een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest genoemde voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goedkoopste waterontkalker.

PositiefUitleg
DuurzaamheidJe spoelt minder zeepproducten weg. De CO2 uitstoot is lager omdatje apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan 30% langer meeDagelijkse apparaten zoals vaatwassers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee en het water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor de huidGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Verminderde energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. boilers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Dedgum?

Mogelijkerwijs overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Dedgum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water biedt betere smaak van water en jij hebt tot wel 50% minder zeepproducten nodig. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Dedgum kent een waterhardheid van 6.30. Dit staat voor matig zacht water.
 • Het effect daarvan is afhankelijk van veel factoren.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. maandelijks lagere energielasten, smaakvol water en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Noemenswaardig: deze hardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Dedgum

De waterhardheid van het leidingwater in Dedgum is ongeveer 6.30 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-dedgum-8764

Bekijk installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Remon Waterontharders Sava
 • Apic Zetes
 • Erie IQsoft Eco9
 • Ecowater ESM25 CE+
 • Boshuis Duolux plus 100

Hoe werkt de waterverzachter?

Het zal je inmiddels bekend zijn: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Het gros van de waterontharders (van merken als Bayard) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door dat proces vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van de waterontkalker in Dedgum verklein je de dH waarde van 6.30 naar een Dh onder de 3. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit kleine % kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (regeneratie)
Op een gegeven moment zal de hars verzadigd raken. Gemiddeld eens per 7 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Dit noemt men regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De hoeveelheid zout hangt af van grootte van het huishouden, de Dh waarde van het water en het type ontharder (de grootte). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. De slimme harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische of elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee types: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Het gemak zit ‘m in een lage prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: een relatief hoog zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. De prijs van zo’n systeem begint bij €930.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het voordeel is: minder regeneratiezout, de innovatieve werking en inzicht in verschillende gegevens. De nadelen zijn: een hogere prijs, het gebruikt een beetje stroom en hoge kosten qua onderhoud. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1050.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan kan je kiezen tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs ligt rond de €370,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het gemak van een een machine met een dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • In de situatie met ontkalkers met 1 cilinder heb jij tijdens het schoonmaken eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Extra handig voor wat grotere huishoudens.
 • Twee cilinders is echt geen noodzaak, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Dedgum.

Voor altijd afrekenen met kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor experts voor advies.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker lopen zeer uiteen. Dit begint vanaf €75 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €2225 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De totaalprijs hangt af van het model, het type ontharder en de doorstroomsnelheid. In aanvulling op deze initiële kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Verschillende waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Ook heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De kosten van waterverzachters starten vanaf €730, excl. installatie. Een geavanceerd systeem varieert tussen ongeveer €1350 en €2125 inclusief inregelen. In het overzicht hieronder bekijk je de actuele kosten van een waterontharder in Dedgum.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Surf verder naar onze vergelijker en check de huidige kosten bij toonaangevende installateurs. Op basis daarvan kun jij gemakkelijk en zonder kosten installateurs, soorten ontharders en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €55
Waterontharder (mechanisch)C.a. €800
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €1020
Onthardingszout€30 voor 50 kg
Onderhoud (indicatie)Circa €150 per jaar
MontagekostenV.a €225
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Dedgum?
De hardheid in Dedgum is gemiddeld 6.30 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem ontneemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor een zachte huid en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij vinden dat je met name een waterontharder moet kopen voor de directe immateriële voordelen. Denk aan minder huidirritatie na het douchen, meer smaak aan koffie en thee, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en veel minder poetsen in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium bestanddelen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen middels een regeneratie behandeling. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De werking van dit soort modellen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet je zeker niet overslaan. Ontkalkers met een vat voor ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van de installatie wordt voorgeschreven zodat het systeem efficiënt blijft werken. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Dedgum.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, smaakvoller water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, altijd een schone en zachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie