Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Oosthem

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, bittere thee of huidirritaties? Vaak ontstaan deze problemen door hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.30 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het installeren van de beste waterontharder in Oosthem resulteert in kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Via onze adviseurs tref je waardevolle informatie met betrekking tot waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.30 dH in Oosthem.
 • Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld een irriterende huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dit resulteert in apparatuur die langer meegaat, zachter wasgoed en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €245 per jaar.

Onderwerpen: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid OosthemTechnische uitleg werkingInvesteringVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8618
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Fris kraanwater.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Goed voor het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Oosthem

Wil je definitief afrekenen met slecht werkende huishoudelijke apparaten of veel schoonmaakwerk? Een groot deel van de Nederlanders bestellen een goede waterontharder. Deze installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, fris kraanwater en geen onnodig gas- en stroomverbruik meer. In de gemeente Súdwest-Fryslân zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Oosthem heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest prominente voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Beste waterontharder.

PluspuntBeschrijving
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. De CO2 uitstoot is lager omdatje minder energie gebruikt.
Levensduur apparatenApparatuur zoals boilers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of glas kraanwater smaakt stukken beter.
Besparen op schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidEen lekker zachte huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld waterkokers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Oosthem?

Waarschijnlijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Oosthem. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water heeft als voordeel minder huidproblemen en huidirritaties en heerlijk zachte kleding. Maar heb ik het wel echt nodig? Hiervoor moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Oosthem heeft een geschatte waterhardheid van 6.30. Dit staat voor matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Bijv. een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, een zachte huid en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Noemenswaardig: deze hardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Oosthem

De waterhardheid van het drinkwater in Oosthem bedraagt circa 6.30 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-oosthem-8618

Vergelijk prijzen in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Kinetico Essential 8
 • Aquatechnic Silicopolyfosfaatfilter
 • Delta Duplex duet
 • Watertotaal Euro Twin 20
 • Delta Domela

Zo werkt een waterverzachter

Het zal je inmiddels bekend zijn: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De meeste waterontharders (van bijv. Siata) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een filter met harskorrels zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Oosthem verklein je de dH waarde van 6.30 naar een gezonde 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, omdat dit gezond voor ons is. Dit beetje kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een periode zal de onthardingshars verzadigen. Elke 5/6 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Het zoutverbruik is afhankelijk van het waterverbruik, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Unieke harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Na verloop van tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes worden automatisch gereinigd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische en mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee installaties: Elektrische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De belangrijkste voordelen zijn een interessante prijs, het gebruikt geen energie en er is minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: meer zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en minder instellingen mogelijk. Je koopt zo’n machine al vanaf €970.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Dit model is zeer in trek vanwege: besparing op regeneratiezout, de smart-functies en verschillende geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: een hogere prijs, je hebt iets hogere stroomkosten en hoge kosten qua onderhoud. Beschikbaar vanaf €1300.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €390,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het handige van deze tweede cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Bij ontkalkers met 1 cilinder heb jij op het moment dat het systeem regenereert geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Installaties met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitstekend geschikt bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Dubbele harscilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Oosthem.

Jouw hele huis kalkvrij?

Ontvang contactgegevens van specialisten voor een demo.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De totale kosten van een waterontharder zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €80 voor magnetische ontharders tot zo’n €2175 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De kosten hangen af van het merk, 1 of 2 cilinders en de capaciteit van het systeem. Behalve deze initiële kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Enkele waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De investeringen in waterontkalkers lopen op vanaf €740, excl. installatie. Een systeem met uitgebreide opties kost gemiddeld tussen de €1575 en €1700 incl. installatie. In de onderstaande tabel bieden we de geraamde kosten van een waterontharder in Oosthem.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je huis te installeren? Kies dan nu voor onze handige offerte-service en vraag prijsoverzichten aan bij betrouwbare installateurs. Zo kan je moeiteloos en zonder kosten installatiebedrijven, type systemen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €110
Waterontharder (mechanisch)C.a. €820
Elektronische waterontharderVanaf €990
Reinigingszout€15 voor 25 kilo
Onderhoud (indicatie)Vanaf €145 per 12 maanden
MontagekostenC.a. €190
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Oosthem?
De waterhardheid in Oosthem is circa 6.30 dH. De meting in de provincie Friesland is doorgaans 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en biedt voordelen als structureel lagere energiekosten en geen glascorrosie of witte aanslag.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Installateurs zeggen dan ook dat je overwegend een waterontharder moet aanschaffen voor de directe immateriële voordelen. Zoals minder huidproblemen en huidirritaties, betere smaak van water, extra schoon servies en minder schoonmaakwerkzaamheden. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium deeltjes hechten zich aan de kunstharskorrels. In de extra cilinder wordt de hars worden schoongespoeld door middel van een natriumoplossing. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De effectiviteit van deze magneten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Installaties met speciale ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Ook het schoonmaken van de installatie wordt voorgeschreven om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Oosthem.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: verlaging van de maandlasten voor energie, smaakvol water, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, verminderde eczeem klachten, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, zachter wasgoed, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie