Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Makkum

Wil jij ook af van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, dichtslibbende waterleidingen of een erg droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in erg hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het kopen van de beste waterontharder in Makkum heeft als doel water waar amper kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze pagina bekijk je waardevolle informatie aangaande waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.30 dH in Makkum.
 • Dit is de oorsprong van irritaties zoals minder lekker water en slecht functionerende HR-ketel.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De resultaten daarvan zijn structureel lagere energiekosten, betere smaak van water en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vergelijk meerdere offertes en ervaar het gemak. Profiteer van besparingen tot c.a. €340 op jaarbasis.

Onderwerpen: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen zijn er?Wat levert het echt op?Waterhardheid MakkumHoe werkt zo’n systeem?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8754
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Het effect van zacht water

 • Smaakvol water.
 • Besparing op de energierekening.
 • Geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Een droge huid.
 • Strepen op je ruiten.
 • Bittere smakende thee.

Vraag offerte aan voor waterontharder

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Makkum

Wil je definitief afrekenen met een cv-ketel die niet meer optimaal werkt en kalkaanslag op kranen en tegels? Flink wat Hollanders en Belgen kiezen een elektrische waterontharder. Deze installatie haalt kalk en magnesium uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, besparen op schoonmaakmiddelen, een zachte huid na bad of douche en een efficiëntere warmteoverdracht. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Makkum wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Selecteer het type huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een plaatselijke installateur neemt contact met je op en stuurt een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen heeft ontzettend veel voordelen. De voornaamste pluspunten vatten we samen in de onderstaande tabel. Mogelijk ook interessant: Goedkoopste ontkalker.

PluspuntUitleg
MilieubewustHet verbruik van zeepproducten neemt af. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Langere levensduur apparatenDure apparatuur zoals wasdrogers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee of een glas water uit de kraan smaakt veel beter.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor de huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld wasdrogers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat kost geld.
Samenvatting van de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Makkum?

Misschien zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Makkum. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water leidt tot een zachte huid en textiel en kleding die langer mooi blijven. Maar hoe groot is de noodzaak? Aangaande deze vraag kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Makkum heeft een gemeten waterhardheid van 6.30. Definitie: matig zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt verschilt erg per persoon.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Denk aan apparatuur die langer meegaat, heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Opmerking: deze waterhardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Makkum

De waterhardheid van het water in Makkum is ongeveer 6.30 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-makkum-8754

Bekijk installateurs in de regio

Veel gekozen merken

 • Puricom Stratos UFW25
 • Erie Slimline Eco17
 • North Star 22UD
 • Atag Descale 15
 • Watercompany Ultrasoft 17

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Autotrol) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Zo wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Makkum minimaliseer je de dH waarde van 6.30 naar een Dh van ongeveer 2. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Dit beetje kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Na een periode zal de onthardingshars verzadigen. Eens per week moet de hars worden schoongespoeld met zout. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan hoeveel water je gebruikt, de gekozen resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na een tijd raken zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig met het regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische of elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 types: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een schappelijke tarief, geen stroomkosten en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: veel zoutverbruik, een inefficiënte werking en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. De prijs van zo’n systeem begint bij €910.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gaat op vraag. Dit model is zeer in trek vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een slimme werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de tarieven, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op storingen. Te bestellen vanaf c.a. €1250.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil ligt rond de €370,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het pluspunt van de 2e cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als het regeneratieproces bezig is.
 • Wanneer we spreken over één cilinder ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Extra handig voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Meerdere cilinders werkt dus niet beter of schoner, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Makkum.

Reken af met kalk!

Wij koppelen je aan vakmannen voor advies.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De investering van een ontharder zijn nogal verschillend. Dit loopt van €140 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €2050 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De prijs hangt af van het merk, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Naast deze eenmalige investering heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Een laatste kostenpost is speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De kosten van waterontharders starten bij €770 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een uitgebalanceerd apparaat gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1375 en €2175 inclusief inregelen. In de bijgaande tabel check je de actuele kosten van een waterontharder in Makkum.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te plaatsen? Open onze handige offerte-service en achterhaal de prijzen bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je zonder problemen en zonder kosten modellen, soorten waterverzachters en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €160
Waterontharder (mechanisch)C.a. €830
Elektronische waterontharderC.a. €1010
Onthardingstabletten€45 per 100 kilo
Onderhoud (indicatie)Rond de €140 p/jaar
PlaatsingskostenBegint bij €250
Rekenvoorbeeld van de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterontharder in Makkum?
De waterhardheid in Makkum ligt op 6.30 dH. De waarde in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit je kraanwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere een zachte huid na bad of douche en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn dan ook van mening dat je altijd een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. O.a. minder huidproblemen en huidirritaties, lekkerdere koffie en thee, extra schoon servies en minder poets- en boenwerk. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water kalkvrij te maken zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit is mogelijk doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium onderdelen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats door middel van een natriumoplossing. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De doeltreffendheid van magnetische producten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Machines met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Ook het schoonmaken van de machine wordt voorgeschreven om de hardheid van het water laag te houden. Sommige mensen kiezen ervoor om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Makkum.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Denk dan aan: lager energieverbruik, zacht en fris water, minder zeep en wasmiddel nodig, een zachte huid, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, kleding blijft langer mooi, de apparaten in de woning werken effectiever en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie