Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hidaard

Heb je in huis last van kalkaanslag, strepen op je ruiten, water met een vreemde smaak of huidirritaties? De reden daarvan is vaak een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Hidaard heeft als doel zacht en schoon water zonder kalk. Dat is gezond voor jou, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze pagina verzamel je belangrijke informatie over diverse types waterverzachters: wat is het, waarom moet ook jij het overwegen, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.30 dH in Hidaard.
 • Dit is de oorsprong van onder andere kalkaanslag en een inefficiënte CV-ketel.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Dit resulteert in gunstig energieverbruik, een zachte huid na bad of douche en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. Profiteer van besparingen tot c.a. €285 per jaar.

Snel naar: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid HidaardWerking eenvoudig uitgelegdGeschatte kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8737
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Nadelen van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Een irriterende huid.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Gratis offertes voor een waterontharder

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Hidaard

Heb je last van slecht werkende huishoudelijke apparaten en te veel schoonmaken? Steeds meer Hollanders en Belgen lossen dit op met een betrouwbare waterontharder. Zo’n installatie onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, smaakvol water en een lagere energierekening. In de omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Hidaard heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De positieve effecten vatten we samen in de onderstaande tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Milieuvriendelijke waterontkalker.

PositiefUitleg
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten wegspoelen. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan minder snel stukApparaten met verwarmingselementen zoals wasmachines hebben minder last van kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Smaakvoller waterJouw koffie, thee of een glas water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemZacht water zorgt voor een zachte huid. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals waterkokers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Hidaard?

Waarschijnlijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Hidaard. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water leidt tot apparatuur die langer meegaat en zachte kleding, bedlinnen en handdoeken. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Hidaard kent een waterhardheid van 6.30. Dit houdt in matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verlagen heeft verschillende voordelen.
 • Onder andere een besparing op de energierekening, smaakvol water en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Opmerking: dit type water is niet ongezond.

Hardheid water in Hidaard

De waterhardheid van het leidingwater in Hidaard is ongeveer 6.30 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-hidaard-8737

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Vaak geplaatste ontharders

 • North Star 20ED
 • Lubron Easysoft 750 SXT2
 • Atag Descale 10
 • Apic Zetes junior
 • BWT AQA viseo

Hoe werkt een waterverzachter precies?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De moderne waterontharders (van merken zoals Aqua Care) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Op die manier wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Hidaard verklein je de dH waarde van 6.30 naar een acceptabele 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het kalk dat achterblijft zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Elke week worden de harskorrels weer opgeladen. Dit noemt men regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. het waterverbruik, hoe hard het water is en het soort ontharder (klein of groot). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd met het regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische en elektrische waterontharders
We onderscheiden twee machines: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een concurrerend tarief, gebruikt geen stroom en er is minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: meer zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €860.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Het regenereren start op slimme momenten. Belangrijke pluspunten zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een efficiënte werking en inzicht in verschillende gegevens. Als grote nadelen noemen we: de duurdere prijzen, het gebruikt een beetje stroom en soms dure onderhoudscontracten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1150.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil is circa €410,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het pluspunt van een ontharder met dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken als de hars wordt gespoeld.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met maar één cilinder heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Ideaal voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Hidaard.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Leg nu contacten met vakmannen voor advies.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De kosten van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. Dit begint vanaf €135 voor een magnetische ontharder tot zo’n €1475 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Behalve deze eerste kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs werken met een speciale korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Afsluitend heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De onkosten van dergelijke installaties starten bij €760 (montage niet inbegrepen). Een systeem met uitgebreide opties kost gemiddeld tussen de €1450 en €1775 inclusief inregelen. In de tabel hieronder tref je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Hidaard.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Start meteen met de offerte vergelijker en bekijk actuele kosten bij regionale installateurs. Via die service kan jij makkelijk en vandaag nog vakmannen, type ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €140
Mechanische waterontharderRond de €750
Waterontharder (elektronisch)Rond de €1150
Zout€27,50 voor 50 kg
Onderhoud (indicatie)Rond de €125 per beurt
PlaatsingskostenVanaf €210
Overzicht met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Hidaard?
De hardheid van het leidingwater in Hidaard is ongeveer 6.30 dH. De waarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit het water waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: een zachte huid na bad of douche en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij merken op dat je vooral een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Je kunt denken aan minder huidirritatie na het douchen, lekkerdere koffie en thee, een super zachte was en minder poets- en boenwerk. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om kalk uit het water te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium grondstoffen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door middel van de regeneratie functie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De uitwerking van dit soort modellen is niet erg betrouwbaar.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Machines met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Ook het schoonmaken van de machine wordt voorgeschreven om de hardheid van het water laag te houden. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Hidaard.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Onder andere: lagere energiekosten, smaakvol water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, geen droge, trekkerige huid na het douchen, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding dat langer meegaat, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie