Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hichtum

Heb je last van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, verstopte leidingen of een erg droge huid? Waarschijnlijk komt dat door de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.30 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. De beste waterontharder in Hichtum heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Via onze adviseurs bekijk je handige informatie over de waterverzachters: welke type ontharders zijn er, wat zijn de voordelen, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van 6.30 dH in Hichtum.
 • Dit is de oorsprong van issues zoals minder lekker water en dichtslibbende waterleidingen.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Dit resulteert in lager stroom- en gasverbruik, een glanzende vaat en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €290 per jaar.

Klik door naar: Waterontharder kooptipsWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid HichtumFunctioneringGeschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8743
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

De voordelen van zacht water

 • Betere smaak van water.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Bittere smakende thee.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Hichtum

Ben jij ook klaar met een inefficiënte hr-ketel en veel schoonmaakwerk? Een toenemende groep Nederlanders kiezen een betrouwbare waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, zacht en fris water en geen onnodig gas- en stroomverbruik meer. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Hichtum hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een lokale installateur verstuurt je binnen enkele dagen een interessante offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Milieuvriendelijke waterontharder.

PluspuntUitleg
MilieuvriendelijkMinder zeepresten en plastic afval. Beperking van de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan 30% langer meeKostbare apparaten zoals boilers vertonen veel minder kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kop koffie, thee of eigen spa-blauwsmaakt veel beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemZacht water zorgt voor een zachte huid. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Besparen op energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld wasmachines. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Lijst met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Hichtum?

Waarschijnlijk overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Hichtum. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water zorgt voor een gunstigere energierekening en een beperking in schoonmaakwerkzaamheden. Kan ik dan niet zonder? Aangaande deze vraag is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Hichtum heeft een geschatte waterhardheid van 6.30. Dit houdt in matig zacht water.
 • Het effect daarvan is erg persoonlijk.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. maandelijks lagere energielasten, verminderde eczeem klachtenen tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Belangrijk: water met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Hichtum

De waterhardheid van het drinkwater in Hichtum bedraagt ongeveer 6.30 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-hichtum-8743

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Vaak gekozen modellen

 • North Star Okosoft 35
 • Remon Waterontharders Angara
 • Atag Descale 15
 • Apic Zetes junior
 • Waterboss Microboss CMB410n

Technische uitleg werking waterverzachter

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: de waterverzachter onttrekt kalk en magnesium uit het water. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Durlem) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Middels deze handeling wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Hichtum voer je de dH waarde terug van 6.30 naar een gezonde 2 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit percentage kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. 4 keer per maand moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte is afhankelijk van aantal personen in het huishouden, de hardheid van het water en de grootte van de installatie. Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Na verloop van tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden automatisch gereinigd middels regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische en elektrische waterontharders
We onderscheiden twee types: Mechanische & elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Belangrijke pluspunten zijn een concurrerend tarief, duurzaam qua energieverbruik en lagere onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: meer zoutverbruik, relatief inefficiënt en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Beschikbaar vanaf €870.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: besparing op regeneratiezout, de innovatieve werking en inzicht in verschillende gegevens. Nadelen: een hogere prijs, het kost stroom en hoge kosten qua onderhoud. Deze installaties worden al geplaatst voor €1000.

Enkele of dubbele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €380,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het belangrijkste voordeel van twee cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer we spreken over één cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Extra handig bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • 2 cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Hichtum.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Leg nu contacten met specialisten voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder variëren nogal. De prijzen starten vanaf €60 voor een magnetische ontharder tot zo’n €2325 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de capaciteit van het systeem. In aanvulling op deze eenmalige investering betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je kiest voor een onderhoudscontract. Verder heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De kosten van deze systemen starten vanaf €820, excl. installatie. Een luxe apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1375 en €2100 incl. installatie. In de bijgaande tabel achterhaal je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Hichtum.

Weten wat het kost om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Klik dan door naar onze online offerteservice en check de huidige tarieven bij de beste installateurs. Op basis daarvan kun jij gemakkelijk en gratis installatiebedrijven, verschillende opstellingen en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €90
Mechanische waterontharderCirca €820
Elektrische waterontharderBegint bij €1000
Zouttabletten€27,50 per 50 kg
OnderhoudskostenCirca €135 (jaarbasis)
MontageVanaf €210
Rekenvoorbeeld van de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Hichtum?
De waterhardheid in Hichtum is grofweg 6.30 dH. De meting in de provincie Friesland schatten we op 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem ontneemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Zacht water smaakt beter en biedt voordelen als kalkvrije leidingen en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij vinden dat je bovenal een waterontharder moet kopen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Zoals geen droge huid na het douchen, smaakvoller water, blinkende glazen en veel minder poetsen in huis. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium grondstoffen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder worden de harskorrels schoongespoeld via regenereren. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Verschillende aanbieders verkopen ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werkzaamheid van dit soort modellen wordt door wetenschappers afgekeurd.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Ontkalkers met een vat voor ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een schoon apparaat is noodzakelijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Eventueel heb je de keuze hiervoor het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Hichtum.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. De voordelen lopen flink uiteen. Denk dan aan: lagere energiekosten, lekkerdere koffie en thee, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, kleding die langer mooi blijft, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie