Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hartwerd

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, strepen op je ruiten, apparaten die slecht werken of een droge huid? Waarschijnlijk komt dat door hard water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 6.30 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het toepassen van de beste waterontharder in Hartwerd heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en bespaart je ook nog eens geld. Op dit portaal vind je bruikbare informatie over verschillende soorten waterverzachters: wat is het precies, hoe werkt het technisch allemaal, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.30 dH in Hartwerd.
 • Hierdoor ontstaan situaties als huidirritaties en verwarmingselementen die isoleren.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Dit resulteert in efficiëntere warmteoverdracht, zachter wasgoed en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Wacht niet langer en geniet van de extra gemakken. Profiteer van besparingen tot c.a. €285 per jaar.

Snel naar: Een waterontharder kopen en installerenWat zijn de voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid HartwerdTechnische detailsInvesteringVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8741
Gem. Gasverbruik M31450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24800 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zacht en smaakvol water.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Huidirritaties.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Bittere thee en koffie.

Gratis offertes voor een waterontharder

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Hartwerd

Ben jij ook klaar met een te hoge stroomrekening of strepen op je ruiten? Steeds meer mensen lossen dit op met een goede waterontharder. Dit product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, geen strepen meer op glas en lak, zachtere was en een lager energieverbruik. In en rondom gemeente Súdwest-Fryslân zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Hartwerd gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een lokale installateur verstuurt je binnen enkele dagen een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De positieve effecten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Professionele waterontharder.

VoordeelUitleg
MilieubewustMinder zeepresten en plastic afval. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Langere levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals boilers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Water met meer smaakThee, koffie, limonade of een glaasje water is veel smaakvoller.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Besparen op energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld Quookers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Hartwerd?

Mogelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Hartwerd. Dat is ook erg logisch. Zacht water zorgt voor apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en je hebt minder wasmiddelen nodig. Kan ik dan niet zonder? Hiervoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Hartwerd zit met een waterhardheid van 6.30. Samengevat: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid verkleinen heeft verschillende voordelen.
 • Bijv. een beter presterende CV-ketel, heerlijk zachte kleding en het textiel gaat langer mee.
 • Niet vergeten: water uit deze categorie is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Hartwerd

De waterhardheid van het drinkwater in Hartwerd is 6.30 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-hartwerd-8741

Vergelijk prijzen in de regio

Vaak gekozen modellen

 • North Star 25ED
 • 038waterontharder Separaat 20
 • Erie Softline Eco10
 • North Star 17ED
 • Halutec Domus DPS 300

Hoe haalt de waterverzachter kalk uit het water?

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Alleen, hoe kan dat? De moderne waterontharders (van merken zoals Pallas) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Zodoende zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Hartwerd voer je de dH waarde terug van 6.30 naar een Dh onder de 3. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Deze hoeveelheid kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een periode zal de hars verzadigd raken. Gemiddeld eens per 7 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De zoutbehoefte is afhankelijk van grootte van het huishouden, de Dh waarde van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Speciale harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen geraken de harskorrels verzadigd.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met het regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 types: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessante prijs, gebruikt geen stroom en minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, een inefficiënte werking en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Dit systeem is beschikbaar vanaf €960.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een populair model vanwege: kostenbesparing voor regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de installatiekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en hogere onderhoudskosten. Te bestellen vanaf c.a. €1075.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? We maken onderscheid tussen een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is ongeveer €360,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het voordeel van een twee cilinderige installatie is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens het regeneratieprocesgeen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Perfect voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • 2 cilinders werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Hartwerd.

Voor altijd afrekenen met kalkaanslag?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor montage.

Hoeveel kost zo’n machine?

De investering van een waterontharder liggen nogal uiteen. Je hebt ze vanaf €170 voor een magnetische ontharder tot wel €2025 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door of je een A- of B-merk kiest, het aantal cilinders en de omvang van het systeem. Buiten deze initiële kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Ook heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De prijzen van ontharders beginnen bij €700 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een geavanceerd systeem ligt qua kosten tussen €1475 en €1900 inclusief plaatsing. In het overzicht hieronder vind je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Hartwerd.

Meteen weten wat het kost om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Kies dan nu voor onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de prijzen bij betrouwbare installateurs. Op basis daarvan kun jij eenvoudig en kosteloos installatiebedrijven, soorten installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €140
Mechanische waterontharderBegint bij €880
Elektronische waterontharderCirca €1160
Zouttabletten€15 per 25 kg
Onderhoud (indicatie)V.a €95 per jaar
PlaatsingskostenRond de €175
Rekenvoorbeeld met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Hartwerd?
De hardheid van het leidingwater in Hartwerd ligt rond de 6.30 dH. De waarde in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit leidingwaterwat de waterhardheid doet dalen. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als bijkomende voordelen apparatuur die langer meegaat en geen strepen meer op glas en lak.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je met name een waterontharder moet kopen voor het comfort. Denk aan minder huidproblemen en huidirritaties, zacht en fris water, een glanzende vaat en minder poets- en boenwerk. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Voor kalkvrij water zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dat is haalbaar doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de 2e cilinder wordt het filter schoongespoeld door pekelwater. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. Het effect van dit soort modellen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Systemen met een vat voor ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een goede reiniging wordt voorgeschreven om de kwaliteit van het water te waarborgen. Dit kun je eventueel uitbesteden door het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Hartwerd.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: een besparing op de energierekening, lekkerdere koffie en thee, minder schoonmaakmiddelen benodigd, geen droge, trekkerige huid na het douchen, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, een zijdezachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie