Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Letterhoutem

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, strepen op de ramen, bittere thee of koffie of een droge huid? Vaak ontstaan deze problemen door een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 8,96 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het gebruik van de beste waterverzachter in Letterhoutem resulteert in schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Via onze adviseurs lees je bruikbare informatie over verschillende soorten waterontharders: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat ben ik kwijt?

 • Een waterhardheid van 8,96 dH in Letterhoutem.
 • Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld aanslag op servies en minder presterende verwarmingssystemen.
 • De waterverzachter filtert het water (magnesium & calcium).
 • Positieve gevolgen zijn: langere levensduur van huishoudelijke apparaten, lekkere watersmaak en textiel slijt minder snel.
 • Vergelijk meerdere offertes en probeer het direct uit. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €270 op jaarbasis.

Onderwerpen: Waar op letten bij een waterverzachter kopenWat zijn de voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid LetterhoutemHoe functioneert zo’n installatie?Wat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteSint-Lievens-Houtem
Postcode9521
Gem. Gasverbruik M31.430 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4200 kWh
Gem. Waterhardheid8,96 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Lagere energierekening.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Bittere thee en koffie.

Vergelijk prijzen van waterontharders

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Letterhoutem

Wil jij ook af van irritaties aan de huid of kalkaanslag op de verwarmingselementen? Een groot deel van de Vlamingen plaatsen een betrouwbare waterontkalker. Deze installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag in de badkamer, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, textiel slijt minder snel en een lagere energierekening. In de omgeving van de gemeente Sint-Lievens-Houtem werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Letterhoutem heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Selecteer het type huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een lokale installateur zal jou benaderen met een heldere offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De positieve effecten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Zuinigste ontkalker.

PositiefBeschrijving
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten nodig. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Verlenging levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals CV-ketels hebben geen last meer van kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Water met meer smaakJe verse koffie & thee of een glas water uit de kraan heeft een betere smaak.
Minder schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor de huidGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Besparen op energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. heetwaterkranen. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Letterhoutem?

Misschien wil jij meer info over de installatie van een waterontharder in Letterhoutem. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water biedt een gunstigere energierekening en een forse verlaging in het gebruik van schoonmaakmiddelen. Maar heb ik het wel echt nodig? Daarvoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Letterhoutem heeft een gemeten waterhardheid van 8,96. Dit houdt in Normaal water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid terugdringen heeft verschillende voordelen.
 • Denk aan efficiëntere verwarming, een zachte huid na bad of douche en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Belangrijk: water met deze hardheid (dH) is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Letterhoutem

De waterhardheid van het drinkwater in Letterhoutem is ongeveer 8,96 Duitse graden. Dit houdt in dat het water Normaal water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 8,96 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 25,52 kilogram kalkdeeltjes.

waterverzachter-letterhoutem-9521

Vind een vakman in de buurt

Interessante installaties

 • Erie Slimline Eco30
 • BWT AQA viseo
 • 038waterontharder Separaat 14
 • Remon Waterontharders Sava
 • Judo Judomat Kompakt 30 M-KB

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterontharder in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De moderne waterverzachters (van merken zoals Honeywell) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Door wat daar gebeurd verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in Letterhoutem reduceert je de dH waarde van 8,96 naar een Dh van ongeveer 3. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit gezond voor ons is. Het resterende kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Elke week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemen we ook wel regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het aantal m3 water dat je verbruikt, de waterhardheid en de grootte van de installatie. Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Na een tijd raken raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld met het regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische of elektrische waterverzachters
We bieden 2 machines: Elektronische & mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De voordelen zijn een interessant tarief, duurzaam qua energieverbruik en het is onderhoudsarm. Als grote nadelen noemen we: veel zoutverbruik, een matige efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Je koopt zo’n machine al vanaf €780.

Een elektrische waterontharder werkt op elektriciteit. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een efficiënte werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de montagekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en hogere onderhoudskosten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1125.

Enkele of dubbele harscilinder?
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs is circa €400,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het pluspunt van een twee cilinderige installatie is dat je ook water kunt gebruiken als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • In het geval van ontkalkers met maar één cilinder heb je – als de ontharder aan het reinigen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Ideaal voor wat grotere huishoudens.
 • Dubbele harscilinder werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Letterhoutem.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Neem contact op met vakmannen voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n ontkalker?

De prijs van een waterontkalker zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €150 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2075 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De prijs hangt af van het model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Naast deze eenmalige kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je instemt met een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van dergelijke installaties starten vanaf €710 (zonder installatiewerk). Een geavanceerd apparaat kost gemiddeld tussen de €1550 en €1775 inclusief inregelen. In het volgende schema bekijk je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterverzachter in Letterhoutem.

Overweeg je om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Ga aan de slag met de offerte vergelijker en achterhaal de prijzen bij regionale installateurs. Op basis daarvan kun jij zonder gedoe supersnel vakmannen, verschillende opstellingen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €125
Mechanische waterontharderRond de €670
Elektronische waterontharderBegint bij €1080
Reinigingszout€15 per 25 kg
OnderhoudskostenBegint bij €135 op jaarbasis
InstallatiekostenBegint bij €225
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterverzachter nodig in Letterhoutem?
De waterhardheid in Letterhoutem is om en nabij de 8,96 dH. De waarde in de provincie Oost Vlaanderen is plus minus 14,53 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit het water wat de waterhardheid doet dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor lagere stookkosten en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
Normaliter geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij merken op dat je met name een waterontharder moet kopen voor het comfort. Je kunt denken aan geen droge huid na het douchen, smaakvoller water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit proces kan doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. De magnesium en calcium bestanddelen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt de hars worden schoongespoeld door gebruik te maken van het regenereren. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De effectiviteit van magnetische producten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet je zeker niet overslaan. Ontkalkers met unieke ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Regelmatig schoonmaken is essentieel om de kwaliteit van het water te waarborgen. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Letterhoutem.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen lopen flink uiteen. Neem nou aspecten als: lagere energierekening, lekker water uit de kraan, minder zeep en wasmiddel nodig, verminderde eczeem klachten, stukken minder last van kalkaanslag, zachter wasgoed, de apparaten in de woning werken effectiever en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie