Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Proven

Heb je last van kalkneerslag, strepen op je ruiten, bittere thee of huidirritaties? Dit heeft vaak te maken met de hardheid van het water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 11,20 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. De beste waterverzachter in Proven resulteert in zacht en schoon water zonder kalk. Het draagt bij aan de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Hier bekijk je praktische informatie over diverse types waterontharders: welke systemen zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en verdien ik het ook terug?

 • Gemeten waterhardheid van 11,20 dH in Proven.
 • Hierdoor ontstaan voorvallen als veel schoonmaken en een hoge energierekening.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dit resulteert in efficiëntere verwarming, kleding en ander textiel gaat langer mee en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Vraag een offerte aan een kies voor duurzaam gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €240 per jaar.

Snel naar: De juiste waterverzachter kopenWat zijn de voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid ProvenTechnische detailsBegroting totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieWest Vlaanderen
GemeentePoperinge
Postcode8972
Gem. Gasverbruik M31.450 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4700 kWh
Gem. Waterhardheid11,20 dH

De voordelen van zacht water

 • Smaakvol water.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Goed voor het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Proven

Heb je in huis last van apparaten die slecht werken en/of doffe aanslag in keuken en badkamer? Een groeiend aantal Vlamingen installeren een betrouwbare waterontkalker. Een dergelijk systeem onttrekt calcium en magnesium aan het water. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag in de badkamer, geen strepen meer op glas en lak, verminderde eczeem klachten en kalkvrije leidingen. In en rondom gemeente Poperinge kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Proven wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Kies de grootte van het huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Tevens relevant: Goedkoopste ontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeApparatuur zoals CV-ketels zullen geen kalkaanslag meer hebben. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJe verse koffie & thee of een glaasje water is minder troebel en beter van smaak.
SchoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Vermindering huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasmachines. De warmteoverdracht is minder effectief en dat kost geld.
Overzicht met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Proven?

Mogelijk overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Proven. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water zorgt voor een mooie besparing op de energierekening en heerlijk zachte kleding. Kan ik dan niet zonder? Daarvoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Proven heeft een waterhardheid van 11,20. Concreet: Hard water.
 • Het gevolg van deze score verschilt erg per persoon.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Denk aan een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, smaakvol water en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Noemenswaardig: deze hardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Proven

De waterhardheid van het drinkwater in Proven is om en nabij de 11,20 dH. We kunnen stellen dat het water Hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 11,20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 31,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterverzachter-proven-8972

Vind een vakman in de buurt

Vaak geplaatste ontharders

 • Aquarex IMP Pro 18
 • Watergenius Blue Line Max
 • Kinetico Sumo 1
 • Euro Combi compact 10
 • Delta Duplex compact

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterontharder zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De moderne waterverzachters (van merken zoals GE) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes filtert het calcium en magnesium uit het water. Zo verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Proven minimaliseer je de dH waarde van 11,20 naar een Dh van ongeveer 2.5. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit procentuele aantal kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Op een bepaald moment zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Gemiddeld eens per 7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De zoutbehoefte wordt bepaald door hoeveel water je gebruikt, de hardheid van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden opnieuw opgeladen middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Er bestaan 2 types: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een aantrekkelijk tarief, het gebruikt geen energie en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, een lagere efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Te bestellen vanaf c.a. €790.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een populair model vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, de smart-functies en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De nadelen zijn: de tarieven, het gebruikt een beetje stroom en soms dure onderhoudscontracten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1275.

Enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterverzachter kopen? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €370,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het pluspunt van een installatie met 2 cilinders is dat je ook water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinder ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een stukje comfort bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Meerdere cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Proven.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Neem contact op met experts voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Ze zijn er al vanaf €135 voor een magnetische ontharder oplopend tot wel €1700 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door de fabrikant, het aantal cilinders en hoeveel liter het systeem aankan. Behalve deze eenmalige investering betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je instemt met een onderhoudscontract. Verder heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van ontharders beginnen vanaf ongeveer €840, excl. installatie. Een uitgebalanceerde installatie heeft een prijskaartje tussen de €1350 en €1925 inclusief inregelen. In onderstaande schema check je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterverzachter in Proven.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Open onze handige offerte-service en check de huidige prijzen bij regionale installateurs. Zo kan men gemakkelijk en direct installateurs, soorten ontharders en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €70
Waterontharder (mechanisch)V.a €850
Waterontharder (elektronisch)Rond de €1190
Onthardingstabletten€17,50 voor 25 kilo
OnderhoudskostenCirca €125 (jaarbasis)
InstallatieBegint bij €270
Rekenvoorbeeld met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Proven?
De waterhardheid in Proven is grofweg 11,20 dH. De meting in de provincie West Vlaanderen is grofweg 15,09 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem trekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat resulteert in aangenaam zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor onder andere efficiëntere warmteoverdracht en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van elke €1 die je in dit product steekt bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Experts vinden dat je voornamelijk een waterontharder moet laten plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Denk aan een zachte huid en droog haar, betere smaak van water, zachter wasgoed en minder poets- en boenwerk. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water kalkvrij te maken wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium bestanddelen hechten zich aan deze hars. In een additionele cilinder worden de harskorrels schoongespoeld aan de hand van zouttabletten. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De uitwerking van deze magneten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Modellen met eigen ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schone installatie is nodig voor een goede efficiënte werking. Optioneel kan je ervoor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Proven.

Wat zijn de positieve effecten van een waterverzachter?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Neem nou aspecten als: lagere energierekening, lekkerdere koffie en thee, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een zachte huid, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, kleding die langer mooi blijft, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie