Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Ruien

Wil jij ook af van kalkneerslag, strepen op je ruiten, verstopte leidingen of geïrriteerde huid? De reden daarvan is vaak hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 19,60 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Ruien zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze pagina check je nuttige info info aangaande waterontharders: wat is het, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van 19,60 dH in Ruien.
 • Dit is de oorsprong van voorvallen als veel schoonmaken en hoge stookkosten.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • Pluspunten: apparatuur die langer meegaat, kleding en ander textiel gaat langer mee en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Laat een systeem plaatsen en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €275 per 12 maanden.

Snelkoppelingen: Waterverzachter kooptipsWat zijn de voordelen?Wat levert het mij op?Waterhardheid RuienHoe werkt zo’n systeem?KostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteKluisbergen
Postcode9690
Gem. Gasverbruik M31.475 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4550 kWh
Gem. Waterhardheid19,60 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Apparatuur die langer meegaat.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Het risico van hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Water met een vreemde smaak.

Bekijk de tarieven van waterontharders

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Ruien

Wil jij ook af van droge haren na een douchebeurt en te veel schoonmaken? Een groeiend aantal huizenbezitters plaatsen een elektrische waterontkalker. Zo’n systeem filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, een zachte huid na bad of douche en een lager energieverbruik. In de buurt van de gemeente Kluisbergen kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Het kopen van- en een waterverzachter installeren in Ruien hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een regionale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Het gebruik van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Waterverzachter informatie.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustJe spoelt minder zeepproducten weg. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan minder snel stukDure apparatuur zoals CV-ketels hebben geen last meer van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Lekkerder waterThee, koffie, limonade en het water uit de kraan smaakt stukken beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Vermindering huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals Quookers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Ruien?

Mogelijk overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Ruien. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water heeft als voordeel fris kraanwater en een forse verlaging in het gebruik van schoonmaakmiddelen. Maar heb ik het wel echt nodig? Om deze vraag te beantwoorden moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Ruien heeft een gemeten waterhardheid van 19,60. Samengevat: Erg hard water.
 • Het gevolg van deze score is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid terugdringen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Voorbeelden zijn kalkvrije leidingen, smaakvol water en minder poetsen en boenen.
 • Opmerking: dit type water is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Ruien

De waterhardheid van het water in Ruien is om en nabij de 19,60 dH. We kunnen stellen dat het water Erg hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 19,60 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 55,82 kg. kalkdeeltjes.

waterverzachter-ruien-9690

Interessante installaties

 • Grunbeck softliQ:MC32
 • Ecowater Galaxy VDR14
 • Boshuis iQualQ Combi 100
 • Watertotaal Euro Twin 25
 • North Star Okosoft 35

Technische uitleg werking waterontkalker

We hebben het nu een aantal keer aangestipt: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Het gros van de waterverzachters (van merken als Autotrol) werken op basis van ionenuitwisseling. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van de waterontkalker in Ruien reduceert je de dH waarde van 19,60 naar een fijne 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Deze hoeveelheid kalk zal niet leiden tot problemen.

Regenereren met zout
Na een tijd zal de hars verzadigd raken. Wekelijks gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is is afhankelijk van hoeveel water je gebruikt, de gekozen resthardheid en het type ontharder (de grootte). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Unieke harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na verloop van tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met het regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Mechanische of elektrische waterverzachters
We behandelen 2 soorten: Elektronische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een schappelijke prijs, het gebruikt geen energie en het is onderhoudsarm. Er zijn ook negatieve aspecten: meer zoutverbruik, een inefficiënte werking en je hebt minder geavanceerde instellingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €925.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren gaat op vraag. De belangrijkste voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en je kunt veel instellen. De nadelen zijn: een hogere prijs, het kost stroom en hogere onderhoudskosten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1225.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Van plan om een waterverzachter te kopen? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €400,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het grootste voordeel van een extra cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Bij één cilinder ontkalkers heb jij tijdens het regeneratieproceseven geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Uitermate handzaam bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Twee cilinders is niet schoner of beter, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Ruien.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Neem contact op met professionals voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n ontkalker?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter liggen nogal uiteen. Ze zijn er al vanaf €90 voor magnetische ontharders tot wel €1775 voor een 2-cilinder systeem. De kosten hangen af van het merk, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de omvang van het systeem. Buiten deze kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Sommige Belgische installateurs van waterverzachters geven korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Afsluitend heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van waterverzachters beginnen bij €710 (montage niet inbegrepen). Een uitgebalanceerd systeem kost gemiddeld tussen de €1150 en €2100 inclusief inregelen. In de onderstaande tabel check je de geraamde kosten van een waterverzachter in Ruien.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je huis te installeren? Probeer dan onze online offerteservice en vraag prijzen op bij betrouwbare installateurs. Op deze manier kun je gemakkelijk supersnel modellen, verschillende opstellingen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €140
Waterontharder (mechanisch)Circa €740
Waterontharder (elektronisch)C.a. €950
Zouttabletten€30 voor 50 kilo
OnderhoudV.a €140 op jaarbasis
InstallatieRond de €175
Rekenvoorbeeld van de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterverzachter handig in Ruien?
De hardheid van het leidingwater in Ruien is om en nabij de 19,60 dH. De referentiewaarde in de provincie Oost Vlaanderen ligt op 14,53 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem trekt kalk moleculen uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere lagere stookkosten en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
De stelregel is eenvoudig: van elke €1 die je in dit product steekt zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij merken op dat je hoofdzakelijk een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Onder andere geen droge huid na het douchen, fris kraanwater, blinkende glazen en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit regelt men doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium onderdelen hechten zich aan deze korrels. In de extra cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door middel van zouttabletten. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die werken op basis van magnetische velden. De werking van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Systemen met speciale ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt vul je ieder kwartaal bij met zout. Regelmatig schoonmaken wordt voorgeschreven voor een goede efficiënte werking. Vaak wordt aanbevolen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Ruien.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, lekkerdere koffie en thee, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie