Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Andijk

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of een irriterende huid? De kans is groot dat dit komt door hard water. Deze plaats kent een waterhardheid van 6.00 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Andijk heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en het is een duurzame investering. Op deze website check je handige info met betrekking tot waterverzachters: wat is het precies, wat zijn de voordelen, en wat zijn de kosten?

 • Gemeten waterhardheid van 6.00 dH in Andijk.
 • Dit kan leiden tot situaties als strepen op je ruiten en een inefficiënte CV-ketel.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • De voordelen: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, lekkerdere koffie en thee en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Dien vandaag een aanvraag in en ondervind zelf de voordelen. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €235 op jaarbasis.

Direct naar: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid AndijkHoe functioneert zo’n installatie?Geschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieNoord-Holland
GemeenteMedemblik
Postcode1619
Gem. Gasverbruik M31490 M3
Gem. Stroomverbruik kWh29600 kWh
Gem. Waterhardheid6.00 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Nadelen van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een erg droge huid.
 • Aanslag op servies.
 • Bittere thee en koffie.

Gratis offertes voor een waterontharder

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Andijk

Wil jij ook af van slecht functionerende apparaten of veel schoonmaakwerk? Een groeiend aantal woningeigenaren lossen dit op met een professionele waterontharder. Deze installatie filtert kalk uit kraanwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, minder huidproblemen en huidirritaties en een efficiëntere warmteoverdracht. In en rondom gemeente Medemblik zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Andijk wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. De installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De positieve effecten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Voordeligste ontharder.

PositiefUitleg
MilieuvriendelijkEr is minder zeep noodzakelijk. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Langere levensduur apparatenApparatuur zoals koffiezetapparaten zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Kalkvrij water smaakt beterThee, koffie, bouillon en het water uit de kraan is veel smaakvoller.
Reduceer schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidEen minder droge huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasmachines. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Andijk?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Andijk. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water leidt tot een lager energieverbruik en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Kan ik dan niet zonder? Voor het antwoord daarop moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Andijk heeft een geschatte waterhardheid van 6.00. Samengevat: matig zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid verkleinen is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Denk aan apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en het textiel gaat langer mee.
 • Goed om te weten: dit type water kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Andijk

De waterhardheid van het water in Andijk is om en nabij de 6.00 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,09 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-andijk-1619

Vaak geplaatste ontharders

 • BWT Rondomat 50M
 • Boshuis iQualQ Combi 150
 • Amysoft C-100
 • North Star 14ED
 • Delta Tibera

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? Het gros van de waterontharders (van merken als Siata) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Middels deze handeling ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Andijk reduceert je de dH waarde van 6.00 naar een zachte 3 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het resterende kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Wanneer het apparaat filtert zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt ligt aan zaken als het waterverbruik, instellingen zoals resthardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Herbruikbare harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes moeten worden schoongemaakt door middel van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er bestaan 2 soorten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Dit model is nog steeds in trek vanwege een gunstig tarief, geen stroomkosten en lagere onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: het systeem spoelt soms onnodig, minder efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Te bestellen vanaf c.a. €760.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Het regenereren start op slimme momenten. Belangrijke pluspunten zijn: minder regeneratiezout, de smart-functies en uitgebreide instellingen. Nadelen: een hogere prijs, het gebruikt stroom en hoge kosten qua onderhoud. Je koopt zo’n machine al vanaf €1100.

Enkele of dubbele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €390,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een een ontharder met dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • Wanneer we spreken over 1 cilinderige ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam voor wat grotere huishoudens.
 • Een dubbele cilinder is niet schoner of beter, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Andijk.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Vraag contactgegevens aan voor experts voor advies.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een waterontkalker kunnen zeer uiteenlopen. De prijzen starten vanaf €85 voor ontharders die magnetisch werken tot wel €1900 voor een innovatief elektrisch apparaat. De kosten hangen af van of je een A- of B-merk kiest, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Behalve deze initiële kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Afsluitend heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in dergelijke installaties zijn zo’n €670 (montage niet inbegrepen). Een slim apparaat ligt qua kosten tussen €1450 en €1925 inclusief plaatsing. In de tabel hieronder bieden we de geraamde kosten van een waterontharder in Andijk.

Overweeg je om een waterontkalker in je huis te installeren? Open de offerte vergelijker en achterhaal de tarieven bij erkende installateurs. Via die service kan jij eenvoudig snel monteurs, type systemen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €105
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €890
Waterontharder (elektronisch)Circa €980
Onthardingszout€30 per 50 kilo
OnderhoudC.a. €115 per jaar
InstallatieRond de €230
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Andijk?
De waterhardheid in Andijk schatten we op 6.00 dH. De referentiewaarde in de provincie Noord-Holland ligt op 6.24 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem trekt kalk moleculen uit het leidingwater wat zorgt voor zacht water. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Experts vinden dat je in de eerste plaats een waterontharder moet laten plaatsen voor het comfort. Zoals comfortabel douchen, smaakvol water, een super zachte was en minder schrobben en poetsen. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dat is haalbaar doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium elementen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen door regenereren. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. Het effect van zo’n magneet wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Machines met eigen ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een gereinigde installatie is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Andijk.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Onder andere: lagere energiekosten, smaakvoller water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, een minder droge huid na het douchen, minder last van kalkaanslag, een glanzende vaat, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie