Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Leiden

Heb je last van kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, water met een vreemde smaak of droog haar na het douchen? De reden daarvan is vaak aanwezigheid van hard water. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 4.98 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. De beste waterontharder in Leiden maakt mogelijk dat je kan genieten van zacht en schoon water zonder kalk. Dat is gezond voor jou, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op dit portaal verzamel je waardevolle info over diverse types waterverzachters: wat is het precies, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van gemiddeld 4.98 dH in Leiden.
 • Mogelijk heb jij last van situaties als irritaties aan de huid en hoge stookkosten.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dit resulteert in efficiëntere warmteoverdracht, kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Vergelijk meerdere offertes en ondervind zelf de voordelen. Bespaar tot wel €280 op jaarbasis.

Snel naar: Een waterontharder kopen en installerenVoordelenIs het echt nodig?Waterhardheid LeidenHoe functioneert zo’n installatie?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieZuid-Holland
GemeenteLeiden
Postcode2318
Gem. Gasverbruik M3930 M3
Gem. Stroomverbruik kWh23500 kWh
Gem. Waterhardheid4.98 dH

Pluspunten van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Besparing op de energierekening.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Een erg droge huid.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Te veel schoonmaken.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Leiden

Heb je last van huidirritaties en/of minder lekker water uit de kraan? Steeds meer woningeigenaren lossen dit op met een innovatieve waterontharder. Een dergelijk product onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elke familie kan ervan genieten. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, zachtere was en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de gemeente Leiden zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Voordelig een waterontharder laten installeren in Leiden heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een erkende installateur verstuurt je binnen enkele dagen een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Tevens relevant: Professionele waterontharder.

PluspuntUitleg
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten wegspoelen. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Langere levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals waterkokers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Meer smaak aan het waterEen kop koffie, thee of gewoon een glas water is minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor de huidEen minder droge huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Verminderde energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld CV-ketels. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat verhoogt het energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Is een waterontkalker nodig in Leiden?

Waarschijnlijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Leiden. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel water met een lekkere smaak en zijdezachte kleding. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Leiden kent een waterhardheid van 4.98. Samengevat: vrij zacht water.
 • De consequenties hiervan ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verlagen is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • O.a. kalkvrije leidingen, betere smaak van water en geen strepen meer op glas en lak.
 • Niet vergeten: water uit deze categorie is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Leiden

De waterhardheid van het drinkwater in Leiden bedraagt circa 4.98 Duitse graden. Dit betekent dat het water vrij zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4.98 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 14,18 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-leiden-2318

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Populaire merken en modellen

 • Boshuis iQualQ Combi 200
 • BWT Aquadial softlife bio 15
 • Watergenius HWS 1500
 • Ecowater ESM9 CE+
 • Euro Combi 10 Fleck

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De moderne waterontharders (van merken zoals Aqua Clean) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Door wat daar gebeurd ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Leiden verklein je de dH waarde van 4.98 naar een Dh van ongeveer 2. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit procentuele aantal kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Eens in de zoveel tijd zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel zout er nodig is ligt aan zaken als het waterverbruik, de hardheid van het water en de grootte van de installatie. Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Ongeveer eens per week zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De interne harsbolletjes moeten worden schoongemaakt middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee types: Elektrische en mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een gunstige prijs, duurzaam qua energieverbruik en lagere onderhoudskosten. Er zijn ook negatieve aspecten: het systeem spoelt soms onnodig, relatief inefficiënt en je hebt minder geavanceerde instellingen. Beschikbaar vanaf €800.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Het regenereren start op slimme momenten. Het gemak zit ‘m in: besparing op regeneratiezout, een slimme werking en verschillende geavanceerde instellingen. De nadelen zijn: de duurdere prijzen, het kost stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1100.

Enkele of dubbele harscilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? We maken onderscheid tussen een dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil is ongeveer €350,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het voordeel van deze tweede cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Vaak gekozen voor huishoudens met kinderen.
 • Twee cilinders is echt geen noodzaak, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Leiden.

Overal en altijd zacht water in huis?

Vraag contactgegevens aan voor product-specialisten voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een waterontkalker zijn erg wisselend. Dit loopt van €160 voor een magnetische ontharder tot zo’n €2125 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Naast deze eerste kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Enkele waterontharder installateurs geven korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Als laatste heb je ook ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De kosten van waterverzachters zijn zo’n €790, excl. installatie. Een slim systeem zit ergens tussen de €1100 en €1725 inclusief inregelen. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst check je de geraamde kosten van een waterontharder in Leiden.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Ga aan de slag met onze vergelijker en check de huidige tarieven bij erkende installateurs. Via die service kan jij gemakkelijk supersnel vakmannen, soorten ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €160
Waterontharder (mechanisch)Rond de €780
Elektronische waterontharderBegint bij €1190
Onthardingstabletten€50 per 100 kg
OnderhoudBegint bij €155 per jaar
MontagekostenC.a. €225
Tabel met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Leiden?
De hardheid van het leidingwater in Leiden schatten we op 4.98 dH. Het gemiddelde in de provincie Zuid-Holland is doorgaans 5.02 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor gunstig energieverbruik en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: van iedere euro die je investeert bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Het is belangrijk om te vermelden dat je bovenal een waterontharder moet laten plaatsen voor het comfort. O.a. een minder droge huid, fris kraanwater, blinkende glazen en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde water door een filter heen gaat. Deze calcium en magnesium elementen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats aan de hand van natrium. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werkzaamheid van dit soort modellen is zeer twijfelachtig.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Modellen met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schoon apparaat is noodzakelijk voor een goede efficiënte werking. Eventueel heb je de keuze hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Leiden.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Bijvoorbeeld: lagere stookkosten, fris kraanwater, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, verminderde eczeem klachten, stukken minder last van kalkaanslag, extra schoon servies, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie