Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Gellik

Wil je definitief afrekenen met kalkneerslag, strepen op de ramen, vies water of droge haren na een douchebeurt? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in een hoge waterhardheid. Deze plaats kent een waterhardheid van 19,60 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het installeren van de beste waterverzachter in Gellik leidt tot schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Hier verzamel je praktische info over verschillende soorten waterontharders: wat is het precies, hoe werkt het technisch allemaal, en welke investering is nodig?

 • Een waterhardheid van 19,60 dH in Gellik.
 • Dit resulteert mogelijk in situaties als een droge huid en dichtgeslibde leidingen.
 • De waterverzachter filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dit resulteert in een beter presterende CV-ketel, zacht en smaakvol water en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Wacht niet langer en ondervind zelf de voordelen. Realiseer een besparing van wel €260 per jaar.

Thema’s: Tips bij een waterverzachter kopenVoordelenHeb ik het nodig?Waterhardheid GellikHoe werkt het?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieLimburg
GemeenteLanaken
Postcode3620
Gem. Gasverbruik M31.445 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4150 kWh
Gem. Waterhardheid19,60 dH

De voordelen van zacht water

 • Een zachte huid.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Huidirritaties.
 • Strepen op je ruiten.
 • Bittere smakende thee.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Gellik

Heb je in huis last van irritaties aan de huid of kalk op de lak van de auto? Een aanzienlijk aantal woningeigenaren kiezen een slimme waterontkalker. Een dergelijke installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, zacht en smaakvol water en lagere stookkosten. In en rondom gemeente Lanaken werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Gellik gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Selecteer het type huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een lokale installateur biedt je op korte termijn een aantrekkelijke offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen hebben we verzameld in een lijst. Bezoek ook de pagina over: Voordeligste ontharder.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidMinder zeepresten en plastic afval. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals boilers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Smaakvoller waterThee, koffie, limonade of een glaasje water zal minder bitter smaken.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Minder last van eczeemJe huid is aanmerkelijk zachter. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Gunstigere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. heetwaterkranen. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat kost geld.
Tabel met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik een waterontkalker nodig in Gellik?

Waarschijnlijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterontharder in Gellik. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water biedt zachter wasgoed en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Kan ik dan niet zonder? Voor dit advies moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Gellik zit met een waterhardheid van 19,60. Dit houdt in Erg hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Denk aan lagere energierekening, lekkere watersmaak en het textiel gaat langer mee.
 • Opmerking: water uit deze categorie kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Gellik

De waterhardheid van het drinkwater in Gellik bedraagt circa 19,60 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat Erg hard water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 19,60 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 55,82 kg. kalkdeeltjes.

waterverzachter-gellik-3620

Vraag prijzen op in de regio

Vaak geplaatste ontharders

 • Atag Descale 10
 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 14
 • Lubron Easysoft 1700 Classic
 • Euro Twin 25
 • Delta Onega

Hoe werkt de waterontkalker?

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterontharder zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Alleen, hoe kan dat? De hedendaagse waterverzachters (van merken zoals Bayard) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door dat proces wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Gellik verklein je de dH waarde van 19,60 naar een fijne 3 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat overblijft ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (Regenereren)
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de onthardingshars verzadigen. Gemiddeld eens per 7 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De benodigde hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. de totale waterconsumptie, instellingen zoals resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water stroomt de ontkalkingsinstallatie in.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Eens in de zoveel tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes worden automatisch gereinigd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische of elektrische waterverzachters
We onderscheiden twee soorten: Mechanische en elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Het gemak zit ‘m in een concurrerend tarief, 0 energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: meer zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en minder instellingen mogelijk. Beschikbaar vanaf €800.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een populair model vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een zeer efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: een hogere prijs, het gebruikt een beetje stroom en hogere onderhoudskosten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1200.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan moet je een keuze maken uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil is circa €420,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het voordeel van een machine met een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Bij ontkalkers met 1 cilinder heb je tijdens de regeneratiecyclustijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder werkt identiek als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Gellik.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Neem contact op met specialisten voor advies.

Wat is prijs van zo’n ontkalker?

De investering van een ontharder zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €115 voor magnetische ontharders tot ruim €1425 voor een 2-cilinder systeem. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, het aantal cilinders en de doorstroomsnelheid. Behalve deze eenmalige kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters bieden een lagere prijs aan als je ook een onderhoudscontract afsluit. Verder heb je ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in ontharders zijn zo’n €690 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goed apparaat gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1100 en €2250 inclusief montage en inregeling. In onderstaande schema bekijk je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Gellik.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Ga aan de slag met de offerte vergelijker en bekijk actuele kosten bij erkende installateurs. Op basis daarvan kun jij moeiteloos en gratis vakmannen, type systemen en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €80
Mechanische waterontharderBegint bij €850
Waterontharder (elektrisch)Rond de €910
Reinigingszout€50 voor 100 kilo
OnderhoudscontractVanaf €120 (jaarbasis)
MontageRond de €260
Rekenvoorbeeld van de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterverzachter te hebben in Gellik?
De hardheid van het water in Gellik schatten we op 19,60 dH. Het gemiddelde in de provincie Limburg is ongeveer 13,12 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een slim ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit zachte water is beter van smaak en biedt voordelen als heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
In de basis geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Natuurlijk is het zo dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet laten plaatsen voor het comfort. Je kunt denken aan prettige douchebeurt, fris kraanwater, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder schoonmaakwerkzaamheden. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om kalk uit het water te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit regelt men doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. Deze calcium en magnesium deeltjes worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In de andere cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats a.d.h.v. een natriumoplossing. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De werkzaamheid van dergelijke systemen wordt door wetenschappers afgekeurd.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Installaties met ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een gereinigde installatie is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Sommige mensen kiezen ervoor om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Gellik.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Bijvoorbeeld: lager stroom- en gasverbruik, zacht en fris water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, geen kalkaanslag in de badkamer, kleding dat langer meegaat, de apparaten in de woning werken effectiever en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie