Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Magnesium

Magnesium tekort is een onderbelicht item in de reguliere geneeskunde. Het magnesium tekort neemt door veel oorzaken dramatisch toe, terwijl het nu juist de vonk is van het leven en onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Magnesium is een onmisbaar mineraal, het houdt ons in leven en zorgt o.a. voor het goed functioneren van ons hart, onze hersenen en onze spieren. Helaas het verdwijnt magnesium langzaam maar zeker uit onze voeding en ons water. Let op: een zuinige waterontharder regelt dat je nog voldoende van deze stof binnenkrijgt in je drinkwater!

Inname van Magnesium

De mens heeft helaas niet de mogelijkheid dit belangrijke mineraal zelf te produceren. Vanwege deze reden haalt men haar magnesium vooral uit verschillende voedingsmiddelen:

  • Sommige fruitsoorten (o.a. banaan, abrikoos, pruimen, frambozen)
  • Groene (blad)groenten (hoe donkerder, des te beter!)
  • Graanproducten (de niet geraffineerde granen, bijv. roggebrood)
  • Rauwe cacao (niet die Milka-reep met suiker!)
  • Bonen, noten en zaden (zonnebloempitten, amandelen, pecannoten, etc.)
  • Helaas is de hoeveelheid magnesium in deze voedingsmiddelen niet meer te vergelijken met vroeger. Door het gebruik van kunstmest en bewerken van voedingsmiddelen in de voedingsindustrie wordt de hoeveel magnesium steeds minder.

Dagelijkse voeding
Veel mensen neme te veel calcium in de vorm van melk, kaas en voedingsmiddelen. Een hoge calcium-inname (meer dan 2 gram per dag) verlaagt de opname van magnesium enorm. Wanneer men een tekort aan magnesium heeft, zal het lichaam de neiging hebben om calcium op te slaan. Dan kan door de extra suppletie van calcium een verhoogde toename van calcium in de cellen veroorzaken, zoals de cellen van het hart en bloedvaten en daardoor zouden hartproblemen kunnen ontstaan. Magnesium krijgen we ook niet meer zoveel naar binnen door de bewerking van onze voedingsmiddelen. Een ongezond voedingspatroon leidt zeker tot een tekort, maar ook frisdrank, medicijngebruik, zoetstoffen, suikers, fastfood en tientallen chemicaliën zorgen voor een magnesium tekort.. De zeer conservatieve richtlijnen van de gezondheidsraad adviseert dat mannen dagelijks zeker 300-350 mg magnesium nodig hebben en volwassen vrouwen 250-300 mg. Het westerse voedingspatroon bevat hooguit 100 – 200 mg per dag.

Frisdranken
Veel fris- dranken (met en zonder prik) bevatten fosfaten. Deze fosfaten (kunstmest) zitten in veel voedingsmiddelen zonder dat we het weten, we krijgen daar tegenwoordig veel te veel van binnen. Fosfaten binden met magnesium in de darmen waardoor deze niet beschikbaar is voor het lichaam. Door het drinken van koolzuurhoudende fris- dranken spoelt magnesium uit je lichaam. De enorme stijging van het gemiddelde gebruik van koolzuurhoudende fris- dranken sinds het begin van de vorige eeuw is ook een grote oorzaak van magnesium tekorten.

Alcoholgebruik
Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag is het effect van alcohol op magnesium vergelijkbaar met het effect van diuretica op magnesium, het verlaagt de beschikbaarheid voor de cellen door het verhogen van de uitscheiding van magnesium door de nieren. In studies werd klinisch magnesiumtekort gevonden bij 30% van de alcoholisten.

Medicatie
Een tekort kan verder ontstaan door vele soorten medicijnen en door een slechte opname in de darmen (bijvoorbeeld als gevolg van de ziekte van Crohn) of het kan zijn dat teveel magnesium het lichaam verlaat. Magnesium wordt uitgescheiden via urine of zweet. Een andere belangrijke oorzaak is stress, uit wetenschappelijk onderzoek (Galland L. 1991-1992) blijkt dat mensen met veel stress een verhoogde uitstoot van magnesium via de urine hebben. Dat geldt ook voor lichamelijke stress, als je bijvoorbeeld zwaar lichamelijk werk hebt of heel intensief sport.

Stress
Hoe lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je wordt voor stress. Hoe meer adrenaline, hoe groter het verlies van magnesium. Er ontstaat dus een vicieuze cirkel waar zonder magnesium suppletie bijna niet uit te komen is. Al gauw verkeert je lichaam in een staat van hypergevoeligheid en zo ontstaan spiertrillingen en krampen. Daarnaast kunnen er geïrriteerdheid, stemmingswisselingen, angst- en paniekaanvallen ontstaan en zelfs depressies. Het is dus beter zowel fysieke- als emotionele stress te vermijden. Snel een waterontkalker laten plaatsen in bijvoorbeeld Almere, Eindhoven of Tilburg? Neem dan contact met ons op.

Zwangerschap en borstvoeding
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte aan magnesium per dag. In de dagelijkse praktijk worden die hoeveelheden heel vaak niet gehaald. Uit de SUVIMAX studie (een onderzoek naar het voedingsgedrag) blijkt dat 77% van de vrouwen en 72% van de mannen minder magnesium krijgen dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Dagelijks geadviseerde hoeveelheid magnesium zwangere vrouwen ongeveer 700-900 mg per dag.

Landbouw
Magnesium zit dus nog nauwelijks in onze voeding én ons water waardoor ons lichaam en onze geest niet meer optimaal kan functioneren. Een van de grootste oorzaken van een magnesium tekort is de vergiftige grond door de overmatige toepassing van kunstmest ter bestrijding van onkruid. Nederland is koploper in het gebruik ervan en heeft daardoor een van de meest vervuilde landbouwgronden ter de wereld. De consequenties die dit op de lange termijn heeft zijn niet te overzien, maar nu al veroorzaakt magnesium tekort vele ziekten die door de reguliere geneeskunde nauwelijks erkend worden.

Plaats een reactie