Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Genk

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, veel schoonmaakwerk, water met een vreemde smaak of geïrriteerde huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan een hoge waterhardheid. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 10,64 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het kopen van de beste waterverzachter in Genk resulteert in water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Middels onze specialisten check je bruikbare info aangaande waterontharders: wat is het precies, hoe werkt het, en verdien ik het ook terug?

 • Een waterhardheid van 10,64 dH in Genk.
 • Dit kan leiden tot problemen als kalkstrepen op ramen en verstopte leidingen.
 • De waterverzachter zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn structureel lagere energiekosten, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Start met vergelijken en ondervind zelf de voordelen. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €245 per 12 maanden.

Lees verder over: Waterverzachter kooptipsVoordelenWat levert het echt op?Waterhardheid GenkHoe werkt zo’n systeem?Geschatte kostenVeelgestelde vragen


ProvincieLimburg
GemeenteGenk
Postcode3600
Gem. Gasverbruik M33.370 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5300 kWh
Gem. Waterhardheid10,64 dH

Het effect van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
 • Lagere energiekosten.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Het risico van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een droge huid.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Gratis offertes voor een waterontharder

Snel een offerte in de mailbox

Waterontharder kopen Genk

Ben jij ook klaar met geïrriteerde huid of onnodig veel schoonmaken? Een toenemende groep Belgen kiezen een elektrische waterontkalker. Zo’n installatie onttrekt kalk uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, smaakvol water en een lagere energierekening. In de omgeving van de gemeente Genk kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Genk heb je binnen mum van tijd geregeld.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Kies de grootte van het huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een professionele installateur neemt contact met je op en stuurt een interessante offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Zuinigste verzachter.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustHet verbruik van zeepproducten neemt af. De CO2 uitstoot is lager omdatjouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Langere levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals vaatwassers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterEen kopje thee, koffie en het water uit de kraan smaakt veel beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Water schuimt beter zonder kalk. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen Quookers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Genk?

Mogelijkerwijs zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Genk. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water leidt tot kalkvrije leidingen en je hebt minder wasmiddelen nodig. Maar hoe groot is de noodzaak? Aangaande deze vraag moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Genk zit met een waterhardheid van 10,64. Dit houdt in Tamelijk hard water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid terugdringen biedt comfort.
 • Denk aan efficiëntere warmteoverdracht, zachter wasgoed en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Noemenswaardig: deze hardheid kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Genk

De waterhardheid van het drinkwater in Genk is om en nabij de 10,64 Duitse graden. Dit houdt in dat het water Tamelijk hard water is. In België drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 10,64 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 30,30 kg. kalkdeeltjes.

waterverzachter-genk-3600

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Bekende modellen en merken

 • Grunbeck softliQ:SC18
 • Kinetico Ergo 18
 • Waterluxe Duo 12
 • Aquatechnic Silicopolyfosfaatfilter
 • BWT Bestsoft 11

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterontharder ontneemt je water van het kalk. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De huidige generatie waterverzachters (bijv. van merken als Tubilite) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Middels deze handeling ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Genk voer je de dH waarde terug van 10,64 naar een fijne 2.5 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat overblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Eens in de zoveel tijd zal de hars zijn kracht verliezen. Elke 5/6 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Dit noemt men regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De hoeveelheid zout hangt af van het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Na ongeveer een week raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld door middel van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische en elektrische waterverzachters
Er bestaan twee installaties: Mechanische of elektronische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Belangrijke pluspunten zijn een concurrerend tarief, het gebruikt geen energie en minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: er vinden onnodige spoelingen plaats, relatief inefficiënt en geen inzicht in statistieken. De prijs van zo’n systeem begint bij €875.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. De belangrijkste voordelen zijn: besparing op regeneratiezout, de smart-functies en inzicht in statistieken. Als grote nadelen noemen we: de duurdere prijzen, je hebt iets hogere stroomkosten en een verhoogde kans op defecten/storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1000.

Enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €440,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het positieve effect van een machine met een dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als het regeneratieproces bezig is.
 • In het geval van 1 cilinder ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) niet de beschikking tot zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een stukje comfort voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • 2 cilinders is niet schoner of beter, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Genk.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Kom in contact met specialisten voor een demo.

Hoeveel kost zo’n ontkalker?

De kosten van een waterverzachter variëren nogal. Van €160 voor magnetische ontharders tot ruim €2125 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De kosten hangen af van het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de inhoud van het systeem. Buiten deze kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De kosten van waterontharders zijn zo’n €700, excl. installatie. Een uitgebalanceerd apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1425 en €1875 inclusief inregelen. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst tref je de actuele kosten van een waterverzachter in Genk.

Weten wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Klik dan door naar onze vergelijker en check de huidige tarieven bij regionale installateurs. Met die methode kan iedereen zonder problemen en snel monteurs, type ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €100
Waterontharder (mechanisch)Rond de €730
Elektronische waterontharderBegint bij €960
Zout€17,50 voor 25 kg
Onderhoud (indicatie)C.a. €155 per 12 maanden
PlaatsingCirca €225
Rekenvoorbeeld van de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterverzachter in Genk?
De hardheid in Genk bedraagt 10,64 dH. De waarde in de provincie Limburg komt uit op ongeveer 13,12 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem onttrekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Zacht water smaakt beter en heeft als extra pluspunten: efficiëntere warmteoverdracht en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontharder?
We hanteren een simpele berekening: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij merken op dat je met name een waterontharder moet installeren voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals een zachte huid en droog haar, lekkerdere koffie en thee, zijdezachte kleding en minder schrobben en poetsen. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een filter heen gaat. Deze calcium en magnesium bestanddelen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt de hars worden schoongespoeld aan de hand van geplande regeneratie. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De werking van deze theorie is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet je zeker niet overslaan. Ontharders met speciale ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een gereinigde machine is noodzakelijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Genk.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Neem nou aspecten als: lagere stookkosten, lekker water uit de kraan, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, een minder droge huid na het douchen, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, kleding die langer mooi blijft, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie