Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Alken

Ben jij ook klaar met kalkneerslag, een witte aanslag op het glaswerk, verstopte leidingen of een irriterende huid? De reden daarvan is vaak de hardheid van het water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 19,60 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het gebruik van de beste waterverzachter in Alken heeft als effect kalkvrij water in huis. Het draagt bij aan de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Middels onze specialisten check je belangrijke informatie over verschillende soorten waterontharders: welke type ontharders zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat zijn de kosten?

 • Een waterhardheid van 19,60 dH in Alken.
 • Dit kan leiden tot problemen als veel schoonmaken en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Pluspunten: lagere stookkosten, zijdezachte kleding en huid en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €225 op jaarbasis.

Direct naar: In 5 stappen een waterverzachter kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid AlkenWerkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieLimburg
GemeenteAlken
Postcode3570
Gem. Gasverbruik M33.355 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5150 kWh
Gem. Waterhardheid19,60 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Zet het milieu op 1!

Minpunten van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een droge huid.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Alken

Heb jij genoeg van een inefficiënte hr-ketel en onnodig veel schoonmaken? Een groot deel van de mensen lossen dit op met een professionele waterontkalker. Deze installatie onttrekt kalk uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, zacht en smaakvol water en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. In de gemeente Alken opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een specialist vinden om jouw waterverzachter te installeren in Alken hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Kies de grootte van het huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. De installateur zal jou benaderen met een heldere offerte.

Pluspunten van een waterverzachter?
Het plaatsen van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Tevens relevant: Zuinigste ontkalker.

VoordeelUitleg
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten wegspoelen. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan minder snel stukDagelijkse apparaten zoals HR-ketels werken efficiënter door minder kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Smaakvoller waterJe verse koffie & thee of een glas water uit de kraan smaakt stukken beter.
SchoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Gunstigere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld vaatwassers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat kost geld.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Alken?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Alken. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water heeft als voordeel apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en je hebt veel minder zeep en wasmiddel nodig. Hoeveel ga ik er van merken? Voor dit advies bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Alken heeft een geschatte waterhardheid van 19,60. Concreet: Erg hard water.
 • Het gevolg van deze score is per persoon weer anders.
 • Het verkleinen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Voorbeelden zijn een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, zacht en fris water en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Belangrijk: dit soort water is niet ongezond.

Hardheid water in Alken

De waterhardheid van het leidingwater in Alken is ongeveer 19,60 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water Erg hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 19,60 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 55,82 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-alken-3570

Interessante installaties

 • Grunbeck Weichwassermeister GSX5
 • Judo MultiSoft 2P
 • Waterluxe Combi 12
 • Aquarex IMP Pro 14
 • BWT Aquadial softlife bio 15

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterontharder haalt kalk en magnesium uit het kraanwater. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De moderne waterverzachters (van merken zoals BWT) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zo wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Alken verlaag je de dH waarde van 19,60 naar een gezonde 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Op een gegeven moment zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Eens per 5 of 6 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De hoeveelheid zout is afhankelijk van het waterverbruik, instellingen zoals resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Innovatieve harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden automatisch gereinigd middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische en elektrische waterverzachters
We behandelen twee installaties: Elektronische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een aantrekkelijk tarief, staat los van het stroomnet en minder onderhoud nodig. Als grote nadelen noemen we: onnodige verspilling van water en zout, een beperkte efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Beschikbaar vanaf €910.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Het voordeel is: besparing op regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en brede mogelijkheden. Als grote nadelen noemen we: de duurdere prijzen, je hebt iets hogere stroomkosten en hogere onderhoudskosten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1250.

Enkele of dubbele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan kan je kiezen tussen een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €410,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het grootste voordeel van een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert geen zacht water uit de kraan.
 • Machines met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Perfect als het watergebruik hoog is.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Alken.

Voor altijd afrekenen met kalkaanslag?

Vraag contactgegevens aan voor vakmannen voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder variëren nogal. Ze zijn er al vanaf €140 voor een magnetische ontharder tot ruim €1625 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs hangt af van het merk, 1 of 2 cilinders en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Naast deze eenmalige investering heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Steeds meer Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Tenslotte is er het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De investeringen in dergelijke installaties lopen op vanaf €710, zonder installeren. Een geavanceerd apparaat ligt qua kosten tussen €1100 en €2025 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema tref je de actuele kosten van een waterverzachter in Alken.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te plaatsen? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en bekijk actuele prijzen bij regionale installateurs. Met die methode kan iedereen eenvoudig supersnel installateurs, soorten ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €110
Mechanische waterontharderVanaf €820
Elektrische waterontharderC.a. €1140
Onthardingszout€45 voor 100 kilo
OnderhoudskostenV.a €130 per 12 maanden
PlaatsingV.a €190
Overzicht met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterverzachter nodig in Alken?
De waterhardheid in Alken is ongeveer 19,60 dH. De waarde in de provincie Limburg ligt rond de 13,12 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit leidingwaterwat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor een beter presterende CV-ketel en geen glascorrosie of witte aanslag.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontharder?
Globaal geldt: van elke €1 die je in dit product steekt zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij merken op dat je voornamelijk een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals geen droge huid na het douchen, lekkerdere koffie en thee, kleding die langer mooi blijft en minder schoonmaakwerkzaamheden. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium deeltjes hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder wordt de hars weer opgeladen door geplande regeneratie. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De uitwerking van dit soort modellen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Modellen met unieke ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een gereinigde installatie is noodzakelijk voor een lange levensduur en goede werking. Vaak wordt aanbevolen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Alken.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Zoals o.a. lagere stookkosten, betere smaak van water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, een minder droge huid na het douchen, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, zijdezachte kleding, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie