Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Essen

Heb je in huis last van kalkneerslag, veel schoonmaakwerk, dichtgeslibde leidingen of een droge huid? Dit heeft wellicht te maken met erg hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 12,88 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterverzachter in Essen resulteert in kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op dit portaal lees je waardevolle info over verschillende soorten waterontharders: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 12,88 dH in Essen.
 • Dit kan zorgen voor situaties als onnodig veel zeepverbruik en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Pluspunten: efficiëntere warmteoverdracht, minder huidproblemen en huidirritaties en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Dien vandaag een aanvraag in en kies voor meer wooncomfort. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €270 per 12 maanden.

Onderwerpen: In 5 stappen een waterverzachter kopenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid EssenHoe werkt zo’n systeem?Begroting totale kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieAntwerpen
GemeenteEssen
Postcode2910
Gem. Gasverbruik M33.490 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4350 kWh
Gem. Waterhardheid12,88 dH

De voordelen van zacht water

 • Fris kraanwater.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Textiel slijt minder snel.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Essen

Heb je in huis last van slecht functionerende apparaten en kalkaanslag op de verwarmingselementen? Steeds meer woningeigenaren kiezen voor de installatie van een elektrische waterontkalker. Zo’n installatie filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, zacht en fris water en een beter presterende CV-ketel. In de gemeente Essen vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in Essen hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Kies de grootte van het huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een plaatselijke installateur biedt je op korte termijn een scherpe offerte.

Waarom een waterverzachter plaatsen?
Een goede waterontharder in huis kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest bekende voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Professionele waterontkalker.

PluspuntBeschrijving
MilieuvriendelijkHet verbruik van zeepproducten neemt af. Je stoot minder CO2 uit omdat warmte beter geleid wordt.
Verlenging levensduur apparatenApparatuur zoals boilers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kop koffie, thee of een glas water uit de kraan is veel smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemEen minder droge huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld Quookers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat kost geld.
Samenvatting van de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Essen?

Misschien zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in Essen. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water zorgt voor betere smaak van water en textiel dat langer mee gaat. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Essen zit met een waterhardheid van 12,88. Dit houdt in Hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is nogal subjectief.
 • De waterhardheid reduceren is goed voor mens en milieu.
 • Denk aan verlaging van de maandlasten voor energie, zacht en smaakvol water en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Noemenswaardig: dit soort water is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Essen

De waterhardheid van het water in Essen bedraagt ongeveer 12,88 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water Hard water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 12,88 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 36,68 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-essen-2910

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Populaire merken en modellen

 • Euro Twin 25
 • Hattem BLU B65
 • Waterboss 700 CWB700n
 • AEG 18 L
 • Boshuis iQualQ Duo 150

Hoe werkt de waterontkalker?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterontharder zorgt voor zachter water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De moderne waterverzachters (van merken zoals Aqua Service) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Op basis daarvan wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Essen verklein je de dH waarde van 12,88 naar een gezonde 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het resterende kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd raakt de hars verzadigd. Eens per week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemen we ook wel regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt hangt af van aantal personen in het huishouden, hoe hard het water is en het soort ontharder (klein of groot). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Innovatieve harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na verloop van tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door middel van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische & elektrische waterverzachters
Er bestaan twee soorten: Mechanische & elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneratie gaat op basis van tijd. Het gemak zit ‘m in een schappelijke tarief, er zijn geen energieverbruik kosten en er is minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: veel zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €830.

Zo’n elektrische waterontharder heeft stroom nodig. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Dit model is zeer in trek vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een slimme werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de aanschafkosten, het systeem gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. Te bestellen vanaf c.a. €1200.

Enkel- of dubbel cilinder?
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan moet je een keuze maken uit een dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €390,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het positieve effect van meerdere cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken als de regeneratie plaatsvindt.
 • Bij enkele cilinder ontkalkers heb jij op het moment dat het systeem regenereert even geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Extra handig voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • 2 cilinders werkt dus niet beter of schoner, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Essen.

Ook klaar met kalkaanslag?

Wij koppelen je aan product-experts voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De kosten van een waterverzachter zijn nogal verschillend. Dit begint vanaf €95 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €2300 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De totaalprijs wordt bepaald door het merk en model, 1 of 2 cilinders en de inhoud van het systeem. Buiten deze eerste kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters werken met een speciale korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De kosten van deze systemen starten bij €800 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goed systeem heeft een prijskaartje tussen de €1500 en €2200 inclusief installatiewerk. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in Essen.

Benieuwd naar de kosten om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Gebruik dan onze waterontharder-vergelijker en check de huidige prijzen bij toonaangevende installateurs. Zo kan men gemakkelijk en direct installatiebedrijven, soorten installaties en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderC.a. €85
Mechanische waterontharderBegint bij €660
Elektrische waterontharderC.a. €1030
Onthardingstabletten€25 per 50 kg
OnderhoudscontractC.a. €110 (jaarbasis)
MontageCirca €275
Rekenvoorbeeld van de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterverzachter in Essen?
De hardheid in Essen komt uit op ong. 12,88 dH. De meting in de provincie Antwerpen komt uit op ongeveer 11,07 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat resulteert in aangenaam zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals kalkvrije leidingen en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontharder?
Doorgaans geldt: van iedere euro die je investeert zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij zijn dan ook van mening dat je altijd een waterontharder moet kopen voor de directe immateriële voordelen. Denk hierbij aan verminderde eczeem klachten, betere smaak van water, extra schoon servies en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om water kalkvrij te maken zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water eerst door een speciale harskolom gaat. Deze calcium en magnesium delen hechten zich aan deze korrels. In een andere cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd a.d.h.v. zouttabletten. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De uitwerking van deze magneten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Ontharders met een vat voor ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt vul je ieder kwartaal bij met zout. Een schone installatie is essentieel zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Veel kopers besluiten om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Essen.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Onder andere: lagere stookkosten, betere smaak van water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, minder last van eczeem, minder last van kalkaanslag, kleding die langer mooi blijft, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie