Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Wakken

Heb je in huis last van kalkneerslag, aanslag op servies, bittere thee of droge haren na een douchebeurt? De reden daarvan is vaak een hoge waterhardheid. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 14,00 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het kopen van de beste waterverzachter in Wakken leidt tot zacht en schoon water zonder kalk. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze pagina vind je handige informatie aangaande waterontharders: welke type ontharders zijn er, wat zijn de voordelen, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van ongeveer 14,00 dH in Wakken.
 • Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld kalk op de lak van de auto en verwarmingselementen die isoleren.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • De resultaten daarvan zijn lagere energierekening, fris kraanwater en het textiel gaat langer mee.
 • Dien vandaag een aanvraag in een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €200 op jaarbasis.

Thema’s: De juiste waterverzachter kopenWat zijn de voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid WakkenHoe werkt zo’n systeem?Begroting totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDentergem
Postcode8720
Gem. Gasverbruik M31.430 M3
Gem. Stroomverbruik kWh3.4600 kWh
Gem. Waterhardheid14,00 dH

De voordelen van zacht water

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een irriterende huid.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Wakken

Heb je in huis last van apparaten die slecht werken of kalkaanslag op kranen en douchekoppen? Meer en meer mensen lossen dit op met een slimme waterontkalker. Een dergelijke installatie haalt kalk en magnesium uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, besparen op schoonmaakmiddelen, lekkere watersmaak en kalkvrije leidingen. In de buurt van de gemeente Dentergem opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een specialist vinden om jouw waterverzachter te installeren in Wakken hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een regionale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Voordelen plaatsen waterverzachter?
Een goede waterontharder in huis kent verschillende voordelen. De meest prominente voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Tevens relevant: Goede ontharder.

PositiefUitleg
EcologischJe verbruikt minder zeep en shampoo. Je stoot minder CO2 uit omdat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Verlenging levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals strijkijzers hebben minder last van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Meer smaak aan het waterThee, koffie, limonade of gewoon een glas water is minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Fijn en zacht voor elke huidEen lekker zachte huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. HR-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Wakken?

Wellicht overweeg jij het laten installeren van een waterontharder in Wakken. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag in de badkamer. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor dit advies is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Wakken ontvangt een waterhardheid van 14,00. Concreet: Hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is afhankelijk van veel factoren.
 • Een lagere waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Bijv. lagere energierekening, minder huidproblemen en huidirritaties en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Opmerking: deze hardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Wakken

De waterhardheid van het water in Wakken is ongeveer 14,00 dH. Men zegt dan ook wel dat het water Hard water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 14,00 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 39,87 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-wakken-8720

Bekijk specialisten in deze regio’s

Interessante installaties

 • Watertotaal Euro Combi Compact 14
 • North Star 9ED
 • Grunbeck Weichwassermeister GSX5
 • Ecowater eVOLUTION 400 Boost
 • Boshuis Combilux plus 400

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterontharder onttrekt kalk en magnesium uit het water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De moderne waterverzachters (van merken zoals Pentair Fleck) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Door wat daar gebeurd zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Wakken reduceert je de dH waarde van 14,00 naar een Dh van ongeveer 2. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit kleine % kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd zal de hars verzadigd raken. Om de 6/7 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Dit noemen we ook wel regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De zoutbehoefte loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en het type ontharder (de grootte). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. De harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Na verloop van tijd raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Mechanische & elektrische waterverzachters
We onderscheiden twee installaties: Elektronische en mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. De voordelen zijn een aantrekkelijke prijs, er zijn geen energieverbruik kosten en minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: onnodige verspilling van water en zout, relatief inefficiënt en minder instellingen mogelijk. Je koopt zo’n machine al vanaf €870.

Een elektrische waterontharder gebruikt stroom. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Belangrijke pluspunten zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, een zeer efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. De minpunten zijn: de hogere aanschafprijs, bij een stroomstoring werkt het niet en hoge kosten qua onderhoud. Deze installaties worden al geplaatst voor €1275.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Op termijn een waterverzachter kopen?Dan zijn er 2 opties: enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil bedraagt circa €380,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het positieve effect van deze tweede cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In de situatie met 1 cilinderige ontkalkers heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • 2 cilinders heeft dus dezelfde werking, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Wakken.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De kosten van een ontharder zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €145 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €1900 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De uiteindelijke kosten worden bepaald door de fabrikant, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de doorstroomsnelheid. Behalve deze kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Verschillende Belgische installateurs van waterverzachters geven korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De kosten van waterontharders lopen op vanaf €780, excl. installatie. Een systeem met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1325 en €2200 inclusief plaatsing. In het overzicht hieronder tref je een overzicht met de kosten van een waterverzachter in Wakken.

Overweeg je om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Kies dan nu voor onze online offerteservice en bekijk actuele tarieven bij regionale installateurs. Op basis daarvan kun jij moeiteloos en direct merken, verschillende installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €60
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €860
Elektronische waterontharderV.a €1210
Onthardingstabletten€40 per 75 kg
Onderhoud (indicatie)Rond de €135 (jaarbasis)
PlaatsingCirca €225
Rekenvoorbeeld met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in Wakken?
De hardheid van het water in Wakken is circa 14,00 dH. De waarde in de provincie West Vlaanderen komt uit op ongeveer 15,09 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor verlaging van de maandlasten voor energie en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Heeft een waterontharder een goede terugverdientijd?
De berekening is niet moeilijk: van elke euro die je uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je vooral een waterontharder in huis laat plaatsen voor het comfort. Denk hierbij aan minder huidirritatie na het douchen, meer smaak aan koffie en thee, kleding die langer mooi blijft en minder schrobben en poetsen. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken filtert het systeem calcium en magnesium uit het water. Dit gebeurt doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium delen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder wordt de hars weer opgeladen aan de hand van de regeneratie functie. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die werken op basis van magnetische velden. De werkzaamheid van deze theorie vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Installaties met unieke ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een gereinigd apparaat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Optioneel kan je ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Wakken.

Wat zijn de belangrijkste waterverzachter voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Zoals o.a. lagere energiekosten, smaakvoller water, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid, minder last van kalkaanslag, kleding dat langer meegaat, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie