Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter De Panne

Wil je definitief afrekenen met kalkneerslag, wit uitslaande wanden en tegels, apparaten die slecht werken of irritaties aan de huid? Vaak ontstaan deze problemen door hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 12,88 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterverzachter in De Panne heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op dit portaal verzamel je praktische info over verschillende soorten waterontharders: wat is het, hoe werkt het, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van ongeveer 12,88 dH in De Panne.
 • Dit kan leiden tot issues zoals apparaten die slecht werken en verstopte leidingen.
 • Een waterverzachter vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dit resulteert in efficiëntere warmteoverdracht, verminderde eczeem klachtenen een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Vraag een offerte aan een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €330 op jaarbasis.

Snelkoppelingen: Tips bij een waterverzachter kopenWat zijn de voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid De PanneFunctioneringInvesteringVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteDe Panne
Postcode8660
Gem. Gasverbruik M33.355 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.5850 kWh
Gem. Waterhardheid12,88 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Fris kraanwater.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Goed voor het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Droog haar na het douchen.
 • Kalkstrepen op ramen.
 • Te veel schoonmaken.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen De Panne

Zit jij in de woning ook met situaties als dichtgeslibde leidingen en/of water uit de kraan met een vreemd smaakje? Flink wat Vlamingen lossen dit op met een slimme waterontkalker. Zo’n installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, lekkerdere koffie en thee en lagere energiekosten. In de gemeente De Panne werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterverzachter kan installeren in De Panne gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een lokale installateur neemt contact met je op en stuurt een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Een goede waterontharder kopen heeft verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Beste waterontkalker.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkMinder zeepresten en plastic afval. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals boilers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Lekkerder waterThee, koffie, bouillon en het water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor de huidGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals Quookers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in De Panne?

Vermoedelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterontharder in De Panne. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water zorgt voor zachter wasgoed en je hebt minder wasmiddelen nodig. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • De Panne ontvangt een waterhardheid van 12,88. Dit staat voor Hard water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, kleding die langer mooi blijft en geen strepen meer op glas en lak.
 • Uit de test: water uit deze categorie is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in De Panne

De waterhardheid van het leidingwater in De Panne is 12,88 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water Hard water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 12,88 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 36,68 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterverzachter-de-panne-8660

Vergelijk prijzen in de regio

Veel gekozen merken

 • MultiAqua WaterMaster EC-10
 • Remon Waterontharders Tisa
 • Aquarex IMP Pro 14
 • Century CWS 100V/UF
 • Erie Slimline Eco24

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? Het gros van de waterverzachters (van merken als Siata) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op deze wijze wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van deze waterontkalker in De Panne verlaag je de dH waarde van 12,88 naar een fijne 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het kalk dat achterblijft zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (Regenereren)
Na verloop van tijd zal de hars zijn kracht verliezen. Elke week moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. het aantal m3 water dat je verbruikt, de waterhardheid en het formaat (kleine of grote installatie). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de ontkalkingsinstallatie binnen via de leidingen.
 2. De harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische & mechanische waterverzachters
Er bestaan twee types: Mechanische en elektronische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. De voordelen zijn een lage prijs, staat los van het stroomnet en lagere onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: een hoger zoutverbruik, een matige efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €880.

Een elektrische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het gemak zit ‘m in: besparing op regeneratiezout, een efficiënte werking en inzicht in verschillende gegevens. Nadelen: de hogere aanschafprijs, je hebt iets hogere stroomkosten en meer kans op storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1075.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterverzachter? Dan dien je te kiezen uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs is ongeveer €375,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het positieve effect van de 2e cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met 1 cilinder heb je – als de ontharder aan het reinigen is – geen zacht water uit de kraan.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Perfect voor huishoudens met kinderen.
 • Meerdere cilinders werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in De Panne.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Ontvang contactgegevens van product-experts voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n ontkalker?

De totale kosten van een waterontkalker zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €95 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €1925 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Buiten deze aanschafkosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Enkele Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een extra scherpe prijs als je ook een onderhoudscontract afsluit. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De tarieven van waterverzachters beginnen bij €730 (zonder installatiewerk). Een geavanceerd systeem varieert tussen ongeveer €1400 en €1900 (met montage inbegrepen). In de tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten van een waterverzachter in De Panne.

Nieuwsgierig wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Probeer dan onze vergelijker en bekijk actuele kosten bij erkende installateurs. Op basis daarvan kun jij eenvoudig supersnel monteurs, type ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €135
Mechanische waterontharderV.a €840
Waterontharder (elektrisch)V.a €920
Onthardingstabletten€45 per 100 kilo
OnderhoudskostenVanaf €115 per beurt
MontagekostenBegint bij €170
Rekenvoorbeeld met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterverzachter noodzakelijk in De Panne?
De hardheid in De Panne ligt rond de 12,88 dH. De waarde in de provincie West Vlaanderen is doorgaans 15,09 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem filtert calcium en magnesium uit het water wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor een zachte huid en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Wat is de terugverdientijd van een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke euro die je uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Installateurs zeggen dan ook dat je vooral een waterontharder moet aanschaffen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Denk aan geen droge huid na het douchen, zacht en smaakvol water, extra schoon servies en veel minder poetsen in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om water kalkvrij te maken wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium stoffen hechten zich aan deze hars. In een eventuele tweede cilinder worden de harskorrels schoongemaakt a.d.h.v. een natriumoplossing. Het onthardingszout is online te bestellen. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De doeltreffendheid van zo’n magneet vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Systemen met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een goede reiniging is nodig om de kwaliteit van het water te waarborgen. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in De Panne.

Welke voordelen kent een waterverzachter?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. De voordelen lopen flink uiteen. Denk dan aan: lagere stookkosten, lekker water uit de kraan, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag in de badkamer, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het is goed voor het milieu.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie