Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterverzachter Anderlecht

Heb je last van kalkneerslag, aanslag op servies, bittere thee of een erg droge huid? Waarschijnlijk komt dat door aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 10,58 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterverzachter in Anderlecht resulteert in kalkvrij water in huis. Schoon water goed voor onze gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Hier vind je handige informatie alle mogelijke waterontharders: wat is het precies, hoe werkt het, en verdien ik het ook terug?

 • Gemeten waterhardheid van 10,58 dH in Anderlecht.
 • Mogelijk heb jij last van situaties als wit uitslaande wanden en tegels en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Een waterverzachter verlaagt de hardheid van het water.
 • De voordelen: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Vergelijk meerdere offertes en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €250 per jaar.

Onderwerpen: Tips bij een waterverzachter kopenWelke voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid AnderlechtWerking eenvoudig uitgelegdInvesteringFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieBrussel
GemeenteAnderlecht
Postcode1070
Gem. Gasverbruik M33.470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh1.4250 kWh
Gem. Waterhardheid10,58 dH

Het effect van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Lagere energierekening.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Een irriterende huid.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Water met een vreemde smaak.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Anderlecht

Heb je in huis last van rendementsverlies van verwarming en/of te veel schoonmaken? Flink wat mensen kiezen voor de installatie van een elektrische waterontkalker. Zo’n systeem haalt kalk en magnesium uit het water. Het is geschikt voor elke woning. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, betere smaak van water en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de omgeving van de gemeente Anderlecht kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een vakman vinden voor een waterverzachter installeren in Anderlecht hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. De installateur neemt contact met je op en stuurt een goede offerte.

Waarom kiezen voor een waterverzachter?
Een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Beste ontharder.

VoordeelUitleg
EcologischHet verbruik van zeepproducten neemt af. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Apparaten gaan 30% langer meeKostbare apparaten zoals strijkijzers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Ook neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterJouw koffie, thee of een glas water uit de kraan smaakt stukken beter.
Reduceer schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Goed voor huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasdrogers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Anderlecht?

Mogelijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterontharder in Anderlecht. Dat is ook erg logisch. Zacht water leidt tot water met een lekkere smaak en textiel dat langer mee gaat. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Hiervoor moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Anderlecht zit met een waterhardheid van 10,58. Samengevat: Tamelijk hard water.
 • De consequenties hiervan is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verlagen is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijv. lagere energierekening, kleding die langer mooi blijft en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Noemenswaardig: dit soort water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Anderlecht

De waterhardheid van het water in Anderlecht ligt op ong. 10,58 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water Tamelijk hard water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 10,58 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 30,13 kg. kalkdeeltjes.

waterverzachter-anderlecht-1070

Vaak gekozen modellen

 • 038waterontharder Separaat 20
 • Atlantis Krausen C100-E
 • Ecowater eVOLUTION 600 Power
 • General electric GXOF27KE
 • Lubron Easysoft 1100 SXT2

Hoe werkt nu precies waterontkalker eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterontharder zorgt voor zachter water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De meeste waterverzachters (van bijv. Aqua-o-Matic) werken op basis van ionenuitwisseling. Een speciale cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Door wat daar gebeurd ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Anderlecht reduceer je de dH waarde van 10,58 naar een zachte 2.5 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het kalk dat achterblijft is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Tijdens het gebruiken van de installatie raakt de hars verzadigd. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De zoutbehoefte hangt af van het aantal m3 water dat je verbruikt, de Dh waarde van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt de ontkalkingsinstallatie binnen.
 2. Speciale harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de zoveel tijd raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Deze harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische en mechanische waterverzachters
Er bestaan 2 installaties: Elektronische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Een vaak gekozen systeem vanwege een gunstige prijs, geen stroomkosten en minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: het systeem spoelt soms onnodig, relatief inefficiënt en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. De prijs van zo’n systeem begint bij €830.

Bij een elektrische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. Het gemak zit ‘m in: geen onnodig regeneratiezout verspillen, de smart-functies en geavanceerde instellingen. Als grote nadelen noemen we: de duurdere prijzen, het kost stroom en soms dure onderhoudscontracten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1300.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Plannen voor het kopen van een waterverzachter? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil ligt rond de €440,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een een dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • In de situatie met 1 cilinder ontkalkers heb jij tijdens de regeneratiecyclustijdelijk geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Vaak gekozen voor huishoudens met kinderen.
 • Dubbele harscilinder is niet schoner of beter, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Anderlecht.

Een woning zonder kalkaanslag?

Leg nu contacten met erkende adviseurs voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Dit begint vanaf €135 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €1625 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De kosten hangen af van de fabrikant, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze eerste kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Meerdere Belgischeinstallateurs van waterverzachters geven een eenmalige korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De kosten van deze systemen zijn zo’n €770 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een installatie met uitgebreide opties varieert tussen ongeveer €1425 en €2150 incl. installatie. In het volgende schema achterhaal je de geschatte kosten van een waterverzachter in Anderlecht.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Maak nu gebruik van onze vergelijker en check de huidige prijzen bij erkende installateurs. Zo kan men zonder problemen en direct experts, type ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €125
Waterontharder (mechanisch)C.a. €660
Waterontharder (elektronisch)Begint bij €970
Zout€27,50 per 50 kg
OnderhoudscontractRond de €100 per beurt
PlaatsingCirca €240
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterverzachter nodig in Anderlecht?
De hardheid van het kraanwater in Anderlecht ligt rond de 10,58 dH. De meting in de provincie Brussel is om en nabij de 17,09 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een slim ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit je kraanwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor een zachte huid na bad of douche en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Welke terugverdientijd heeft een waterontharder?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij zijn dan ook van mening dat je altijd een waterontharder neemt voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Onder andere een fijne douchebeurt, smaakvol water, een super zachte was en veel minder poetsen in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water vrij van kalk te maken wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een reservoir met harsen gestuwd wordt. De magnesium en calcium elementen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de andere cilinder worden de harskorrels schoongemaakt via zouttabletten. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt waarbij wordt ingezet op magnetisme. Het effect van deze magneten vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is zo gepiept, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Installaties met unieke ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schone installatie is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Anderlecht.

Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Zoals o.a. lagere energiekosten, fris kraanwater, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een zachte huid, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, altijd een schone en zachte was, de apparaten in de woning werken effectiever en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie